4.9.06

Superälykäs autoevoluutio

Mitähän mieltä kreationismin kannattajat ovat sellaisesta tulevaisuuden maailmasta, missä posthumaanit olennot eivät enää kehity evoluution kautta vaan suunnitellun itsekehityksen kautta - eli jokainen olento on itse itsensä älykäs suunnittelija? Ei ole tarvetta ulkopuoliselle suunnittelijalle tai edes asteittain kasautuville perinnöllisille mutaatioille populaatioissa, koska posthumaanit androidit lisääntyvät ja kehittyvät omien käsiensä kautta juuri sellaisiksi kuin itse superälykkäillä androidiaivoillaan päättävät.

Vaikka evoluutio on selkeästi totta tieteelliseltä kannalta ja kreationismi pelkkiä valheita ja väärinkäsityksiä, puhtaasti filosofiselta kannalta sillä ei ole transhumanistille merkitystä, koska kummassakin tapauksessa näemme ihminen-nimisen olennon olevan kehno ja ala-arvoinen tekele, jossa on liikaa käyttöestoja ja kopiosuojauksia, jolloin päämääräksi tulee vapautuminen biologisen olemuksen kahleista ja teoksen hallinnan antaminen kuluttajalle itselleen. Molemmissa tapauksissa transhumanisti haluaa itse ottaa vastuun itsensä suunnittelusta sen sijaan, että luonto tai ulkopuolinen suunnittelija määräisi kuinka pitkään teosta saa käyttää ja missä soittimessa.

Samalla tavoin eksistentialisti-ateistille ei ole periaatteessa mitään merkitystä sillä, onko jumalaa olemassa vai ei, koska molemmissa tapauksissa päämäärä on ottaa itse vastuu omasta elämästään ja keksiä itse omat tarkoituksensa sen sijaan, että ottaisi vastaan jonkun toisen keksimän tarkoituksen elämälle. Jonkun jumalan antama elämän tarkoitus on kuin kopiosuojattu CD-levy, josta ei saa itse päättää missä sitä kuuntelee ja millaisen siitä miksaa.

Vaikka sinulle myytäisiin saha ja sanottaisiin, että sahalla on tarkoitus sahata puuta (eikä muuta), ei sitä ole pakko käyttää sahaamiseen. Jos ei osaa keksiä työkalulle mitään muuta käyttöä kuin sen mihin se on tarkoitettu, sitä kutsutaan psykologiassa funktionaaliseksi fiksautuneisuudeksi. Mikä on saha? Saha on soitin. Mikä on ihminen? Ihan mitä itse haluat. Jos ei osaa nähdä ihmistä kehittyvänä ja muokattavana olentona, on kuin vinyylilevy, joka on juuttunut toistamaan samaa raitaa.

Millaista on olla kreationisti posthumanistisessa maailmassa? Kreationisti seisoo uppoavassa soutuveneessä ja yrittää pysäyttää evoluution höyrylaivaa käsiään heiluttelemalla, kun samaan aikaan vierestä lipuu ohi posthumanismia edustava lentotukialus. Kreationisti yrittää ratsastaa kuolleella hevosella liekinheitintankkeja vastaan, eikä huomaa, että samaan aikaan kiertoradalle rakennetaan ionikanuunaa.


Existentialism isn't so atheistic that it wears itself out showing that God doesn't exist. Rather, it declares that even if God did exist, that would change nothing.
- Jean-Paul Sartre

If life is absurd and meaningless it is so because humans fail to exercise their own reason and independence, to take charge of their own lives and create their own meanings.
- Theatre of the Absurd

This universe henceforth without a master seems to him neither sterile nor futile. Each atom of that stone, each mineral flake of that night filled mountain, in itself forms a world. The struggle itself toward the heights is enough to fill a man's heart. One must imagine Sisyphus happy.
- Albert Camus, The Myth of Sisyphus


Bonuslinkit
Ten Things to Remember about Evolution & Creationism
Project Steve

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän mieltä kreationismin kannattajat ovat sellaisesta tulevaisuuden maailmasta, missä posthumaanit olennot eivät enää kehity evoluution kautta vaan suunnitellun itsekehityksen kautta - eli jokainen olento on itse itsensä älykäs suunnittelija? Ei ole tarvetta ulkopuoliselle suunnittelijalle tai edes asteittain kasautuville perinnöllisille mutaatioille populaatioissa, koska posthumaanit androidit lisääntyvät ja kehittyvät omien käsiensä kautta juuri sellaisiksi kuin itse superälykkäillä androidiaivoillaan päättävät.

En osaa sanoa, mitä mieltä jonkin ajatuksen kannattajat ovat. Puhun nyt siksi vain omasta puolestani. Kysyit, mitä mieltä oltaisiin siitä, jos tulevaisuudessa olisi olentoja, jotka kehittyvät suunnitellun itsekehityksen kautta. Sen jälkeen esität alkuperäisen väitteen kanssa ristiriitaisen väittämän: "Ei ole tarvetta ulkopuoliselle suunnittelijalle". Kyseisten olentojen olemassaolohan ei ollut seurausta niiden omasta olemassaolosta, vaan siitä, että ne oli SUUNNITELTU. (Toinen tulkintavaihtoehto lausumallesi on, että olisit esittänyt kohdassa, että olentoja ei enää siinä vaiheessa tarvitse suunnitella.)

Ajatus ei ole siten mitenkään ristiriidassa luomisajatuksen kanssa: posthumaanitkin olennot ovat vaatineet jonkin niiden edeltäjän tekemää suunnittelua.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Posthumaanit olennot ovat ihmisiä, jotka ovat tehneet itse itsestään posthumaaneja olentoja. Jos suunnittelet itse itsesi, ei ole tarvetta millekään ulkopuoliselle suunnittelijalle. (Ellet sitten laske eilistä itseäsi erilliseksi olennoksi tämän päivän itsestäsi.)

Anonyymi kirjoitti...

Luulin posthumaniuden tarkoittavan jotain ihmisestä kehitettyä versiota, jonka ihminen on luonut. Mutta tarkoitatkin sillä jotain ihmistä, joka päättää muuttaa jossain määrin itseään siitä, millaiseksi hän on syntynyt. Eli ilmeisesti kyse olisi jostain meikkausta vahvemmasta muutoksesta, mutta kuitenkin monessa mielessä saman tyyppisestä muuttamisesta: olento mm. säilyttäisi ihmisyytensä.

No, ehkä posthumaanit sitten oppivat synnyttämäänkin itse itsensä. Sitä odotellessa pidän itse kuitenkin elämää suunniteltuna. Päinvastaista evidenssiä kun ei ole näkynyt. Elämä syntyy havaintojen mukaan meidän maailmankaikkeudessamme vain elävästä. Joten johtopäätökseni on, että elämän alun maailmankaikkeudessamme on aikaansaanut jokin elävä olento, joka kykenee vaikuttamaan myös maailmankaikkeutemme ulkopuolella.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Jos väität, että joku on suunnitellut elämän, sinun täytyy myös kertoa kuka on suunnitellut suunnittelijan, ja suunnittelijan suunnittelijan suunnittelijan, ja niin edelleen. Turtleseja alas asti.

Ja miksi sen pitäisi olla juuri yksi suunnittelija? Miksei kaksi? Miksei miljoona? Miksei miljardi?

Elämä on syntynyt miljardien pienten ja yksinkertaisten "suunnittelijoiden" kautta. Koska jokainen suunnittelija on niin yksinkertainen, niillä on mennyt tähän summittaiseen prosessiin miljardeja vuosia. Ja tämä miljardien vuosien ja miljardien sokeiden suunnittelijoiden prosessi on nimeltään evoluutio.