20.10.04

Viesti tulevaisuuden itselle

John C. Wright sai sydänkohtauksen, koki jonkinlaisen kuolemanrajakokemuksen ja pamahti uskoon. Aikaisemmin hän oli ateisti. Ikävä juttu. Kun joutuu auto-onnettomuuteen ja kolauttaa päänsä, alkaakin yhtäkkiä kokea mystisiä tunteita ja nähdä ufoja ja avaruusolennot tulevat kahville. Rakennusmies saa palkista päähänsä ja persoonallisuus muuttuu täysin; ahkerasta työmiehestä tulee laiska ja epäluotettava (kuten Phineas Cagen tapauksessa). On varmaan niitäkin, jotka kolauttavat päänsä ja muuttuvat uskovaisista ateisteiksi. Vai muistuuko kenellekään mieleen tapausta? Sodan aikana moni uskovainen kyllä muuttuu ateistiksi ilman kolaustakin. Poteroon saatetaan mennä uskovaisena, mutta kun touhua vähän aikaa katselee, niin kyllä siinä äkkiä paljastuu, ettei joulupukki tule tänä vuonna.

Minulle muistui mieleen eräs uni, jonka näin vuosia sitten. Joissakin unissa on niin vahvoja tunnelatauksia pikkuasioihinkin liittyen, että ne muistaa elävästi vuosienkin jälkeen. Tässä unessa oli eräs vanha nainen, joka oli kuollut. Ajattelin, että se oli joku sukulainen, jota en tuntenut. Ruumis makasi olohuoneen sohvalla ja koko suku istui mustissa vaatteissa tuoleilla. Se tuntui ihan normaalilta rutiinilta, että ruumis makaa sohvalla ilman arkkua ja muut vain istuvat ja katselevat toisiaan. Sitten yhtäkkiä ruumis avasi silmänsä ja nousi istumaan. Kaikki olivat ihan järkyttyneitä, että nyt on tapahtunut ihme ja ihminen on noussut kuolleista. Vanha nainen oli itsekin järkyttynyt, käveli ympäri olohuonetta ja vapisi. Joku kysyi: Millaista se on? Miltä se tuntuu? Nainen pysähtyi ja sanoi jotakuinkin tähän suuntaan: Se on pelkkää tyhjää. Siellä ei ole yhtään mitään. Koko juttu on yksi... suuri... valhe. (viimeiset sanat tulivat painotettuna ikään kuin elokuvissa, kamera lähestyi kasvoja, dramaattinen musiikki koveni ja tuulikone laittoi hiukset hulmuamaan). Tähän uni päättyi.

Wrightin kohtalo voi sattua kenelle tahansa. Se saattaisi todella tapahtua. Minä voisin saada sellaisen iskun päähäni, että alkaisin nähdä näkyjä ja uskoa ihan mihin sattuu. Kaikki se vähäkin rationaalinen ajattelu, mihin näillä nykyisillä liha-aivoillani pystyn, katoaisi olemattomiin. Pidän itseäni pohjimmiltaan aika tasapainoisena kaverina. Tykkään lueskella ja ajatella kaikenlaista omituista ja "elää reunalla", mutta varon silti aina menemästä liian kauas pimeälle puolelle. Tiedän, että pystyn pitämään itseni kasassa hankalissakin paikoissa, mutta silti – mitä tahansa voi sattua. Pari iskua liikaa ja koko systeemi voi mennä sekaisin. Ihmisaivot ovat niin heikkoa tekoa.

Jos minä joskus kolautan pääni ja alan suoltaa jotain kabbalaa, puhukaa minut ulos siitä. Jos ryhdyn uskovaiseksi, jotain aivoissani on mennyt pieleen.

Yksi hyvä syy kirjoittaa on se, että näin voi laittaa viestejä tulevaisuuden itselleen. Jos tulevaisuuden minäni tulee uskoon tai menettää muistinsa, hän voi ikään kuin palauttaa muistinsa omista kirjoituksistaan. Hajanainenkin palautus on parempi kuin ei mitään.

Viesti, jonka haluan lähettää itselleni kaiken varalta: Hei sinä tulevaisuuden minä. Jos tulit uskoon, se johtuu siitä että kolautit pääsi ja menit sekaisin. Tulit hulluksi. Et ole uskovainen, olet mielenvikainen. Näet hallusinaatioita. Menetit järkesi, yritä saada se takaisin. Jos et pysty siihen yksin, mene hoitoon. Sinulla on hommia tehtävänä, katso muistikirjastasi. Et halua olla hihhuli. Ihan oikeasti. Ajattele. Tai jos vajosit masennukseen, se johtuu vain jostakin aivokemiallisesta viasta. Masennuksesta ei ole mitään hyötyä, hankkiudu eroon siitä. Jos et suostu kuuntelemaan muita, kuuntele nyt edes itseäsi. Hoida itsesi kuntoon.

