12.9.04

Blobjekti ja spime

Bruce Sterling on minun silmissäni vähän kaksijakoinen tyyppi. Toisaalta hyvä jätkä, joka puhuu paljon asiaa teknologian pimeistä puolista, mutta samalla vähän ahdasmielinen sönköttäjä (samaa kyllä voisi sanoa monista muistakin). No, keskitytään siihen missä ajatusten virrat yhtyvät eikä siihen missä ne eroavat – esimerkiksi miehen Total Party Awareness-puhe on hauska ja samoin tämä SIGGRAPH-puhe blobjecteista.

Luin ensin, että kyse on blogjecteista. Ajattelin, että nyt tulee juttua siitä, miten ihmiset muuttuvat käveleviksi blogeiksi ja jokainen kodinkonekin pitää omaa blogiaan. Jälkimmäinen arvaus osui lähes oikeaan, loppujen lopuksi. Blobjekti on laite, joka on suunniteltu tietokoneen ruudulla sileäksi ja kurvikkaaksi, eikä siitä ensinäkemältä tiedä mikä se on ja mitä se tekee. Pöydällä oleva pallo voi olla puhelin, tietokone, MP3-soitin tai mitä vain.

Gizmoksi Sterling taas sanoo laitetta, joka ei itsekään oikein tiedä mitä se on. Laite, joka on yhtä aikaa kännykkä, digikamera, videokamera, MP3-soitin, muistio, kalenteri ja nettiselain. Se on vähän kaikkea, mutta ei mitään kunnolla. Spime (neologismi kuvitteelliselle laitteelle) on seuraava askel: laite, jolla on historia ja tulevaisuus. Laite, joka bloggaa.

Kun spime lähtee tehtaalta, siinä on tekijöiden nimet ja päiväys. Kun spime saapuu kauppaan ja asiakas ostaa sen, se muistaa miten ja mistä se ostettiin. Se osaa kertoa, miten se on valmistettu ja millaisista osista, ja mistä kaikki osat ovat peräisin. Kun ostaja muuttelee laitetta kotonaan, se muistaa muutokset. Kun laite myydään eteenpäin, se muistaa edellisen omistajansa – ja edellinen omistaja voi seurata entisen laitteensa matkailua omistajalta toiselle verkossa. Laite on kuin antiikkia, jonka sukupuu kulkee sen sisällä ja verkossa. Se osaa kertoa, millaisia vanhat spimet olivat ja millaisia seuraavat spime-versiot ehkä ovat. Ja lopuksi laite osaa vielä kertoa, mitä sille pitää tehdä, jotta sen osat voisi hävittää (tai kierrättää seuraavan spimen valmistamiseen) turvalliseksi ja ekologisesti.

In practice, this is going to mean tagging and historicizing everything. Once we tag many things, we will find that there is no good place to stop tagging.

A Spime is today's entire industrial process, made explicit.

Laitteen ei edes tarvitse olla kovin kummoisella tekoälyllä varustettu. Ihmiset muodostavat verkon, joka pitää kollektiivisesti huolta laitteistaan. Kaikkia tavaroita voi etsiä Googlella. Laitteet kertovat itse, mistä ne ovat ja mitä niillä voi tehdä. Ihmiset alkavat tiedostamaan. Jos laite ei osaa kertoa, mistä sen osat tulevat ja miten se on tehty, se on huono laite – kukaan ei halua omistaa (tai kertoa omistavansa) laitetta, joka kertoo, että se on valmistettu Kiinassa lapsityövoimalla.

If we could visualize that, if we knew and could prove what had gone wrong inside of ourselves, if we could put a digital medical imaging screen on our bellies, our lungs and our livers, and make those invisible problems visible, then everything would become different. If that knowledge was attached to every object in our possession, the objects that were killing us would vanish quickly.

Entä tulevaisuuden ihmiset, jotka laitteita käyttävät? Heilläkin on historia ja tulevaisuus. He bloggaavat. He muistavat oman valmistusprosessinsa, tietävät mistä heidän osansa tulevat ja tietävät, miten vaikuttavat ympäristöönsä. He tiedostavat.

Loppuun täytyy ottaa lainaus toiselta visionääriltä [odotan innolla Global Frequency TV-sarjan näkemistä: tavallista elämää viettäviä nukkuvia agentteja ympäri maailmaa; kuka tahansa voi kuulua ryhmään ja kuka tahansa voidaan kutsua töihin, kun tilanne sitä vaatii... Onko naapurisi agentti? Are you on the Global Frequency?].

There are moments of pure, heart stopping beauty in the most tragic and broken environments. And the loveliest community on earth will not be able to eliminate the dog turd. I have attempted to reflect this in TRANSMET: the understanding that the world can be neither perfect nor doomed. But that it can be better. And the people who get to decide if it's going to be better or not are the people who show up and raise their voices.
- Warren Ellis

Ei kommentteja: