10.12.05

Vapaaehtoisuuden 10 ongelmaa

  1. Vapaaehtoisuuteen perustuvat järjestöt ovat usein epäjärjestelmällisiä. Kaikki hoitavat asioita omalla ajallaan ja kaikkien aikataulut ovat erilaisia. Sinun täytyy olla oma-aloitteinen ja ottaa itse vastuuta sen sijaan, että muut ojentaisivat hommia sinulle.
  2. Vapaaehtoisjärjestöt haluavat mieluiten osaavia työntekijöitä tiettyihin tehtäviin, mutta fakta on, että suurin osa vapaaehtoisista ei ole osaavia näissä tehtävissä. Perheelliset ja palkkatyötä tekevät eivät käytännössä ehdi suureelliseen vapaaehtoistoimintaan, joten aktiivisimmat toimijat ovat opiskelijoita, työttömiä tai eläkeläisiä. Pääasiassa joudut itse keksimään kyvyillesi käyttöä, jos järjestö ei ole vielä keksinyt niille käyttöä.
  3. Sinulla ei ehkä ole selvää kuvaa järjestön päämääristä tai keinoista päästä päämääriin, koska A) järjestön projektit voivat muuttua hyvin nopeasti, kun keksitään uusia tapoja toimia, ja B) päämäärätkin saattavat muuttua nopeasti uuden tiedon vuoksi. Joudut itse ottamaan selvää asioista, käyttämään aivojasi ja kuluttamaan aikaa siihen, että pysyt ajan tasalla. Puhu omista päämääristäsi ja keinoistasi.
  4. Et ole tietoinen aikaisemmista yrityksistä. Saatat ehdottaa jotakin mitä on jo yritetty monta kertaa, tai et ehkä uskalla ehdottaa itsestäänselvältä näyttävää toimintatapaa, koska arvelet kaikkien jo tietävän siitä. Tai toisinpäin: kukaan ei ehdota sinulle toimintatapaa, koska kaikki olettavat sinun jo tietävän itse mitä voit tehdä. Joudut näkemään taas lisää vaivaa etsimällä tietoa, mutta voit ehkä löytää projektin, joka on jäänyt muilta kesken ja pystyt jatkamaan sitä uudella tavalla.
  5. Et välttämättä tiedä kenen kanssa työskentelet. Muut vapaaehtoiset voivat olla taustoiltaan aivan erilaisia, jopa pelottavia. Joudut sopeutumaan uusiin ihmisiin ja työtapoihin, kun uusi vapaaehtoinen ilmestyy joukkoon. Yrität ehkä etsiä paikkaasi hierarkiassa, mutta et löydä sitä, koska järjestöltä puuttuu hierarkia tai se muuttuu koko ajan. Älä stressaa liikaa. Sinun ei tarvitse pitää kaikista, eikä kaikkien tarvitse pitää sinusta. Henkilökohtaiset jännitteet ovat sivuseikka.
  6. Saatat joutua työskentelemään yksin, vailla tukea muilta, vaikka järjestön tarkoitus olisi tukea muita. Apua pyytäessäsi saat ehkä pelkkää henkistä tukea, vaikka tarvitsisit oikeasti auttavaa kättä. Jos olet keksinyt hommasi itse, muut eivät ehkä halua sekaantua siihen tai eivät tiedä miten auttaa. Tee se mikä tuntuu oikealta ilman muiden apuakin.
  7. Jos olet keksinyt hommasi itse, kukaan ei ehkä osaa sanoa mitään saavuttamistasi tuloksista etkä tunne saavasi kiitosta. Tai toisinpäin: voit tuntea järjestön hyödyttömäksi, koska olet tehnyt kaiken itse. Tee se mikä tuntuu oikealta ilman järjestöä ja kiitostakin.
  8. Vapaaehtoisena joudut ehkä tekemään asioita, joista et pidä tai joissa et ole kovin hyvä. Työinto voi loppua hyvin äkkiä, jos tehtävät tuntuvat yksitoikkoisilta ja turhauttavilta. Keksi uusia työtapoja. Ota työ haasteena ja mahdollisuutena oppia jotain uutta.
  9. Jos ensimmäinen työ ei suju, seuraavaan voi olla vaikea lähteä. Jos työ ei onnistu heti, unohda se joksikin aikaa ja tee jotain muuta. Palaa myöhemmin takaisin. Määräät itse aikataulustasi. Tämä voi tietysti johtaa siihen, että siirrät kaiken huomiseen, mutta uskalla myös sanoa ei, vaikka se tuntuisi luovuttamiselta. Tai toisinpäin: uskalla ottaa tehtävä itsellesi, vaikka joku toinenkin olisi jo tekemässä sitä ja asetelma tuntuisi kilpailulta.
  10. Vapaaehtoistyöhön joutuu ehkä sitoutumaan pidemmäksi ajaksi ja se voi viedä paljon energiaa. Tee se minkä lupaat, mutta jos se ei riitä, et ole velvollinen tekemään yhtään enempää. Jos et pysty tekemään isoja asioita, valitse kaikkein pienin asia ja tee se. Jos tekemistä on niin paljon, ettet tiedä mitä tekisit, ota mikä tahansa tehtävä ja tee se.

2 kommenttia:

dudivie kirjoitti...

Oletko kokeillut. Onneksi sentaan elama on vapaaehtoista.

Olli Orkoneva kirjoitti...

Yksi hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan esitetyistä argumenteista on se, että niin paljon voitaisi hoitaa vapaaehtoistoimintana.

Tuota listaa katsellessa tuntuu siltä, että hyvinvointiyhteiskunnalle ei oikein ole vaihtoehtoa. Vapaaerhtoistoiminnalla ei voitaisi hoitaa kovin paljoa, mutta siihen saadaan kyllä uppoamaan voimavaroja melkein loputtomiin ja tehottomasti.