28.9.06

Päivityksiä

Kuolemattomuus FAQ - lisätty 5 kysymystä ja muutakin.
Kryoniikka FAQ - lisätty pari pikkujuttua.

Parhaita vanhoja kommentteja siirretty osaksi merkintöjä, etteivät ne häviä kokonaan vaihdoksen myötä. Vähemmänkin olennaiset kommentit säilytän, joten jos tulee jotakin kommenttia ikävä, se kyllä löytyy jostakin.

Koskaan ei ole aikaa tehdä kunnolla
aina on aikaa tehdä uudelleen.

25.9.06

Tiedote

Teen blogi-inventaariota ennakoiden lähitulevaisuutta, jolloin tapahtuu siirtymiä Bloggerin uuteen versioon. Saattaa esiintyä haamupäivityksiä ja muita mielenkiintoisia ilmiöitä.

19.9.06

Kulttuurin vuoksi

Peter Thiel lahjoittaa $3 500 000 Methuselah Foundationille.
San Francisco – Peter A. Thiel, co-founder and former CEO of online payments system PayPal, Founder and Managing Member of Clarium Capital Management, a San Francisco-based hedge fund, and angel investor in social networking site Facebook, has announced his pledge of $3.5 Million to support scientific research into the alleviation and eventual reversal of the debilities caused by aging, to be conducted under the auspices of the Methuselah Foundation, a charity co-founded and Chaired by Dr. Aubrey de Grey.


Tämä voisi olla hyvä aika kirjoittaa radikaalien projektien rahoituksesta noin yleensä. Tai siitä miksi yritykset tai valtio eivät yleensä rahoita tällaista.

1. Yrityksien kohdalla ongelma on siinä, että ne keskittävät rahansa mieluummin lyhyellä tähtäimellä voittoa tekeviin tylsiin tuotteisiin. Pitkän tähtäimen ajattelu ja kunnianhimoiset projektit ovat riskialttiita, vaikka niistä voisi tulla suurempiakin voittoja. Vaikka "anti-ikääntymistä" kaupataankin kovasti, sekin alistetaan samalle lyhytnäköisyydelle: myydään vain tylsiä ihonhoitosarjoja, jotka tuottavat pikavoittoa. Sama juttu nanoteknologian kanssa: sen sijaan, että keskityttäisiin pitkän tähtäimen nanoprojekteihin, tehdään vain pieniä parannuksia vanhoihin tuotteisiin, uudelleenbrändätään ne nanohousuiksi tai nanosoittimiksi ja myydään pois pikavoitolla. (Tapahtuuko sama lähitulevaisuudessa tekoälyn tapauksessa? Parannetaan hieman vanhoja tekoälyprojekteja, brändätään ne yleistekoälyiksi ja myydään pikavoitolla eteenpäin.)

2. Valtio taas ei rahoita tutkimusta, koska äänestäjät eivät vaadi tutkimusta tai ovat pessimistisiä siitä, että esimerkiksi selkeästi pidentyvä elämä olisi ylipäänsä mahdollista. Miksi äänestäjät ovat pessimistisiä? He eivät tiedä asioista mitään, koska (maineikkaat) asiantuntijat eivät puhu niistä televisiossa. Niinpä elämää pidentävien teknologioiden tutkimusta ei myöskään osata vaatia, eikä siitä keskustella. Ihmisillä on myös syvään juurtuneita käsityksiä mahdollisista vaaroista ja seurauksista, joten ajatus elämän pidentämisestä hylätään heti kättelyssä hullutteluna. Edustajat eivät koske elämän pidennykseen pitkällä tikullakaan, koska eivät halua näyttää siltä, että tuhlaisivat veronmaksajien rahoja utopistisiin eliittiprojekteihin. Työllisyystilanne ja muut pikkuasiat ovat kuitenkin tärkeämpiä tavallisen kansan mielessä, joten johonkin 50-100 vuoden aikataululla toteutettavaan sijoittaminen kuulostaa heti rahan haaskaukselta.