Toivottavasti pysyn pahimmassakin tapauksessa edes sen verran järjissäni, että pystyn ymmärtämään viestini.


Bonuslinkit
Personality Change in Captivity & Cults
Synthetic synesthesia – Aistihavaintojen sekoittamista tarkoituksella.

Just Letters – Siirtele kirjaimia kaikkien muiden mukana.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

YLE:n TV-kanavalta tuli tiededokumentti "Asuuko Jumala aivoissa" (googlaa lisätietoa) jossa käsiteltiin juuri aivotapaturmien yms. aiheuttamia uskonnollisia kokemuksia ja aistimuksia.

Onko evoluutio kehittänyt hengellisiin ja uskonnollisiin toimintoihin erikoistuneen aivoalueen? Jos uskonnot olisivat vain haitallisia, olisi evoluutio karsinut uskonnolliset yhteisöt pois. Mutta päinvastoin kävi.

Pointti on se, että vikana ei ole uskontojen olemassaolo vaan niiden vanhentuminen nykyajan nopean muutoksen vuoksi. Eli tarvitaan mm. raamattuunkin jo toinen "servicepack". Tämä ihan senkin vuoksi että uskonto taas toimisi sopusoinnussa nykytieteen ja etiikan kanssa.

Tällöin päädytään mm. teknogaianismin ja kristillisen transhumanismin välille. Eli ihmisen tehtävä on kehittyä ja kehittää itseään levittämään planeetan elämää avaruuden muihinkin kolkkiin. Tosin sama tehtävä luonnistuu tarkoitukseen luodun teknologialta itsenäisestikin (kuin nanotekniset androidit vierailla planeetoilla "UFOilemassa" tutkiessaan paikkoja).

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vaan vinkkinä yksityisetsivälle:
Ego-death on se tila, jota kovasti tunnut postauksessasi pelkäävän, mutta suosittelen sen kokemisen yrittämistä (en toki aivovamman kautta, tietoinen keskittyminen, eli meditointi on terveellisempi tapa (ja juu, arvaan että saatat pitää moista turhanpäiväisenä hokkuspokkuksena, niin minäkin kunnes uteliaisuus voitti)).
Evoluutio on kehittänyt ihmiselle tietoisuuden itsestä (eli egon), ilman sitä et voi kokea elämää kuten nyt teet. Jos aivojen otsalohkossa sijaitseva egoa ylläpitävä osa suljetaan meditoinnin, päihteiden tai vaikka sen surullisen aivovamman seurauksena pois, voi henkilö "nähdä" kuinka ego on vain illuusio: egon puuttuessa ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi aivoille jää kokea itsensä yhtenäisenä osana koko muuta determinististä universumia. Samalla selviää, että ego on välttämätön maailmankaikkeuden kokemiseksi, sillä sen hetken kun tämä vaihtoehtoinen tietoisuuden tila kestää, tunnet mitä ihan oikea valinnanvapaus on ja miksi et sellaista tahdo.
Mikäli aivot olisivat tietokoneohjelma, kuvaisi egoa sellainen ohjelman osa, jota ohjelma itse hiljalleen päivittää oppimiensa asioiden perusteella (self-modifying code). Tämä osa on luonteesi, persoonallisuutesi, kaikkea sitä, mikä saa sinut kokemaan itsesi yksilönä. Jos tämä koodi nollataan, alkavat aivot muodostaa sitä uudelleen muistojen perusteella, jolloin on tavallaan hetki aikaa täyttää sitä aivan jollain muulla, kuin mitä se alunperin sisälsi.
Tämä hetki lienee siis se, joka saattaa muuttaa ihmisen hihhuliksi, jollei hän ole kokemukseen ennalta varautunut tai on jo ennestään hiukan liian tärähtänyt tai muuten vain taikauskoinen.
Itse näin tilanteen lähinnä vahvistuksena sille, että se terve skeptisyys, medialukutaito ja looginen päättely, joita olen harrastanut pienestä pitäen, on erittäin tarpeellista ja tulen jatkamaan sitä jopa entistä objektiivisemmin. Samalla ymmärsin voivani merkittävästi parantaa elämänlaatuani muuttamalla tiettyjä vanhoja käyttäytymismallejani tavalla, joka ilman tätä kokemusta olisi ollut täysin mahdotonta.
Loppupeleissä jokainen voi olla varma vain omasta olemassaolostaan, joten kehoitan tosiaan kokeilemaan tätä itse. Ja jos ei muuta, niin meditointi ainakin auttaa rentoutumaan, tuskin kenelläkään oravanpyörän uhrilla sitä vastaan on mitään? :)