13.5.04

Tyylikkäästi tulevaisuuteen

Tiedemies neuvoo:

Askeleista parempaan suuntaan puhuvalle Yksityisetsivälle suosittelen epälineaariseen optimointiin perehtymistä. On nimittäin niin, että "askel parempaan suuntaan" on usein askel kohti lokaalia optimia, josta ei enää voikaan parantaa yhdellä askeleella, vaan vaaditaan radikaalimpia muutoksia.


Näin on. Vanhaa Ladaa voi viritellä osa kerrallaan paremmaksi, mutta jos haluaa lentää niin täytyy vaihtaa Lada helikopteriin. Jos tapahtuu aivan odottamaton katastrofi ja maailmaan ilmestyy vaikkapa näkyvän valon mukana leviävä tappava virustauti (scifi-idea!), joka tappaa kaikki näkökykyiset, niin "kannattaa" olla sokea selvitäkseen hengissä. Tyylikkäämpi selviytymisstrategia tietysti olisi, jos pystyisi itse säätelemään näkökykyään. Silmien suojana olevat lasit voisivat suodattaa ja tarkkailla valoa, ja jos ne havaitsisivat jotain epänormaalia näkyvillä aallonpituuksilla, ne voisivat sulkea verhot ja ilmoittaa katselijalle pikaisesti syyn äkilliseen pimeyteen. Tämän jälkeen katselija voisi sulkea näkyvät aallonpituudet varsinaisista silmistään, avata verhot ja siirtyä katselemaan maailmaa infrapunanäöllä. Askel parempaan suuntaan on askel itsensä ja ympäristönsä suurempaan hallintaan, oli se askel kuinka lyhyt tai pitkä harppaus tahansa.

Näin myös ihanteet kilpailevat keskenään. Suosituin ja sosiaaliseen ympäristöön sopivin ihanne voittaa. Jos parhaat kaverit sattuvat olemaan kristittyjä ja ihanteellinen maailma nähdään porukassa sellaisena, että kaikki maailman ihmiset ovat kristittyjä, niin kaikkien ihmisten kääntäminen kristityiksi on helppo valita omaksi ihanteekseen. Jos vanhuuteen kuoleminen nähdään yhteiskunnassa luonnollisena ja hienona eleenä tulevia sukupolvia ajatellen, niin elämän pidentäminen ei osu kovin monelle ihanteeksi. Jos ihanneauto on äärimmilleen viritetty Lada, niin avaruusalus näyttää aivan väärältä ratkaisulta, koska siitä puuttuvat kaikki Ladan tuntomerkit. Jos ihanne on "normaali ja terve ihminen", niin ihmistä parempi ja terveempi kyborgi näyttää väärältä ratkaisulta.

Tyylikkäämpi ihanne olisi pyrkiä siihen ihanteeseen, että kaikilla on oikeus pyrkiä vapaasti omiin ihanteisiinsa. Jälleen lisää valinnanvapautta itsensä ja ympäristönsä suhteen. Jokaisella pitäisi olla oikeus toteuttaa unelmansa ja rakentaa oma paratiisinsa, tai vaikka useampia. Todellisuudessa tähän ihanteeseen ei luultavasti koskaan päästä, mutta ideaali-ihanne on hyvä olla olemassa, jotta olisi jokin päämäärä johon pyrkiä. Ihanne on siis jatkuva kehittyminen yhä paremmaksi kehittyjäksi, ei pysähtyminen paikallisen heimon suosimaan täydellisyyden ihanteeseen.

Käsitykseni transhumanismista on, että rakennelmana sen kytkös on ainakin näennäisesti hyvin lähellä biologista "selviytymisen" käsitettä. Tässä joudutaan kuitenkin ongelmiin - aivan kuten Yksityisetsivä sanookin. Luonto ja evoluutio eivät tietenkään piittaa tuon taivaallista yhtään mistään, joten oikeasti mitään "biologista imperatiivia" ei ole olemassakaan


Selviytyminen on siitä mielenkiintoinen juttu, että vaikka luonto tai evoluutio (tai ihmisetkään) eivät siitä piittaisi, selviytyjät selviävät silti. Selviytyminen on niin itsestäänselvää. Jos selviydyt niin selviydyt ja sillä siisti. Kun tälle perustalle lähtee rakentamaan, niin voi olla varma siitä, että perusta kestää. Jos vielä sattuu piittaamaan omasta selviytymisestään (plus koko ihmiskunnan ja gorillojenkin selviytymisestä) ja yrittää selviytyä mahdollisimman tyylikkäästi, niin siinä on harrastusta riittämiin ainakin pariksi miljardiksi vuodeksi.

