"There is no great invention, from fire to flying which has not been hailed as an insult to some god."- J.B.S. Haldane, Daedalus, or Science and the Future (1923)
Leon Kass (George Bushin bioeettisen komitean puheenjohtaja) on tullut kuuluisaksi Yök-argumentistaan. Hänen mukaansa ihminen tietää aina intuitiivisesti, mikä on väärin ja mikä on oikein; jos jokin aiheuttaa Yök-reaktion, se on paha juttu ja se täytyy kieltää lailla. Kuulostaa tyhmältä, mutta Leon Kass on ihan oikeasti sitä mieltä, että Yök-reaktioihin voi luottaa.
Eli epämääräinen "musta tuntuu, että tää on huono juttu" riittää siihen, että kantasolututkimus ja kloonaus kielletään. Kyse on tietysti hänen omasta Yök-reaktiostaan, eikä esimerkiksi minun Yök-reaktiostani. Minua nimittäin yököttää se, että kantasolututkimusta ja kloonaamista yritetään kieltää.
Ahdasmieliset ihmiset käyttävät samanlaista mutu-argumenttia esim. aborttia ja homoja vastaan. Homous yritetään kieltää, koska homojen touhuja pidetään inhottavina ja luonnottomina. Oma primitiivireaktio yritetään yleistää koko kansan mielipiteeksi - ja kun sitä tarpeeksi kauan väitetään yököttäväksi, ihmiset alkavat pitää sitä yököttävänä. Markkinointi tehoaa: kovalla mainostamisella saadaan ihmiset luulemaan, että maustetun sokeriveden juominen on siistiä ja samanlaisella propagandalla saadaan ihmiset pitämään homoutta tai bioteknologiaa yököttävänä ja vaarallisena.
Yök-reaktioistaan voi onneksi päästä eroon. Lapsena pidin kasvispihvejä epäilyttävän näköisinä vihreinä lättyinä, jotka maistuivat yököttävältä. Kun kasvoin hieman, totuin kasvispihveihin ja aloin pitää niistä. Nykyään on jo hieman vaikea hahmottaa sitä, miksi pidin kasvispihvejä ennen pahanmakuisina. Limsapullot ja karkkipussit ovat puolestaan alkaneet näyttää lähes yhtä yököttäviltä kuin nuuskarasiat. Niin se mieli muuttuu.
Sillä on tietysti evoluution luoma syy, miksi toiset asiat tuntuvat yököttäviltä ja toiset taas hyviltä. Ihmiset syövät mieluummin sitä mikä maistuu hyvältä kuin sitä mikä on heille hyväksi. Sokeriset juomat maistuvat lapsille, mutta me aikuiset tiedämme, että niistä on enimmäkseen pelkkää haittaa. Osaamme vastustaa omaa Yök-reaktiotamme kasvispihvejä kohtaan ja Nam-reaktiotamme limsapulloa kohtaan, jos vain haluamme.
Lähitulevaisuudessa voimme kenties räätälöidä ruokavaliomme sopimaan geeneihimme (nutritional genomics) samalla tavoin kuin nykyään räätälöidään lääkkeitä (pharmacogenomics) jokaiselle ihmiselle erikseen, ja kaupoissa myydään aina vain enemmän "funktionaalisia ruokia" kuten margariinia, joka alentaa kolesterolia. Parin vuoden päästä voimme ehkä ostaa leipää, joka suojaa flunssalta ja vielä maistuukin hyvälle. Yök-reaktio lähtee samalta pohjalta kuin lapsenakin: uudet, oudot asiat tuntuvat häiritseviltä ja tuntuu hyvältä sanoa "Yök!" jo etukäteen, vaikka ei ole koskaan kasvispihviä maistanutkaan.
Tältä kantilta katsoen Leon Kassin Yök-argumentti tulee kuin tietämättömän lapsen suusta. Ikävintä siinä on se, että tämä mies on Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja, ja Bush ja Kass yrittävät tunkea omaa yökkäilyään meille Eurooppaankin ja hidastaa tieteellistä kehitystä. Ehkä Kass olisi mielissään bioteknologiasta sitten, jos kaikki ihmiset muuttaisivat sen avulla aivojaan niin, että kaikilla olisi samanlainen Yök-reaktio kuin hänellä (ja kaikki uskoisivat samaan jumalaan ja pitäisivät kuolemaa hyvänä juttuna).
Sama tilanne Yök-ruokien kanssa on esimerkiksi kirjojenkin kanssa: haluamme lukea kirjoja, jotka saavat meidöt tuntemaan olomme hyväksi emmekä kirjoja, jotka tekevät meille oikeasti hyvää. Blogosfäärissä ihmiset lukevat mieluummin sellaisia blogeja, jotka ovat aina samaa mieltä heidän kanssaan (karkkiblogeja) kuin sellaisia blogeja, joissa esitetään "pahanmakuisia" vastakkaisia mielipiteitä hyvin perusteluin (terveysruokablogeja). Tämänkin voi onneksi muuttaa totuttautumalla pitämään rakentavasta kritiikistä enemmän kuin selkääntaputtelijoista. Ja mitä ihmissuhteisiin tulee, niin minä ainakin ottaisin mieluummin jatkuvasti kritisoivan ja eteenpäin potkivan elämänkumppanin kuin tyhjäpäisen seksiorjan, joka on kaikesta samaa mieltä.
Tämänkin sadun opetus oli: Ajatelkaa järjellä. Meinasin sanoa ensin, että ajatelkaa omilla aivoillanne, mutta se ei ole välttämättä hyvä neuvo. Suurimmalle osalle maailman ihmisistä tekisi hyvää ajatella välillä jonkun toisen aivoilla.
"We are not being told, to quote Tom Wolfe, 'Sorry, but Your Soul Just Died': we are in effect being told that we never had a soul in the first place. If the claims of biogenetics hold, then the choice is between clinging to the illusion of dignity and accepting the reality of what we are."
- Slavoj Zizek, Bring me my Philips Mental Jacket
Linkkivinkki
Arcosanti - Italialaisen arkkitehdin Paolo Solerin arkologiaan (arkkitehtuurin ja ekologian yhdistelmään) perustuva kokeellinen kaupunki, jota alettiin rakentamaan Arizonan aavikolle jo vuonna 1970. Teilhard de Chardin Complex on vielä rakentamatta, mutta jos liikkuu Phoenixissa päin, niin kannattaa käydä vilkaisemassa.
The Human Alignment Problem for AIs
50 minuuttia sitten