3. Maineikkaat asiantuntijat taas eivät puhu elämän pidentämisestä televisiossa, koska a) ovat keskittyneet vain omaan erikoisalaansa, eivätkä näe kokonaiskuvaa, b) eivät tunne faktoja, eivät ole kiinnostuneet faktojen selvittämisestä tai eivät ehdi selvittää faktoja, c) vaikka tietäisivätkin faktat, eivät kannata elämän pidentämistä ideologisista tai psykologisista syistä, d) ovat sijoittaneet vanhoihin ajatusmalleihin niin paljon aikaa ja rahaa, etteivät osaa luopua niistä uusien ideoiden edessä tarpeeksi ajoissa, d) antavat vain hiljaisen tukensa, koska eivät halua riskeerata mainettaan tai omien tutkimustensa rahoitusta, e) näkevät paremmaksi olla nostamatta "turhia toiveita" puhumalla asiasta ja johtaa siten yleisöä harhaan, mutta eivät huomaa, että voivat johtaa yleisöä yhtä paljon harhaan pelkällä pessimismiä ruokkivalla hiljaisuudellaan.

Asiantuntijat voisivat kyllä työskennellä mielellään suurempien ja mielenkiintoisempien projektien parissa, jos heille maksettaisiin. Mutta rahoitustahan ei tule yrityksiltä tai valtiolta, joten he keskittyvät vähemmän kunnianhimoisempiin projekteihin, koska täytyy saada leipää pöytään. Äänestäjät pysyvät pimennossa, koska asiantuntijat eivät puhu ja asiantuntijat eivät puhu, koska rahoittajat kannattavat vain lyhytnäköistä tutkimusta, ja rahoittajat kannattavat lyhytnäköistä tutkimusta, koska se menee paremmin kaupaksi pessimistisille äänestäjille, ja niin edelleen. Aubrey de Grey kutsuu tätä "kolmiomaiseksi tukkisumaksi".

Siksi on Methuselah Foundation ja MPrize, ja muut voittoa tuottamattomat organisaatiot. Vapaaehtoislahjoitusten kohdalla ei ole sellaisia ongelmia kuin rahalliseen voittoon pyrkivillä organisaatioilla. Wikipedian ei tarvitse rajoittaa toimintaansa, vaikka joku valtio tai yritys haluaisi sensuroida sitä. Se ei ole pelissä rahan vuoksi tai äänestäjiä miellyttääkseen. Se on pelissä tiedon, taidon ja ideoiden vuoksi. Mentifaktien, sosiofaktien ja artifaktien vuoksi. Kulttuurin vuoksi.

Tee-se-itse -miesten ja naisten yhteisöt saavat aikaan suuria työskentelemällä vapaa-ajallaan ja taskurahoillaan. Aluksi se saattaa näyttää pelkältä amatööritouhulta, kun projekteilla ei ole isolla rahalla tehtyjä hienoja verkkosivuja tai kuuluisia sponsoreita tai mainostajia, mutta pikkuhiljaa tekemisen meininki alkaa näkyä ulkopuolisillekin. Amatööriastronomit voivat kerätä pennosia sieltä täältä ja rakentaa tähtitornin talkootyöllä latoon. Yksityishenkilöiltä voi saada euron tai pari, vaikka nämä eivät välttämättä kävisi edes kurkistamassa koko kaukoputkeen, tai pitäisivät koko projektia turhana haihatteluna, mutta rakentajien innostus on niin kova ja juttu on niin erikoinen, että tekee mieli tukea touhua pelkästään siitä syystä. Ilman innostuneita amatöörejä hommasta ei tulisi koskaan mitään, koska ketään muuta ei takuulla kiinnosta tehdä tähtitornia jonkun peräkylän tuulimyllyyn. Ensimmäisen kaukoputken rakentaja oli amatööri, koska kukaan ei ollut aikaisemmin tehnyt kaukoputkea, ja radion keksijä oli ensimmäinen radioamatööri.

Kysymykseen "miksi?" on selvät vastaukset: Koska kukaan ei ole tehnyt sitä aikaisemmin. Koska se on mielenkiintoista, erilaista ja hauskaa. Koska se on tärkeää. Koska Kuussa ei ole vielä yhtään asukasta. Koska Marsissa ei ole vielä yhtään Marsin lippua. Koska yhtään suomalaista ei ole vielä kryonisessa säilytyksessä. Koska kukaan ei ole vielä ylittänyt Atlanttia vesisuksilla.

Kysymys "mutta kuinka sillä tekee rahaa?" ei käy edes mielessä, koska sitä ei tehdä rahallisen voiton vuoksi. Se tehdään siksi, että vain harvoilta ihmisiltä löytyy tarpeeksi ymmärrystä huomata, että vanheneminen on sairaus ja se voidaan parantaa. Se tehdään siksi, että vain harvoilta löytyy rohkeutta kohdata tosiasiat ja toimia niiden pohjalta. Se tehdään siksi, että jos Wikipediasta löytyy kirjoitusvirhe, sinä voit korjata sen, ja sinä korjaat sen, koska haluat sen olevan oikein. Teet sen Kulttuurin vuoksi.

