13.1.06

Tee-se-itse kryoniikkaa

Ranskalainen tohtori Raymond Martinot laitettiin jäihin vuonna 2002, koska hän ei halunnut tulla haudatuksi maahan ja matojen syömäksi. Hänen syöpään kuollut vaimonsa Monique pakastettiin aikaisemmin, vuonna 1984. Silloin homma onnistui, koska Raymond kertoi hautaavansa vaimonsa Nueil-sur-Layonissa sijaitsevan sukukartanon Chateau du Preuilin kellariin ja jätti pakastamisen mainitsematta. Pakastetuista vanhemmistaan huolehtii nyt poika Remy Martinot.

Ranskan lain mukaan ihmiset pitää haudata tai polttaa. Jäädytys ei käy "yleisen järjestyksen ja terveyden vuoksi". Remy Martinot onkin nyt korkeimman oikeuden päätöksellä määrätty hautaamaan vanhempansa. Remy aikoo valittaa päätöksestä EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen.

USA:ssa kryoniikka on sallittua useissa osavaltioissa, mutta Euroopassa tilanne on huono. Täällä ihmisille annetaan vain perinteiset vaihtoehdot. Martinotin säilöntätapa ei ehkä ole kaikkein tehokkain (vain -60 Celsiusta), mutta aina se arkussa maan alla makaamisen voittaa.


STOPPARD: What will happen when you die?
REMY: (laughs) Well, I think it will be the more later, and I think when I die, my son, or friends I don't know, put me in the freezer, to go on the experiment.
STOPPARD: You think that you should carry on?
REMY: Its a sort of chain. If our family goes on, every son puts his father in the machine. This castle is a sort of guardian for our family. A guardian for our experiment if you like.

- Entretien avec Raymond Martinot


Asiaan liittyen: Frozen Dead Guy Days järjestetään 10. -12. maaliskuuta Nederlandissa, Coloradossa. Juhlat pidetään Norjalaisen Trygve Baugen kunniaksi, joka kuljetti isoisänsä Bredo Morstelin Norjasta Coloradoon ja pakasti hänet jossakin työkaluvajassa.

Ei kommentteja: