14.5.06

Scramblerikollektiivi

Samplepuhe on pyörinyt taas mielessä viime aikoina. Tai yleensä ottaen ihmisen lihallisen äänen muokkaus tehokkaammaksi ja monipuolisemmaksi erilaisin tavoin. Ihmisääntä voi muokata ja vahvistaa megafonilla, Darth Vader Voice Changerilla, äänenmuunnosleikkauksella tai asentamalla joku Ultravoice-implantti, ja miksei myös perinteisellä treenauksella. Meillä on kännykät, ääninauhurit, puhesyntetisaattorit ja subvokaali puhe.

Scrambledhackz on projekti, jossa otetaan lihallinen puhe ja muutetaan se samplepuheeksi. Scrambleri nappaa mikkiin puhutut äänet, etsii valmiina koneessa olevista sampleista vastaavimmat ja soittaa ne ulos. Philip K. Dickin kirjasta Hämärän Vartija löytyy sekopuku eli Scramble Suit, joka samplettaa kaikkia ihmiskehon osia niin nopeasti, ettei silmä pysy perässä. Kehon kieltä ja mikroilmeitä seuraamalla ei paljon kostu, ja puku tekee saman myös äänelle. Jos olet kaikki, et ole kukaan; jos et ole kukaan, olet kaikki.

Nyt tarvittaisiin vielä web 2.0 -palvelu, josta voisi kuulla koko lihallisen kollektiivin puhetta. YouTuben mallia lainatakseni palvelun nimi voisi olla SayWord. Kuvittelisin sen suunnilleen tällaiseksi:

* Voisin mennä sivustolle ja nauhoittaa puhettani yhden sanan kerrallaan suoraan audiotiedostoksi; ei tarvetta erilliselle ääniohjelmalle tietokoneella
* Nauhoitetusta äänitiedostosta pätkäistäisiin automaattisesti turhat
hiljaisuudet pois; vain sana jäisi
* Laittaisin äänitiedostoon yhden tagin; jos nauhoitin sanan "yes",
laitan tagiksi "yes"
* Palvelun etusivulla olisi hakulaatikko, johon voisin kirjoittaa jonkin lauseen,
jolloin ohjelma hakisi ihmisten nauhoittamista tageista randomilla sanasamplet ja yhdistäisi ne toisiinsa; sanapätkät yhdistyisivät automaattisesti kokonaisen lauseen sisältäväksi MP3-tiedostoksi, kollektiivin puheeksi
* Hakulaatikon alla olisi myös tagcloud, josta sanaa klikkaamalla kuulisi välittömästi kyseisen sanan kaiuttimistaan satunnaisen ihmisen sanomana

Palvelua voisi käyttää esimerkiksi hauskojen podcastien tekoon pasteamalla tekstin ohjelmaan ja scramblerikollektiivi puhuisi tekstin tiedostoksi. Oletettavasti sivustolta löytyisi ensimmäiseksi 100 erilaista samplea fuck-sanasta ja luultavasti palveluun ladattaisiin nopeasti sanasampleja TV-sarjojen ja elokuvien hahmoilta. Pidemmälle mentäessä scramblerikollektiivista voisi etsiä pelkkiä kirjaimia ja äänteitä kuten Scrambledhackz-systeemissä. Voisin valita, keneltä ihmiseltä haluan kuulostaa tänään. Voisin imitoida ketä tahansa teknologian avulla.

Miksi äänisyntetisaattorit pyrkivät jäljittelemään luonnollista ihmisääntä? Mielenkiintoisempaa olisi tehdä täysin synteettinen ja ei-ihmismäinen ääni. Sellainen, joka on ilmaisultaan ihmisääntä tehokkaampi, nopeampi ja selkeämpi. Ääni voisi puhua tehokkaampaa kieltä kuin ihmiskieltä, jotakin Lojbania. Jos eivät ihmiset sitä osaa, hankkikoot simultaanitulkin tai keksikööt kuinka silakka voidaan muuttaa bioteknologialla Baabelin kalaksi.

Kuvitellaan, että olen Finnconissa vuonna 2020 ja olen pukeutunut Kosh Naranekiksi. Joku tulee kysymään minulta paljonko kello on Vorlonien kotimaailmassa tällä hetkellä. Mitä teen? Menen äkkiä Googlenettiin ja etsin vastauksen. Sanotaan, että vastaus on "kello yksitoista iltapäivällä". Koska esitän Koshia, haluan tietysti sanoa vastauksen Koshin äänellä. Voin sanoa vastauksen omalla äänelläni ja antaa scramblerin sanoa sen Koshin äänellä. Tai voin pasteta vastauksen scrambleriin, valita ääneksi Koshin ja antaa samplevastauksen puvun kaiuttimista; ei tarvetta käyttää omaa lihaääntään. Jos minun täytyy pitää pitkä puhe, voin mennä lavalle ja laittaa samplepuheen soimaan ihmisääntä tehokkaammalla alienäänellä. Väliin heitettyihin kysymyksiin voi vastata soittamalla sampleja elokuvista: "NOOOOOOOOOO!"

Keskustelun välissä olisi kätevää laittaa jokin lainaus soimaan

"I'll always deny that I kissed her.
I was just whispering into her mouth."


ja jatkaa keskustelua lainauksen jälkeen kuin ei mitään. Miksi tyytyä omaan ääneensä ja omiin sanoihinsa, jos voi käyttää muiden ääntä ja muiden sanoja?

Ei kommentteja: