29.4.08

Harvinaisuuksia ja rihkamaa

Vaihteeksi pidempi ja asiasta toiseen hyppivä merkintä.

Gin, Television, and Social Surplus - Clay Shirky kertoo kognitiivisesta ylijäämästä. Ihmiset käyttävät 2000 Wikipedian editoinnin verran aikaa television katsomiseen. Sitcomit ovat toimineet sosiaalisena jäähdyttimenä, joka on hillinnyt moderniin elämänmenoon sopeutumisen stressiä ja valmistellut ihmisiä läheisempään yhteiselämään kaupungeissa. Ehkä nettimoninpelit toimivat jäähdyttimenä seuraavalle sukupolvelle siirtyessämme yhä lähemmäs superorganismin muodostamista.

Haluan vetää tästä aasinsillan piratismiin siten, että kulttuurin epäkaupallisen jakelun vapauttaminen tarkoittaisi, ettei kansalaisen tarvitsisi kerätä ja metsästää harvinaisia kulttuuriteoksia, koska hän tietäisi, että voisi milloin tahansa katsoa minkä elokuvan tahansa netistä. Jos tiedän, että voin katsoa netistä jokaisen (ennen vaikeasti saatavissa olleen) harvinaisuuden, voin lykätä niiden katsomista myöhemmäksi ja tehdä jotain tärkeämpää.

Toisin sanoen harvinaisuudet muuttuvat rihkamaksi ja se on hyvä asia. Ennen yhtä Macgyveria täytyi odottaa viikko, mutta nyt kaikki tuotantokaudet saa katsottavakseen mihin aikaan itse haluaa, missä järjestyksessä haluaa ja mihin laitteeseen haluaa. Harvinaisuuksien ihannointi on sisäänrakennettu ihmisen päähän; lapsi haluaa heti itselleen sen pallon, jolla joku toinen alkaa leikkiä. Mutta rajattoman kopioinnin edessä harvinaisuuden ihannoinnista on päästettävä irti ja ihailtava runsautta - kuten keräilijät, jotka ovat saaneet kokoelmansa viimein valmiiksi. Vaikka kulttuuriteosten tekeminen vertaisverkkokopioinnin myötä loppuisi (mitä ei tietenkään oikeasti tule tapahtumaan), se tarkoittaisi vain sitä, että ihmislajin kulttuurikokoelma on nyt valmis ja on aika tehdä jotain muuta.

Yksi asia täytyy vielä mainita liittyen kysymykseen "mikä motivoi, jos teoksista ei saa rahaa?". Jos asiat todella olisivat jossakin vaiheessa niin ikävästi, ettei keneltäkään löytyisi sisäistä motivaatiota uusien asioiden tekemiseen, se olisi ihmisaivoista johtuva ongelma, ei piratismista johtuva ongelma. Äärimmäinen motivaatiopuute olisi silloin korjattava esim. motivaatiota lisäävin lääkkein tai muokkaamalla mielihyväkeskusta siten, että kulttuuriteosten luonti itsessään tuottaa enemmän puhdasta mielihyvää motivaatioksi (The Hedonistic Imperative).


Carrotmob.org - Miksi shoppailla sokeasti, jos voi harrastaa organisoitua joukko-ostamista paremman maailman hyväksi? Äänestäkää lompakoillanne. Carrotmob Makes It Rain.

The Open-Source Boob Project - Malliesimerkki siitä kuinka pienellä, tutulla porukalla voi ottaa rennommin, mutta mitä suuremmaksi joukko kasvaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joukkoon eksyy ääliöitä, joiden vuoksi ilo on lopulta kiellettävä kaikilta ja hiihdettävä hitaimman mukaan. Tämän vuoksi tarvitaan VIP-alueita, privaattiklubeja, rekisteröintiä ja captchoja. Vapaa rakkaus on hyvä idea, jos kaikki ovat kauniita, mukavia, järkeviä ja hyväntuoksuisia, mutta yksi haiseva pervo pilaa ilon kaikilta. Mikä ratkaisuksi? Transhumanistinen ratkaisu on antaa kaikille mahdollisuus muuttua järkeviksi, kauniiksi, ystävällisiksi ja hyväntuoksuisiksi. Posthumaanien olentojen maailmassa "kaikki ovat samanlaisia", koska kauniit ja älykkäät ihmiset eivät ole enää harvinaisuuksia, joita täytyy metsästää. Jos kaikki ovat hyviä tyyppejä, jokaiselle voi sanoa kyllä. Jos taas ei halua muuttua kauniiksi ja järkeväksi, se on oma valinta, mutta valinnan hinta on porttikielto posthumaanien olentojen klubille. Juuri sille klubille, jolla järjestetään parhaat bileet.


Kuluttajavirasto: Kehonmuokkaus sisältää aina riskin - Ja kehonmuokkaus sisältää aina jonkin hyödyn, mutta ikävä kyllä ihmiset eivät osaa aina arvioida riskien ja hyötyjen suhdetta erityisen rationaalisesti.

Science Redesigns the Human Body (Aug, 1956) - Transhumanistista pohdintaa 50 vuotta sitten.


To put it crudely, if you can grow a hunk of flesh for transplant, you can grow it for food.
- William Saletan

2 kommenttia:

Sam kirjoitti...

Noniin :) Olen odottanut kuukausia sinun hieman pidempiä ja pohdiskelevimpia kuin jotain hankalaselkoisia englanninkielisiä artikkeleita...

Unknown kirjoitti...

carrotmobin soveltamista Suomeen tutkitaan:

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/ekokuluttajat-iskevat-pian-joukolla-kauppoihin

Suljettu, syntinen ja rekisteröinnin vaativa FB-ryhmä läytyy täältä:

http://tiny.cc/iv2PC