28.12.05

Vuosi 2005 pakettiin

Talvipäivänseisauksen juhla meni ja yksi ihmislajin vuosi Maa-planeetalla lähenee loppuaan. Täytyy kai vilkaista taaksepäin ja miettiä hieman mitä tämä esi-Kulttuuri on saanut aikaan.

Vuosi 2005 oli Lentävän Spagettihirviön ja Einsteinin vuosi. Lisäksi se oli typerryttävän tekijänoikeuslain ja tahallaan viallistettujen CD-levyjen vuosi. BME:n kieltäminen Ameriikassa ja ehdotelmat lähes kiinalaismalliin vedetystä verkon valvonnasta Suomessakin tuoksahtivat vahvasti siltä, että Isoveli tahtoo valvoa uskonnollisella tiukkuudella. Prinsessa Leian ikiaikainen viisaus pääsi lainsäätäjiltä unohtumaan: The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers.

Musiikin kuluttajien kiusaamisella näytti olevan selkeä vaikutus joululahjahankintoihin ainakin meillä perhepiirissä: kukaan ei ostanut kenellekään yhtään CD-levyä lahjaksi. Aikaisempina jouluina levyjä on löytynyt vähintään kahdesta paketista. Yksi kaveri sai tosin lahjaksi MP3-soittimen, joka oli tungettu täyteen joululauluja.

Rahalliselta kannalta vuosi oli varsin merkittävä plusihmisten kannalta. Alkuvuodesta Mrize ylitti miljoona dollaria ja loppuvuodesta potissa oli jo kolme miljoonaa. Lisäksi luvattiin 20,000 dollaria sille, joka voi todistaa SENSin toimimattomuuden. Muistatteko pojat vielä sitä aikaa, kun pitkäikäisyyspalkinto oli pelkkä utopistinen haave? Oli se 2002 primitiivistä aikaa.

Loppuvuodesta tuli vielä Singularity Challenge 100,000 dollarille ja Foresight Challenge 40,000 dollarille. Asiat alkavat kummasti juosta liukkaammin, kun kaivetaan hieman käteistä esiin.

Mitä vielä? Asimo oppi juoksemaan ympyrää ja DARPA-robottiauto Stanley selvisi maaliin asti. Star Wreck sai ensi-iltansa. LEF täytti 25 vuotta. Rakettiliiga otti ensiaskeleensa. Batmobiilikin oli aika hieno.


2005: The year in human spaceflight
2005: The year in technology
2005: The year in biology and medicine
2005: The year in environment

Best in Biotech for 2005


Ensi vuodelle ennustan, että Transvision 2006 -konferenssi järjestetään Helsingissä. Muita hyvin osuvia ennustuksia voi vilkaista Wikipedian 2006-sivulta. Vuosi 2006 on myös Teslan ja Aspergerin vuosi. Lupaa hyvää.

Ja Marsin mönkijät kulkevat edelleen kuin patterijänikset. Hyvää uutta vuotta, mönkijät, vaikka Marsin ajassa elättekin.

Ei kommentteja: