22.12.06

Oikeutta roboteille

Brittiraportti: Robotit vaativat kansalaisoikeuksia jo 20 vuoden kuluttua - Kyseessä on tämä heikko signaali Sigma Scanin sivulta.

Robotit tuskin nousevat barrikadeille vaatimaan itselleen täysin samoja oikeuksia kuin ihmiset, sillä ihmiset ovat niitä, jotka vaativat oikeuksia roboteille paljon, paljon aikaisemmin. Kun ihmiskehoon yhdistetään yhä enemmän keinotekoisia osia, jossakin vaiheessa ihminen saattaa alkaa näyttämään hyvinkin keinotekoiselta ja lihalliset ihmiset voivat erehtyä luulemaan robotilta näyttävää kyborgia kauko-ohjattavaksi leluksi, jonka voi pistää hihnaan ja taluttaa kotiin. Silloin kyllä toivoisi, että humanoidiroboteillakin olisi jonkinlainen laki suojanaan.

Roboteille annettavat oikeudet riippuvat tietysti siitä kuinka inhimillisiä niistä lopulta tehdään (sisäisesti ja ulkoisesti). Star Trekin Datan tasolle rakennettuun humanoidirobottiin heijastaa automaattisesti inhimillisiä tunteita, koska sitä ei voi enää juuri erottaa ihmisestä. Jos Datan näköinen humanoidirobotti kävelee kadulla vastaan, eikä voi tietää ohjaako sitä ihminen kauko-ohjauksella vai tietokone pään sisässä, siihen asennoituu automaattisesti kuten toiseen ihmiseen. Ei siihen suhtaudu kuin pankkiautomaattiin, vaikka mitään robottien oikeuksia kunnioittavia lakeja ei olisi säädettykään. Kun näkee Asimon kaatuvan portaissa, siitä tulee lähes sama tunne kuin näkisi vanhuksen tai lapsen kaatuvan portaissa ja haluaa juosta auttamaan sen takaisin pystyyn.

Kaksi muuta transhumanismiin liittyvää juttu Sigma Scanista:
The Extended Self: better than well
Technology for the Body and MindThe bottom line is it’s hard to apply human laws to robot persons. Let’s say a human shoots a robot, causing it to malfunction, lose power, and “die.” But the robot, once “murdered,” is rebuilt as good as new. If copies of its personality data are in safe storage, then the repaired machine’s mind can be reloaded and up and running in no time – no harm done and possibly even without memory of the incident. Does this convert murder into attempted murder? Temporary roboslaughter? Battery? Larceny of time? We’ll probably need a new class of felonies or “cruelty to robots” statutes to deal with this.
- The Legal Rights of Robots (1985)

Most likely, humanoids will never rise up and wrest control from our hands. Instead, we may give it to them, one home, one factory, one nuclear facility at a time until 'pulling the plug' becomes, at first infeasible and then eventually unthinkable. Even now, imagine the economic havoc if we were to disable the Internet.
- Humanoid Robotics Ethical Considerations

Man will build more robots, and learn how to make them better. And, given enough time, he may learn how to do the same for himself.
-
Outer Limits: I, Robot (1964)

9 kommenttia:

kattoratsastaja kirjoitti...

Tämä nelijalkainen robotti vaikuttaa huomattavasti Asimoa maastokelpoisemmalta. En tosin tiedä, selviytyisikö se portaista.

http://www.youtube.com/watch?v=y3W8dm5JxFc&mode=related&search=

Yksityisetsiva kirjoitti...

Sopivan loivaa rinnettä BigDog näyttää ainakin kiipeävän.

Nimetön kirjoitti...

Itse muistan nähneeni havainnekuvan Suomessa suunnitellusta centaurirobotista joka olisi luultavasti myös vakaa. Siinä oli hevosta muistuttava runko, neljä pyörää ja humanoidivartalon yläosa päineen ja käsineen. Muistaakseni jonkin suunnittele teoriassa toimiva robotti -kisan satoa tms.

Nimetön kirjoitti...

Sori Yksityisetsivä tässä hieman pilkun viilaus, mutta sallittakoon se minulle, kun saan siitä pientä palkkaa ja yritän tehdä asiasta tiedettä :) Tuo "oikeutta roboteille" ei ole itseasiassa heikko signaali vaan enemmänkin sellainen villi visio tai tulevaisuuskuva. Heikot signaalit ovat tässä päivässä olemassa olevia outoja juttuja, joiden perusteella voidaan sitten kirjoittaa villejä ja vähemmän villejä tulevaisuuskuvia. Vielä ei ole robottien oikeuksia, mutta sitten tulevaisuudessa ehkä- ken tietää...
t.Heikot signaalit Elina
www.future.vuodatus.net

Yksityisetsiva kirjoitti...

Sigmascanissa tämä on luokiteltu heikoksi signaaliksi, mutta minä luokittelisin tämän oikeastaan erittäin vahvaksi signaaliksi.

Tiedemies kirjoitti...

Jos eduskuntavaaleissa olisi ehdokas, joka vaatisi ihmisoikeuksia roboteille jo nyt, niin äänestäisin häntä.

Minusta se ei ole enää edes signaali, vaan tapahtuu par'aikaa.

Nimetön kirjoitti...

Niin mutta miten erotetaan robotit "tavallisista" koneista?

Jos kaikki akkuporakoneet yms. saisivat _ihmis_oikeudet voisi mennä mielenkiintoiseksi :)

Yksityisetsiva kirjoitti...

Jokaiselle työkalulle, eläimelle, robotille, ihmiselle ja tekoälylle tarvitaan omat custom-oikeudet. Ei mitään yhtä perusmallia kaikille.

Mielenkiintoinen scifi-idea olisi se, että ihminen pitää ihmisen näköistä robottipukua, joka oppii ihmisen rutiinit ajan kuluessa. Sitten ihminen sisällä kuolee, mutta robottipuku jatkaa rutiinien toimittamista automaattisesti itsekseen (puku herää, tekee aamiaisen, käy töissä, palaa kotiin, istuu telkkarin ääressä, juttelee niitä näitä, hakee lapset koulusta jne...), eikä kukaan huomaa aikoihin, että ruumis mätänee puvun sisällä. Sitten lopulta kaikki alkavat ihmettelemään, että miksi mies haisee niin omituiselle. Kun asia paljastuu, ihminen otetaan ulos puvusta, mutta täytyy miettiä että mitä robottipuvulle tehdään, kun se jatkaa "elämistään" kuin sattumalta syntynyt tekoäly.

Ehkä tuolla nytkin kävelee joku, jonka tietoisuus on kuollut ja ruumis vain toimittaa edelleen rutiineja automaattisesti.

Nimetön kirjoitti...

Niin kuin unissakävelijä :)