Thiel on pistänyt rahansa ja nimensä esiin haasteeksi muille lahjoittajille. Kahden euron lahjoitus Methuselah Foundationille muuttuu kolmen euron lahjoitukseksi. Kannattaa lahjoittaa nyt, edes sen parin euron verran.

8.9.06

Kimputer



Optimnem Blog - Daniel Tammetin blogi.

4.9.06

Superälykäs autoevoluutio

Mitähän mieltä kreationismin kannattajat ovat sellaisesta tulevaisuuden maailmasta, missä posthumaanit olennot eivät enää kehity evoluution kautta vaan suunnitellun itsekehityksen kautta - eli jokainen olento on itse itsensä älykäs suunnittelija? Ei ole tarvetta ulkopuoliselle suunnittelijalle tai edes asteittain kasautuville perinnöllisille mutaatioille populaatioissa, koska posthumaanit androidit lisääntyvät ja kehittyvät omien käsiensä kautta juuri sellaisiksi kuin itse superälykkäillä androidiaivoillaan päättävät.

Vaikka evoluutio on selkeästi totta tieteelliseltä kannalta ja kreationismi pelkkiä valheita ja väärinkäsityksiä, puhtaasti filosofiselta kannalta sillä ei ole transhumanistille merkitystä, koska kummassakin tapauksessa näemme ihminen-nimisen olennon olevan kehno ja ala-arvoinen tekele, jossa on liikaa käyttöestoja ja kopiosuojauksia, jolloin päämääräksi tulee vapautuminen biologisen olemuksen kahleista ja teoksen hallinnan antaminen kuluttajalle itselleen. Molemmissa tapauksissa transhumanisti haluaa itse ottaa vastuun itsensä suunnittelusta sen sijaan, että luonto tai ulkopuolinen suunnittelija määräisi kuinka pitkään teosta saa käyttää ja missä soittimessa.

Samalla tavoin eksistentialisti-ateistille ei ole periaatteessa mitään merkitystä sillä, onko jumalaa olemassa vai ei, koska molemmissa tapauksissa päämäärä on ottaa itse vastuu omasta elämästään ja keksiä itse omat tarkoituksensa sen sijaan, että ottaisi vastaan jonkun toisen keksimän tarkoituksen elämälle. Jonkun jumalan antama elämän tarkoitus on kuin kopiosuojattu CD-levy, josta ei saa itse päättää missä sitä kuuntelee ja millaisen siitä miksaa.

Vaikka sinulle myytäisiin saha ja sanottaisiin, että sahalla on tarkoitus sahata puuta (eikä muuta), ei sitä ole pakko käyttää sahaamiseen. Jos ei osaa keksiä työkalulle mitään muuta käyttöä kuin sen mihin se on tarkoitettu, sitä kutsutaan psykologiassa funktionaaliseksi fiksautuneisuudeksi. Mikä on saha? Saha on soitin. Mikä on ihminen? Ihan mitä itse haluat. Jos ei osaa nähdä ihmistä kehittyvänä ja muokattavana olentona, on kuin vinyylilevy, joka on juuttunut toistamaan samaa raitaa.

Millaista on olla kreationisti posthumanistisessa maailmassa? Kreationisti seisoo uppoavassa soutuveneessä ja yrittää pysäyttää evoluution höyrylaivaa käsiään heiluttelemalla, kun samaan aikaan vierestä lipuu ohi posthumanismia edustava lentotukialus. Kreationisti yrittää ratsastaa kuolleella hevosella liekinheitintankkeja vastaan, eikä huomaa, että samaan aikaan kiertoradalle rakennetaan ionikanuunaa.


Existentialism isn't so atheistic that it wears itself out showing that God doesn't exist. Rather, it declares that even if God did exist, that would change nothing.
- Jean-Paul Sartre

If life is absurd and meaningless it is so because humans fail to exercise their own reason and independence, to take charge of their own lives and create their own meanings.
- Theatre of the Absurd

This universe henceforth without a master seems to him neither sterile nor futile. Each atom of that stone, each mineral flake of that night filled mountain, in itself forms a world. The struggle itself toward the heights is enough to fill a man's heart. One must imagine Sisyphus happy.
- Albert Camus, The Myth of Sisyphus


Bonuslinkit
Ten Things to Remember about Evolution & Creationism
Project Steve