Tähän voisikin sopia tuplalainaus:

One point on which I can agree with Kass (but not a way he would like) is his warning about the pursuit of perfection. He talks of pro-enhancers as seeking perfection of mind and body. This would indeed be a mistake, but Kass has it backward. The religious opponents of enhancement are the ones who believe in a heaven of passive perfection – a realm where nothing changes, no one develops, and everyone rests forever. As Zarathustra put it: "Weariness that wants to reach the ultimate with one leap, with one fatal leap, a poor ignorant weariness that does not want to want anymore: this created all gods and other worlds."
- Max More, Beyond Caution


Vinkityksiä
Devon Fowler on aloittanut kahden blogin pitämisen samantien. Tämä on tulevaisuuden trendi – ensin kaksi blogia, sitten kymmenen; yksi blogi valokuvia varten, yksi blogi videokuvaa varten, yksi henkilökohtainen blogi, yksi salanimellä kirjoitettu blogi, yksi työblogi, yksi harrastusblogi, pari lemmikkiblogia...
http://transhumanmeme.blogspot.com/
http://transhumanethics.blogspot.com/

Nintendo DS näyttää Nintendon Game & Watchilta. Jos DS:ää saa yhtä tyylikkään oranssina, niin minusta se on selkeästi hyppy parempaan suuntaan evoluutiossa. Lisää värivaihtoehtoja!


Kommentit
Jussi @ 0:25:06 | 2004-05-14|
"Tyylikkäämpi ihanne olisi pyrkiä siihen ihanteeseen, että kaikilla on oikeus pyrkiä vapaasti omiin ihanteisiinsa."

Tämä toimii niin kauan kuin ihmisten väliset ihanteet eivät ole millään lailla ristiriidassa toistensa kanssa - eli käytännössä se ei toimi ollenkaan.

Itsekkin omaan tämän ihanteen siinä mielessä, että pyrin aina miettimään olenko toiselle ihmiselle vihainen sen takia, että olen vain tottunut siihen, että kyseisellä tavalla ei saa toimi, vai onko toisen toiminnasta minulle oikeasti haittaa. Näin siis ideaalina - läytäntö on usein inhimillisen väsymyksen ja sosiaalisten verkostojen monimutkaisuuden takia varsin kaukana tästä. (nuorempana luulin oikeasti toteuttavani tätä ihannetta, mutta nyttemmin olen onneksi oppinut hyväksymään heikkouteni).

"Ihanne on siis jatkuva kehittyminen yhä paremmaksi kehittyjäksi, ei pysähtyminen paikallisen heimon suosimaan täydellisyyden ihanteeseen."

Eikös tämäkin jo ole täysin ristiriidassa edellisen ihanteen kanssa. Entä jos joku haluaa elää yksikertaista (ja hyvin mahdollisesti onnellista!) maamiehen elämää?

ps. Olen pahoillani, että aina kommentoidessani vain kritisoin ajatuksiasi. Todellisuudessa blogisi kuuluvat edottomasti mielenkiintoisimpiin lukemistani. Jotenkin kirjoituskesi vaan tuntuvat menevän niin läheltä omaa ajatusmaailmaani, jonka olen osittain joutunut hylkäämään. Annat ymmärtää, että transhumnismi ja elämä yleensä ovat "vain harrastuksia", mutta kuitenkin kirjoituksistasi huokuu usko siihen, että transhumanismi ja tiede tekevät kaikista onnellisia ja maailmasta täydellisen...

Unohdettu Genesis @ 17:49:57 | 2004-05-14|
Miksi Utopiat ovat niin puoleensavetäviä?

Yksityisetsivä @ 22:09:50 | 2004-05-14|
Koska dystopiat ovat niin luotaantyöntäviä ja keskinkertaiset topiat niin keskinkertaisia.

Jussille tulikin niin pitkä vastaus, että siirsin sen blogiin.

Tommi @ 12:43:25 | 2004-05-15|
Luonnon esteettinen viehättävyys perustuu siihen, että helikopterit on siellä rakennettu vanhoja ladoja virittelemällä.

Luonto on täynnä aika hölmöjä mutta samalla yllättäviä ja kekseliäitä ratkaisuja, joiden ihmettely ja hahmottaminen hyväilee tiedonhaluisen aivoa.

Ei kommentteja: