Katsoin sunnuntai-illan ratoksi
Unbreakablen (2000). Leffan katsominen jäi aikoinaan väliin, kun Shyamalanin muut leffat ovat olleet melko kelvottomia. Olin siis positiivisesti yllättynyt, kun Unbreakable paljastui miehen parhaaksi tekeleeksi. Sarjakuvat lämmittävät aina mieltä. Kyseessä taisi olla kuitenkin jokin TV cut, kun pari ylimääräistä lopputekstiä lähes latistivat tunnelman. Eivät ne sentään yhtä paljon häirinneet kuin se Army of Darknessin versio, joka päättyi onnellisesti, mutta silti.
Pidän kirjaa omista sairastelemisistani, joten niitä ei tarvitse muistella pitkään. Viimeksi olin kovassa kuumeessa yli vuosi sitten,
5.10.04. Tänä vuonna olen ollut vain kaksi kertaa pienessä flunssassa. Ne ovat menneet äkkiä ohi, joten en ole niitä erityisemmin merkinnyt muistiin. Normaali aikuinen ihminen vilustuu ja kuumeilee noin 2-6 kertaa vuodessa. Syytän terveitä elämäntapojani siitä, etten sairastele kovin usein. Ennaltaehkäisy on paras lääke. Tupakoiville, alkoholia käyttäville ja ylipainoisille ihmisille kertyy havaintojeni mukaan aika paljon enemmän sairaspäiviä.
Ihmiset ovat turhankin keskivertoja. Unbreakablen kaltaisia mutantteja ei juuri synny - mitä nyt joskus
Richard Sandrakin tapainen superlihaksikas lapsi tai
Daniel Tammetin kaltainen superlaskija. Tai kenties
Alain Robertin tapainen hämähäkkimies. Tai suomalainen hiihtäjämutantti Eero Mäntyranta tai kylmässä vedessä sukelteleva uimarinainen, jonka nimeä en nyt jaksa etsiä. Porukkaa, joka voisi perustaa tosielämän mutanttijoukon.
Entä muut lähes ylivoimaiset superurheilijat? Wayne Gretzky tai Garry Kasparov? Superjääkiekkoilijalle tai supershakinpelaajalle ei välttämättä ole hirveästi käytännön töitä sankarijoukossa. Olisihan se tietysti hauskaa nähdä, kun Gretzky taklaa pankkiryöstäjiä maila kädessä, mutta ehkä kannattaisi kuitenkin jättää hommat koulutetuille turvamiehille. Entä Tony Hawk? Superskeittari olisi hyvä lisä joukkoon. Joku illusionistitaikuri kuten Houdini pitäisi porukassa myös olla värikkyyttä tuomassa.
Tosielämän mutantit päätyvät yleensä viihdeteollisuuden pariin. Eli myyttisiksi hahmoiksi joka tapauksessa. Rahan ansaitseminen outoja taitoja esittelemällä valitaan siksi, etteivät taidot lopulta riitä mihinkään käytännön hommiin. Ihmiset pysyvät erikoistaidoistaan huolimatta liian normaaleina. Jos syntyisi joku selkeästi ylivertainen Teräsmies, hän ryhtyisi tekemään jotain todellista työtä elokuvissa esiintymisen sijaan.
Jos halutaan tosielämän supersankareita, heidät täytyy kouluttaa ja varustaa nykytekniikalla. Tosielämän supersankarilla olisi varmaan työhaalarit päällä, kun hän suorittaisi pelastus- ja kriisinhallintaoperaatioita. Ehkä jotain kättä pidempää aina mukana. Lyhyet hiukset tai kalju siksi, ettei vastustaja voi tarttua hiuksiin kiinni. Supersankari kutsuttaisiin paikalle silloin, kun kriisinhallinta ei onnistu poliisivoimin. Supersankarit toimisivat varmaan tehokkaasti yhteen joukkiona ja harjoittelisivat jatkuvasti pitääkseen taidot yllä. Kuten palomiehet.
Do you see any Teletubbies in here? Do you see a slender plastic tag clipped to my shirt with my name printed on it? Do you see a little Asian child with a blank expression on his face sitting outside on a mechanical helicopter that shakes when you put quarters in it? No? Well, that's what you see at a toy store. And you must think you're in a toy store, because you're here shopping for an infant named Jeb.Kommentit
PiruEtti @ 19:35:32 | 2005-12-05|
On se kyllä ikävä juttu, että Ryhmä-X:ää lukuunottamatta supersankarit harjoittelevat harvemmin kehittääkseen taitojaan. Itse olen joskus pohtinut, että mitä tapahtuisi, jos Hulk opettelisi kung fua
Todelliset kamppailutaitojen mestarit, joihin verrattuna Bruce Lee on kankea amatööri, saattaisivat muuttua supersankareiksi hyvin vähällä tehostuksella. Tiesitkö että esimerkiksi Tarantinon popularisoima hahmo Pai Mei on elänyt aikanaan Kiinassa. Kaverin kontolle voidaan laittaa mm. Shaolinin temppelin lopullinen polttaminen.
Itsekään en muuten juuri ole sairastellut, vaikka alkoholia ja tupakkaa jossain määrin kuluukin. Veikkaan että minulle olisi epäterveellistä lopettaa sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät paheeni, koska ne johtaisivat yleisen stressitason nousuun ja sitä kautta altistaisivat minut sairauksille.
Yksityisetsivä @ 20:46:56 | 2005-12-05|
Hulk oli parhaimmillaan silloin, kun ajatteli Bruce Bannerin aivoilla ja kantoi konekivääriä. Mutta Bruce Lee voittaisi Bruce Bannerin.
Suosittelen tupakoinnin lopettamista.
"When your smoking persona is at the fore of your mind it is in control and has your intelligence and your self knowledge to call on to create defences for itself. When other people suggest to you that smoking is not good for you, it defends itself by persuading you that there is no problem at all really, while at the same time convincing you that, while it is in control, you are witty and intelligent. You naturally like the idea of being witty and intelligent so you find yourself saying things like: "Its my only bad habit everybody is allowed some pleasure in life"; or, "Everybody has to have some bad habits"; or, "I'm going to die anyway so why worry about it, I might get hit by a car tomorrow". Or alternatively if you are less concerned with looking clever you may simply place the blame on work, or family stresses, claiming smoking keeps you sane.
These answers seem witty at the time because they are difficult for the caring friend to respond to, or contradict, without insulting you or getting too deep into psychology. Thus, in the living moment, you perceive yourself as being the winner in a debate, when in fact no debate existed outside of your mind, all that the other person was offering was their love in the form of an honest concern for you and some good advice."
paksuelvis @ 14:55:38 | 2005-12-07|
Eero Mäntyrannan mutanttius asettuu kyseenalaiseen valoon, kun muistetaan että Eero-poika hiihteli pääsääntöisesti piripäisään (pervitiini) parhaat hiihtonsa.
Yksityisetsivä @ 16:55:39 | 2005-12-07|
Minä muistelin, että Eeron mutanttius oli juuri siinä, että keho reagoi normaalia paremmin piristeisiin.
PiruItte @ 14:17:02 | 2005-12-08|
Urheilulääketiede on kyllä ihmeellistä. Se näyttää ainakin minun silmissäni olevan ikään kuin akseli, jonka toisessa päässä ovat ne tekniikat ja teknologiat, joilla suoritusta parannetaan luvallisesti, esimerkiksi korkeanpaikan leirit ja urheiluravinteet. Keskivaiheilla on se osa, jossa harjoittelua mahdollistetaan tropeilla, jotka hoitavat vammoja nopeasti ja ylläpitävät terveyttä harjoittelukauden aikana. Sitten ääripäässä on doping, joka parantaa tuloksia tavalla, joka olisi mahdotonta ilman douppausta.
Jossain kohdin akselia on veteen piirretty viiva, jonka jälkeen sallittu urheilulääketiede on dopingia, eli huijausta. Siinä kohden sallittujen ja kiellettyjen aineiden lsita elää ja tekniikat, jotka ensin mahdollistavat huippusuoritukset vain joillekin, jotka niistä tietävät, vuotavat yleiseen käyttöön ja nostavat koko lajin tasoa.
Itse odotan ensimmäisiä kisoja, joissa kilpailevat urheiljat, joiden suorituskykyä on häpeilemättömästi parannettu kaikin mahdollisin keinoin. Sitä ennen toivon näkeväni paralympialaiset, joissa urheilijat tekevät parempia tuloksia kuin "terveiden" olumpialaisissa.
Väinö @ 23:44:14 | 2006-04-28|
Wayne Gretzky ei kyllä taklaillut ketään edes kaukalossa. Miehen mahdollinen mutanttius oli juurikin kaikkea muuta kuin fyysistä ylivoimaa, sillä jopa sen ajan standardien mukaan hän oli todellinen kärpänen norsujen joukossa. Tässä piileekin Gretzkyn ylivoiman mystiikka: fyysisiltä ominaisuuksiltaan jääkiekkoilijan antiteesi, mutta pelikäsitykseltään ja ennakointikyvyltään omaa luokkaansa. Hän luki peliä kuin suunnistaja karttaa.
Tietysti kaverit nimeltään Dave Semenko ja Marty McSorley pitivät osaltaan huolen siitä, että jos Gretzkyä joku puolestaan rohkeni taklata, muistutus tuli välittömästi. Joskus mutanttikin tarvitsee suojelijansa.
Olipa miehestä mitä mieltä tahansa, Bruce Leen merkitystä kamppailulajien kehityksessä on turha väheksyä. Hän ei välittänyt tuon taivaallista lajien puhdasoppisuudesta, vaan ammensi sieltä, minkä koki tehokkaaksi ja sopivaksi. Pitkälti hänen ansiostaan kamppailulajit tulivat tunnetuksi myös länsimaissa, ja nythän niitä harrastetetaan täälläkin. On silti herkullinen ajatusleikki kuvitella Bruce Lee vastaan Royce Gracie -matsi: miten kung fu -mestari pärjää maahanvientitekniikan taituria vastaan? Leehän kamppaili aina pystyssä, joten olisi voinut olla aika äimänä, jos vastustaja olisikin käynyt jalkoihin ja vienyt ottelun maihin. Brasilialainen ji-jitsu on erittäin tehokasta mies miestä vastaan -tilanteessa. Kuvitelkaa Hulk vääntämässä Thor rear naked chokeholdiin sen ainaisen mättämisen sijaan!