24.2.06

Leikkiä kaiken ikäisille

Finns open playgrounds to adults - Lappset
It seems it simply does not occur to Finnish youth to destroy things that are built for their pleasure, sanoo BBC.

Kaiken ikäisistä leikkijöistä mieleeni tuli lapsuudesta eräs perhe, joka asui leikkikentän lähellä. Jostain syystä kaikki perheen lapset olivat tavalla tai toisella vandaaleja. Voi olla, että se johtui vanhempien köyhyydestä, alkoholismista ja yleisestä välinpitämättömyydestä jälkikasvun menoihin. Pojat maalailivat spraymaaleilla seiniin, polttelivat liukumäkiä sytkäreillä ja kaatelivat piknikkipöytiä. Leikkikenttä oli heidän aluettaan, heidän ghettonsa. Ihmettelin, että minkä takia he tuhoavat omaa leikkikenttäänsä, kun voisivat leikkiä kaikilla hienoilla laitteilla rauhassa. Vähän samalta tuntuu katsoa mielenosoittajia, jotka polttavat autoja tai suurlähetystöjä ja tallovat toisiaan kuoliaiksi. Eivät ymmärrä leikkiä.

Yhdestä leikkikenttävandaalista kasvoi lopulta ihan kunnon ihminen, mutta muut ovat kuulemani mukaan edelleen vandaalitasolla. Jos ajattelen Wikipedian vandaaleja, kuvittelen heidän näyttävän samalta kuin nämä leikkikenttävandaalit.

If you see vandalism (as defined below), revert it. It is often worthwhile to check the page history after reverting to make sure you have removed all the vandalism. Also, check the user contributions of the vandal - you will often find more malicious edits.

Jos editoi ihmisten vaivalla valmistaman auton kappaleiksi tai deletoi suurlähetystön, muutokset pitäisi kumota heti ja laittaa vandaali sopivaksi ajaksi jäähylle. Toistuvista vandalisoinneista tulee pysyvä jäähy. Jos haluaa ihan välttämättä editoida ja deletoida miten sattuu, se pitäisi tehdä HiekkaLaatikolla.

Ei kommentteja: