15.6.04

Kehon ulkopuolella

Mitä jos kiinnitetään auton perään kamera, joka kuvaa autoa jostakin parin metrin korkeudesta ja annetaan kuskille lasit, joista hän näkee kameran kuvan? Autoa voisi ajaa kolmannesta persoonasta kuin rallipeleissä. Tai mitä jos laittaisit lentävän kameran seuraamaan itseäsi ja ”pelaisit” itseäsi kolmannesta persoonasta? Se olisi kuin teknologinen OBE-kokemus (Out-of-Body Experience) eli TOBE. Lentävän kameran avulla voisit zoomailla vapaasti ja katsella omaa selkääsi niin korkealta kuin haluat. Jos kamera nousisi tietyn korkeuden yläpuolelle, kuva voisi vaihtua (saumattomasti) satelliittikuvaan alueesta, jolloin edelleen zoomatessa syntyisi illuusio siitä, että olet noussut kiertoradalle asti.

Entäpä jos kamera seuraisikin humanoidirobottia ja olisit itse kotona ohjaamassa sitä? Voisit istua virtuaalipuku ja -lasit päässä ja ohjata robottia kuin olisit sen sisällä (telepresenssi eli etäläsnäolo) Näkisit ja kuulisit kaiken mitä robotin aistit näkisivät ja kuulisivat. Robotti voisi olla minkä kokoinen tahansa, jättiläinen tai kääpiö. Se voisi muistuttaa Star Warsin R2-D2:sta tai Star Trekin Dataa - mikä nyt sattuu asiakasta miellyttämään. Voisit kuljeskella ympäriinsä sota-alueella tai Marsin pinnalla ikäänkuin olisit itse siellä. Ihmiskehosi olisi kotona, mutta mielesi olisi robotin sisällä. Illuusio olisi aika täydellinen.

Entä jos ohjaimet yhdistettäisiin suoraan aivoihin? Sairaalassa makaava halvaantunut potilas voisi liikkua telepresenssirobotin avulla ympäriinsä ja hoitaa töitään ja kotiaskareitaan sillä aikaa, kun keho makaa koneisiin kiinnitettynä sängyssä. Kotona liikuskelevaa telepresenssirobottia kohdeltaisiin kuin perheenjäsentä, koska sehän olisi perheenjäsen. Robotti-isi istuisi sohvalla kuten aina ennenkin ja katselisi televisiota. Entäpä jos halvaantunutta kehoa ei pystyisi korjaamaan? Silloin potilas eläisi koko elämänsä robotin sisällä. Hän voisi tottua tilanteeseen ja alkaa jopa kuvittelemaan, että mieli on todellakin robotin sisässä, uploadattu pois lihallisesta kehosta.

Lihallinen keho olisi aika hyödytön, jos halvaantumista ei voisi korjata. Aivot voisi siirtää samantien nestesäiliöön robottiohjaimineen, koska alkuperäinenkin pääkallo olisi muuttunut pelkäksi nestesäiliöksi. Potilas olisi yhtä tyytyväinen kuin ennenkin ja hankkisi innoissaan hardware-päivityksiä robottikehoonsa. Jos Matrixin Neo olisi ollut halvaantunut, hän olisi luultavasti jäänyt mieluummin virtuaalitodellisuuteen kuin laskenut liukumäkeä pitkin rapakkoon.

Jos omistaisit useampia erilaisia robottikehoja, mielesi voisi hypätä robotista toiseen. Yhden robotin voisi lähettää vaikkapa postissa Bahamasaarille. Mielesi voisi hyppiä satelliitin kautta Bahamalle ja takaisin hetkessä. Jos et viitsisi lähettää omaa robottiasi, lomakohteet voisivat vuokrata robottikehoja mielituristeille: halpamalli olisi kuin Mars-mönkijä ja luksusmalli lähempänä Terminaattoria. Kun hiekkarannalla kuljeskeluun tympääntyisi, voisi siirtyä takaisin kotiinsa (ellei robottikehon palauttamisesta tiettyyn paikkaan ole etukäteen sovittu) ja seuraava mielituristi ottaisi lomarobotin hallintaansa. Sitä saattaisi löytää itsensä oudoista asennoista, oudoista paikoista ja oudoista kehoista.

Telepresenssin tapauksessa ihminen siirtää mielensä robottiin ja katselee robotin silmin todellisia maisemia. Virtuaalitodellisuuden tapauksessa ihminen siirtää mielensä keinotekoiseen todellisuuteen ja katselee virtuaalimaisemia. Kun nämä yhdistetään, mieli voi siirtyä virtuaalitodellisuudesta todellisuuteen ja takaisin tuosta vain - liikkua ympäriinsä langattomasti ja siirtyä minne tahansa maapallolla; katsella ja kuunnella ympäristöään kaikista valvontakameroista ja kännyköistä (omnipresenssi).

Voit viettää suurimman osan ajastasi avatarina virtuaalitodellisuudessa ja sisustaa omaa Sims-blogiasi. Muut naapuruston Sims-bloggaajat voivat käydä vierailulla päivittäin ja vilkaista, millaisia kuvia ja tekstejä naapuri on ripustanut tänään kotinsa seinille tai millaista musiikkia löytyy isännän virtuaalilevyhyllystä (virtuaalimusiikkia soitetaan tietysti virtuaalivinyyliltä). Kuka nyt kenenkään oikeassa kämpässä haluaisi käydä päivittäin päiväkirjaa lukemassa? Sims-huvila olisi paljon mukavampi paikka. Sieltä voisi sitten poistua halutessaan todelliseen maailmaan ja liikuskella valtavana robottialuksena avaruudessa.

Kelataan vähän taaksepäin: halvaantuneen potilaan kehoa ei tietenkään jätetä halvaantuneeksi. Rikki menneet orgaaniset osat korvataan kyborgiosilla ja laitetaan potilas kuntoutukseen opettelemaan niiden käyttöä. Ja kun yhä useammat orgaaniset osat alkavat iän myötä osoittaa hajoamisen merkkejä, nekin korvataan kyborgiosilla aivolohkoja myöten. Halvaantuneesta kehosta on näin tullut itsestäänkin lomarobotti. Kun potilaan mieli vaeltaa ympäri maapalloa robotista toiseen, vain hän itse muistaa mikä roboteista on hänen alkuperäinen kehonsa. Ehkä hän voi lainata alkuperäistä robottikehoaan muille vaeltaville mielille siksi aikaa, kun sisustaa Sims-blogiaan.

Se on itsestä kiinni. Sitä joko antautuu teknologian vietäväksi tai alkaa aktiivisesti rakentamaan itsestään uutta elämänmuotoa.


Robottilinkkejä
Personal Satellite Assistant - NASA:n jedipallo.
Robonaut – NASA:n Boba Fettiä muistuttava telepresenssirobotti.
Chroino – Jälleen uusi humanoidirobotti.
Lemur – Hämähäkkirobotti.
Spybot Climber – Kauko-ohjattava seinärobotti.

Muita hauskoja ideoita Halfbakerystä:
Plug and Play Body Parts
Replace ears with hands
Human Macro
Vibrating Breast Implants
Watch’em Rot.com


Watching John with the machine, it was suddenly so clear. The terminator wouldn't stop, it would never leave him. It would never hurt him or shout at him or get drunk and hit him or say it was too busy to spend time with him. And it would die to protect him. Of all the would-be fathers that came over the years, this thing, this machine, was the only thing that measured up. In an insane world, it was the sanest choice.
- Sarah Connor, Terminator 2

Ei kommentteja: