27.3.05

Hulluja nuo roomalaiset

Meidän kulmilla pääsiäinen merkitsee sitä, että lapset saavat pukeutua noidiksi ja Harry Pottereiksi ja kiertää ovelta ovelle vaihtamassa risuja karkkeihin. Toinen pääsiäisperinne on se, että laitetaan suklaamunia piiloon ja lapset saavat etsiä niitä. Ja sitten on raeruohoa ja muovitipuja, sekä laatikollinen mämmiä ja pieni purkki pashaa (kumpikaan ei minulle maistu). Ja siinä kaikki. Ei mitään viittauksia uskontoon missään vaiheessa. Pelkkiä tapoja, joiden syyt ovat kadonneet historian hämärään. Tehdään näin kun kerran muutkin tekevät. Yhteistä kivaa.

Toiset ottavat pääsiäisen niin vakavasti, että antavat naulata itsensä ristiin. Ehkä siitä saa samaa masokistista iloa kuin itsensä ruoskimisesta ja muista uskovaisten harrastuksista. Ja kaupatkin ovat taas kiinni, etten pääsisi ostamaan ruokaa ja muuta materialistista.

It took the church more than 350 years to reverse its condemnation of Galileo. The Vatican only began an inquisition of the 16th-century Inquisition in 1998. It wasn't until the reign of Pope John Paul II that the Vatican apologized for the crimes of the Crusaders and offered contrition for the silence of Catholics in the Holocaust. The church has still not apologized for shameful dissembling by its hierarchy on the sex abuse scandal.The Vatican Code

Nykyään kirkko vastustaa mm. abortteja, homoja, kantasoluja ja kaikkea liian teknistä. Ja Vatikaanin lehti Avvenire vastustaa transhumanismia ja Richard Dawkinsia.

Jos sama historiallinen linja jatkuu, kirkko pyytää nykyisiä toimiaan anteeksi noin 300 vuoden päästä. Fanaatikoilta menee useampi sukupolvi virheidensä myöntämiseen.

Näistä paaveista ja Leon Kasseista tulee välillä Asterix-sarjakuvat mieleen. Julius Caesar takoo nyrkillään Euroopan karttaa ja puhkuu raivoissaan, että siinä pienessä gallialaisessa kylässä asuvilta täytyy kieltää yli-inhimillisiä voimia antavan taikajuoman nauttiminen, koska sellainen touhu on ihan epäreilua roomalaisvalloittajien kannalta. Ja sitä paitsi itsensä parantaminen ja elämän pidentäminen on vastoin Jupiteria.


In movies, the lunatic threatening to kill everybody because they don't love him enough is the guy Bruce Willis shoots a lot of times. In the Bible, it's the guy Bruce Willis prays to.
- Back of the Bible: Book of Zephaniah

11.3.05

Kolme lainausta

Koko piratismin käsitteen lanseeraaminen ja laittoman kopioinnin aiheuttamista "menetyksistä" puhuminen on ollut aivan uskomattoman nerokas - jos kohta aika törkeä - propagandatemppu, jolla ympäröivän havainnoitavan todellisuuden ominaisuudet ja taloudelliset lainalaisuudet on saatu täysin sivuutettua ja painettua villaisella. Väittäisin, että kyseessä on suurin huijaus ihmiskunnan historiassa.Tiedemies Seikkailee

Why are software patents a bad thing? Imagine if you were a musician, composing a symphony. If there were "music patents" in the same way there are software patents, you might get sued for using a trombone to play a solo in the middle of your symphony, because some corporation has patented the method of using trombones in solos. This is, of course, absurd. - ButtUgly

There's also an inherent contradiction: as the precautionary principle cannot remove all risks, but only suppress some of them while forcing us into taking others, it should submit to its own test. Its proponents should have to prove that its implementation does not imply any irreversible or damaging risks for the population. This is impossible; so, just to be safe, the principle should be banned.Risky bisness

10.3.05

Pikainen vilkaisu sanan historiaan

Science Fiction Citations for Oxford English Dictionary tarjoaa vilkaisun transhuman-sanojen ensimmäisiin esiintymisiin kirjallisuudessa.

Transhuman (n.): Fred Galvin found a reference in the ISFDB to a 1953 story by Murray Leinster, "The Trans-Human"; Derek Hepburn confirmed the reference, but noted that the word is only used in the story title. Tarinan oheen kuuluu myös Virgil Finlayn piirros The Transhuman.

Transhuman (adj.): having the qualities or characteristics of transhumans. Robert Silverberg kirjassa Those Who Watch vuodelta 1967.

Transhumanity (n.): the quality or condition of being transhuman; also, transhumans collectively. R. C. W. Ettinger kirjassa Immortal: Short Novels of the Transhuman Future vuodelta 1978. Ettinger mainitsi transhumanismin myös aikaisemmassa kirjassaan Man into Superman vuodelta 1972.

Lisäksi on Julian Huxleyn transhumanism vuodelta 1957 kirjasta New Bottles for New Wine.

Sekä FM-2030:n transhuman vuodelta 1966.

Ja jos lähdetään oikein etsimään samankaltaisia sanoja vähän samansuuntaisilla merkityksillä, niin voidaan mennä jo Dante Alighieriin asti. Tuskin Dantella kuitenkaan käväisi mielessä, että hän tarkoittaisi sanallaan "transumanare" ihmisiä, jotka muuttavat itseään paremmiksi teknologian avulla.


Mutta se sanojen historiasta. Nykyisyys ja tulevaisuus ovat tärkeämpiä. Tänään on mahdollisuus taistella pimeää imperiumia vastaan esimerkiksi lahjoittamalla rahaa keräykseen osoitteessa eroakirkosta.fi ja Mordorin synkissä kaivoksissa keksittyjä ohjelmistopatentteja voi vastustaa vähintään lisäämällä nimensä vetoomukseen.

9.3.05

Jihuu!

Methuselah Mouse Prize on ylittänyt miljoona dollaria.

In a move that will push the Methuselah Foundation’s M Prize over the $1 million mark, Dr. William Haseltine, biotech pioneer of Human Genome Sciences fame, has joined the Three Hundred, a group of individuals who pledge to donate $1000 per year to the M Prize for the next 25 years.

8.3.05

Supereläjät

Nimimerkki asdf heitti linkin Brasilialaiseen naiseen nimeltä Mario da Silva, jonka väitetään olevan 125-vuotias eli pitkäikäisin koskaan elänyt nainen. Pitäviä todisteita väitteelle ei kuitenkaan vielä ole. Kuubasta taas kerrotaan, että siellä olisi 123-vuotias mies Benito Martinez, mutta tästäkään ei ole pitäviä todisteita. Suuri osa tällaisista väitteistä todistetaan myöhemmin vääriksi.

ImmInstin ketjusta voi seurata tilannetta tai sitten voi mennä Gerontology Research Groupin sivulle, joka pitää listaa elävistä superpitkäikäisistä (yli 110-vuotiaista).

Validated Living Supercentenarians.

Ainoa suomalainen elävien listalla on Hilda Häkkinen. Listalla eivät kuitenkaan ole kaikki maailman yli 110-vuotiaat, vain vahvistetut ja ilmoitetut tapaukset. Suurin osa supervanhuksista ei kai jaksa ryhtyä ilmoittelemaan ikäänsä, kun pelkäävät lehtimiesten ryntäävän heti paikalle kyselemään tyhmiä.