15.5.06

Suunniteltu vanhemmuus

Maksamalla 19,000 dollaria voi valita lapsensa sukupuolen 99% varmuudella.
"They come from everywhere that it's banned by law," Steinberg said. "But in the United States we really guard and cherish reproductive choice and we are very reticent to allow the government to impinge on that."

Niinpä. Jos kiellät reprogenetiikan yhdellä alueella, ihmiset menevät sinne missä se on sallittua tai tekevät sen maan alla; jos kiellät teknologian köyhiltä, vain rikkailla on varaa lentää kaukaisiin maihin käyttämään sitä.

Kun teknologia on kerran keksitty, sen pysäyttäminen on melko mahdotonta. Voi vain pyrkiä ohjaamaan junan oikeille raiteille ja rakentaa raiteet sinne, mihin haluaa junan menevän. Eikä uutta teknologiaa pitäisikään yrittää pysäyttää, jos ihmiset saavat suht vapaasti valita miten käyttävät sitä jälkeläistensä paranteluun. Se valinta täytyy vain olla kaikkien käytettävissä.

Jos itse olisin tekemässä lapsia, haluaisin tietysti kaikki vaihtoehdot suunnitella lapset mahdollisimman hyvin etukäteen. Suuremmista vaihtoehtojen määrästä on taas kyse - vaikka valitsisin loppujen lopuksi tekeväni lapsen ihan summassa perinteisin keinoin, haluan myös ne toisenlaiset suunnitteluvaihtoehdot. Ei ole oikein kieltää vaihtoehtoja muilta, vaikka en itse niistä pitäisikään - oli kyse sitten kondomeista, aborteista, sukupuolenvalinnasta tai adoptiosta. Saahan adoptoidessakin päättää kumpaa sukupuolta haluaa lapsen olevan.

Kuulisin mieluusti omilta vanhemmiltani, että olin suunniteltu alusta lähtien. Että minut hankittiin suunniteltuun aikaan, ja kondomin käyttämättä jättäminen ja abortin tekemättä jättäminen olivat tietoisia valintoja. Sukupuoleni, silmieni väritys, perinnöllisten sairauksien kitkeminen ja ikääntymistä aiheuttavien tekijöiden korjaus olivat myös tietoisia valintoja. Että minua päätettiin tietoisesti hankkia vain yksi kappale, juuri tämän mittaisena ja painoisena, ja vanhempani valitsivat kaiken ihan itse, ilman mitään painostusta valtion tai uskontojen taholta. Että minä olin design-pentu ja vanhempani olivat design-vanhemmat. Ja tietäisin myös sen, että voin isona valita silmieni värin ihan itse, jos en pidäkään vanhempieni valinnasta.


Muinaisina barbaarisina aikoina eräs valtio yritti
1) tehdä kaikista ihmisistä samanlaisia, staattisia "arjalaisia"
2) ylhäältä ohjatun suunnittelun kautta.

Se oli huono idea. Seuraavina aikoina yritettiin
1) pitää kaikki ihmiset staattisina, "luonnollisina" Homo Sapiens Sapienseina
2) ylhäältä annettujen kieltojen ja rajoitusten kautta.

Sekin oli huono idea. Seuraavaksi keksittiin, että
1) annetaan ihmisten kehittää itseään rodun ja lajin asettamien rajoitusten ylitse
2) yksilöllisen suunnittelun kautta.

Se oli jo parempi idea. Sitäkin täytyi hieman säätää, etteivät ilkeät vanhemmat voisi päättää tehdä pojastaan ylensyöntiin taipuvaa koulukiusaajaa, mutta periaate oli jo parempi kuin aikaisemmissa ideoissa. Ei enää valmiisiin muotteihin rajoitettua roturasismia eikä lajirasismia. Suunnitelkoon jokainen oman muottinsa.

Ei kommentteja: