26.2.06

Orgaanista ergonomiaa

Jos olisin lähitulevaisuuteen sijoittuvan scifi-sarjan lavastaja, en laittaisi ihmisiä istumaan normaaleihin tuoleihin. Minun avaruusalukseni miehistö istuisi sienimäisissä satulatuoleissa tai hyönteismäisissä keinutuoleissa. Tuoleissa olisi myös kunnon iskunvaimentimet, etteivät ne tärise aina holtittomasti torpedon osuessa suojakenttään. Toisaalta, minun scifisarjassani ei ehkä olisi pääosissa ihmisiä vaan kehittyneempiä olentoja. He voisivat vaikka seistä koko ajan. Tai robottihuonekalut seuraisivat heitä ympäri huonetta, kyttäisivät oikeaa hetkeä, syöksyisivät olentojen alle juuri istumishetkellä ja mukautuivat automaattisesti sopiviin muotoihin.

Seuraavan kerran, kun olette tuoliostoksilla, ostakaa ergonomisesti suunniteltu tuoli. Tavalliset tuolit ovat niin 1000-luvun tekniikkaa. Kuka haluaa nykyaikana istua teatterissa selkä koukussa kolmea tuntia, samassa liikkumattomassa asennossa? En minä ainakaan.

Mitä ergonomia pohjimmiltaan on? Ergonomia on sitä, että liitetään ihminen ja kone toisiinsa mahdollisimman mukavasti. Joskus täytyy muuttaa ihmistä (psykologisesti tai fyysisesti) ja joskus täytyy muuttaa konetta (ohjelmaa tai rautaa). Ihmiskeho ei ole rakentunut tuolissa istumiseen, ihmiskeho tykkää oksissa roikkumisesta. Ihmisten kerrostaloasuntojen sisustuksessa pitäisi lähteä kiipeilypuista ja juoma-altaista kuten villieläimille soveltuvien eläintarhahäkkien suunnittelussa. Tai vaihtoehtoisesti muuttaa ihmiskeho sellaiseksi monitoimimalliksi, että se soveltuu yhtä hyvin viidakkoon kuin pyramidikasinoonkin.

Bonuslinkki
HiddenPassageway.com - Yhtiö tekee salaovia taloihin.

Ei kommentteja: