29.10.05

Kansa masinoi: ihminen uusiksi!

Control Freaks: Modding and the Clash with Law - Ihmisiä yritetään estää modaamasta omia tavaroitaan ja omaa kehoaan, mutta kansa haluaa modata, miksata ja kopioida. Ehkäpä ihmisiin täytyisi laittaa kopiosuojaus, ettei kukaan vain pääse tekemään itsestään kopioita, tai miksaamaan itseensä ylimääräisiä geenejä tai implantteja. Tai ainakin näiden ihmiskopioiden pitäisi olla huonolaatuisempia.

Pitäisiköhän uskovaisuus tai biokonservatiivisuus nähdä yrityksenä estää ihmistä käyttämästä omistamaansa teosta haluamallaan tavalla? Että omaa kehoaan ei saa kopioida omaan käyttöön, siirtää toiseen muotoon eikä katsella haluamallaan laitteella. Että ihmiskeho tuhoutuu tietyn ajan päästä, eikä varmuuskopioita saa ottaa. Että ihmiskehon muunteluun käytettävistä teknologioista ei saa puhua organisoidusti.

Uskonnot puhuvat ihmeellisestä Tekijänoikeudesta, joka kieltää ihmisen muokkaamisen ja parantelun. Että sellainen ei muka ole kuluttajan edun mukaista. Pitää kumarrella idoliteollisuuden rakentamissa keskuksissa ja laulaa idoliteollisuuden hyväksymiä virsiä (niistä ei kuulemma tarvitse maksaa). Ylipapit puhuvat toisen sukupolven kopiosuojauksista, jotka saapuvat pelastamaan valitun kansan. Pyhä Tekijänoikeus on kyllä niin sekava, etteivät ylipapitkaan tiedä miten sitä pitäisi tulkita, mutta ei se mitään. Jos joku ryhtyy masinoimaan vastaan, heidät voi kuitata terroristeiksi ja piraateiksi.

Jos kuluttajat voisivat ajatella omilla aivoillaan ja vaihtaa ajatuksia vapaasti, he eivät enää ostaisi 2000 vuotta vanhoja juttuja uudelleen uusissa paketeissa ja idoliteollisuus kuihtuisi. Sehän ei käy. Omilla aivoilla ajattelu tappaa uskonnon.


Why Does God Hate Amputees? - Marshall "HowStuffWorks" Brainin uusin nettikirja laittaa uskonnot ja rukoukset testiin, eivätkä tulokset näytä hyviltä.

No matter how many people pray. No matter how sincere those people are. No matter how much they believe. No matter how devout and deserving the recipient. Nothing will happen. The legs will not regenerate.

25.10.05

Kuolema potkaisee tyhjää

The Man Who Would Murder Death - Chroniclen artikkeli Aubrey de Greystä. Artikkelista poiketen 20.000 dollarin Sens Challengeen on kuitenkin joukko biologeja jo suunnittelemassa vastausta, kerrotaan Jason Pontinin blogissa. Arvosteluraatia kritiikille ei ole vielä koossa, mutta kävi miten kävi, arvostelun jälkeen kaikki tietävät enemmän ja tiede on edistynyt. Win-win.

Periaatteellisella tasolla mikään ei tietenkään muutu: vaikka jokin luonnonlaki sanoisikin ikääntymisen olevan parantumaton sairaus, pakollinen kuolema on silti velttoa ja alentavaa.

23.10.05

Kuolemattomuus jäillä; ravistettuna, ei sekoitettuna

Nelonen näytti aamulla Immortality on Ice dokumentin kryoniikasta. Dokumentti on vuodelta 1996, joten sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon edistystä. Glyserolista on siirrytty tehokkaampiin suoja-aineisiin, vuoden 2001 jälkeen on siirrytty käyttämään vitrifikaatiota pelkän jäädytyksen sijaan ja tänä vuonna on tehty ensimmäisen kerran sellainen yhdistelmä, että potilaan pää vitrifioidaan irroittamatta sitä kehosta. Asiallinen dokumentti siis muuten, mutta ei tarjonnut tämän päivän tietoa.

Ralph Merklen käyttämä antiikkitietokone ja lasit olivat aika hauska näky. Vähällä ne ihmiset joutuivat tulemaan toimeen 10 vuotta sitten.

22.10.05

Seikkailujen välissä

Science fictionia kuluttaessani olen alkanut pitämään yhä enemmän niistä tarinoista tai jaksoista (tai jaksojen osista), joissa kaikki ovat suhteellisen rauhallisia ja tyytyväisiä; seikkailujen välissä olevista rauhallisista osista.

Justice League Unlimited -animaatiosarjaa katsoessa tämä on tuntunut korostuvan vielä enemmän kuin joskus Star Trek TNG:tä katsoessa. Sen sijaan, että odottaisin räjähdyksiä ja toimintaa, haluan niiden menevän äkkiä ohi, jotta sankarit pääsisivät takaisin rutiiniensa ja harrastuksiensa pariin. Minusta on hauskempaa katsoa sankareita pelaamassa biljardia tai leikkimässä lumisotaa kuin tappelemassa taas jotakin universumia uhkaavaa superroistoa vastaan.

En tietenkään halua katsoa sarjaa supersankareista, jotka eivät tee mitään. Ilman mitään toimintaa sarja olisi aika tylsä. Enemmänkin juttu on siinä mistä toiminta lähtee. Jos hahmot ovat vapaalla, he tekevät asioita omaehtoisesti ja huvin vuoksi, mutta jos joku superroisto hyökkää, heidän on pakko lähteä "töihin". Katson siis mieluummin supersankareita harrastustensa parissa kuin supersankareita työssään.

Toinen juttu on se, että ennen en hirveästi välittänyt fiktiivisistä hahmoista. Olin kiinnostuneempi juonenkulusta ja ideoista, hahmojen uskottavuus oli pelkkä sivuseikka. Hahmot saivat ollakin pelkkiä paperinukkeja. Henkilöiden syventäminen oli pelkkää ajantuhlausta, joka vei huomion pois scifi-ideoista ja nokkelista juonenkäänteistä. Nykyään välitän hahmonkehityksestä enemmän. Haluan fiktiivistenkin henkilöiden elämän olevan mukavaa ja täysipainoista sen sijaan, että katsoisin vain kuinka he yrittävät pyristellä irti jonkun alienin kynsistä.

Justice League -skenaariosta täytyy mainita 5 suurta vikaa:

1. Oikeuden Puolustajat eivät rakenna avaruusaluksia, eivätkä auta ihmisiä levittäytymään avaruuteen ja asuttamaan muita planeettoja.
2. Oikeuden Puolustajat eivät yritä monistaa superkykyjään kaikille ihmisille vaan muodostavat super-eliitin ja ylläpitävät staattista tilaa.
3. Oikeuden Puolustajat eivät rakenna tehokkaita puolustuslaitteita Maapallon ympärille, vaikka hyökkäyksiä näyttää tulevan jatkuvasti.
4. Oikeuden Puolustajat asuvat avaruusasemalla, jonka laser osoittaa Maapalloa kohti eikä avaruutta kohti.
5. Oikeuden Puolustajat hajoittavat aina puoli kaupunkia tapellessaan pahiksia vastaan (eivätkä näytä juuri auttavan jälleenrakennuksessa).

Värikkäitä spandex-trikoita en laske viaksi. Niitä saisi näkyä enemmänkin.

Sen voisi myös laskea viaksi, että kymmenistä supersankareista koostuvalle porukalle on hirvittävän vaikea keksiä sisäisesti loogisia juonia. Jokaisessa tarinassa täytyy venyttää uskottavuuden rajoja ja unohtaa jonkun hahmon voimat ja luonteenpiirteet, jotta dramaattisuutta syntyisi. Salama tai Teräsmies eivät voi purkaa pommia supernopeudella, jos tarina vaatii pommin numeroiden pysähtyvän sekunti ennen räjähdystä. Sivuhahmojen täytyy pysyä poissa kuvasta, etteivät he sotke juonta ryhtymällä käyttämään juuri tilanteeseen sopivia voimiaan. Täytyisi tehdä melkoisesti taustatyötä pitääkseen kaikkien hahmojen langat käsissään. Itse asiassa, jos kaikkien superhahmojen voimien määrä oikeasti huomioitaisiin, ongelmat hoituisivat vasemmalla kädellä ja jännittävät juonenkäänteet olisivat vähissä. Taistelut olisivat muutaman minuutin kestäviä häiriöitä ja sitten palattaisiin tukikohtaan juomaan teetä ja pelaamaan biljardia. Mikä sopisi minulle hyvin.

19.10.05

Lyhyt sähke menneisyydestä

Vuonna 1837 Venäläinen prinssi Vladimir Odoevsky (1803-1869) kirjoitti tieteiskirjan nimeltä Vuonna 4338. Kirjassa hän kertoi, että tulevaisuudessa talot on yhdistetty magneettisilla telegrafeilla ja jokainen talo julkaisee päivittäin omaa lehteään tai uutiskirjettään. Odoevskyn kuvitelmasta tuli totta kovasti aikaisemmin, sillä tänä päivänä jokainen voi julkaista henkilökohtaista lehteään verkossa. Näitä verkkojulkaisuja kutsutaan weblogeiksi eli blogeiksi. Odoevskyn kuvitelmasta poiketen talon lehteä ei kuitenkaan kirjoita hovimestari vaan isäntä itse, mikä on melko rahvaanomaista.

Tämän uutissähkeen tarjosi teille Yksityisetsivä, lainaten Mosnewsin juttua, johon viittasi Warren Ellis.

17.10.05

Elämän hakkerointia, epidemioita

Meet the Life Hackers - Keskeytyksiä, pikainfoa, multitaskingia, käytöstä seuraavia ohjelmia. Työpiste muistuttaa hävittäjän ohjaamoa.

"David Allen essentially offers a program that you can run like software in your head and follow automatically," O'Brien explains. "If this happens, then do this. You behave like a robot, which of course really appeals to geeks."

Parasta olisi, jos jokaista kehonsa ja mielensä toimintoa pystyisi ohjaamaan joko tietoisesti tai kääntämään itsensä kokonaan autopilotille. Kuvittelen välillä, millaista olisi laittaa keho toimittamaan rutiineja itsekseen ja olla itse pelkkänä tarkkailijana silmien takana. Keho voisi hakata polttopuita, kun mieli keskittyisi ihan toisenlaisiin ajatuksiin.

Odotan sitä työpöytää, jonka käyttäminen muistuttaa Halon pelaamista. Tietokone ilmoittaa seuraavasta tehtävästä ja antaa vinkkejä mitä kautta kannattaisi kiertää maalialueelle. Sitten vain kuljeskelen työpöydän maastossa oikeaan paikkaan ja alan ammuskella sähköpostia edustavia postimieshahmoja, jotka oksentavat kuollessaan sisältämänsä viestin ja jättävät jälkeensä lisää panoksia, tai ehkä vinkin siitä mihin kannattaisi seuraavaksi suunnata. Tietokoneen ohjaamat tiimin jäsenet ammuskelevat silmille syöksyvät spammisporet.

----

Muistan, kun vuonna 1985 vanhemmat veivät lääkäriin syömään sokeripalan. Se oli jotenkin niin surrealistista, kun yleensä sokeripalojen syönti kiellettiin, mutta nyt lääkäri pakotti. Taisin olla vain huolissani siitä, että hampaisiin tulee reikiä sen takia. En ymmärtänyt silloin poliosta mitään. Ainoa kunnon muistikuva on oikeastaan se, kun istun tuolilla ja tuijotan sokeria, että mitä tämä nyt tarkoittaa.


Recipe for Destruction - Ray Kurzweil ja Bill Joy eivät ole iloisia siitä, että vuoden 1918 influenssavirus eli Espanjantauti on julkaistu verkossa.

We also need a new Manhattan Project to develop specific defenses against new biological viral threats, natural or human made. There are promising new technologies, like RNA interference, that could be harnessed. We need to put more stones on the defensive side of the scale.

Linkkivinkki
Avian influenza FAQ

4.10.05

Rakettiliiga

Rocket Racing League on X-Prizen perustajien uusin aluevaltaus. Rallista suunnitellaan formulakisojen ja Star Warsin podracingin tapaista kisaa, jossa rakettilentokoneet kiertävät tiettyä rataa. Jalona tarkoituksena kilpailulla on tietysti kannustaa avaruusteknologiaa kehittymään.

Each vehicle will be capable of approximately 4 minutes of intermittent engine boost and 10 minutes of of un-powered (glide) flight, allowing for 3-4 laps around the course between pit stops. Vehicles will launch (?) is a staggered fashion to ensure that vehicles are always airborne. X-Racer drivers will be allowed to "bunch" vehicles under controlled environments throughout the race to enable a race environment and lessons learned. To offer the race fan a true feeling of speed and power, a variety of cameras will follow the race from balloons, chase planes and the cockpits of vehicles. A sense of danger and excitement will surround the high profile X-Racer pilots creating a hero status environment for race fans. The X- Racer pilots will be today's version of the "right stuff".

Toinen ilahduttava kilpailu eli robottiautoralli DARPA Grand Challenge käynnistyy 8. päivä tätä kuuta. Nyt ei tarvita muuta kuin kolmas kilpailu, jossa robotit lentävät raketeilla.


Nimiä: Nicolas Cagen pojan nimeksi tuli Kal-El, Sylvester Stallonen pojan nimi on Sage Moonblood, Xenan kuu on nimetty Gabriellaksi, Penn Jilletten tytär on nimeltään Moxie CrimeFighter, yksi Marsin kivistä on nimeltään SpongeBob SquarePants ja kivessä oleva kuoppa on nimeltään Patrick. Odotan näkeväni tulevaisuudessa yhä enemmän Kulttuurin alusten kaltaisia nimiä ihmisillä. Varaan itselleni tässä vaiheessa nimen GSV Selkärepussani On Suihkumoottorit.