22.7.04

Halpa, nopea ja vaivaton

On se järkyttävää, ettei kirjaston nettisivuilta voi imuroida MP3:sia. Ihan turhaa hankaluutta ensin tarkistaa netistä onko levy paikallaan kirjastossa, polkea kirjastoon, lainata levy, tulla kotiin, kuunnella hetkinen ja viedä takaisin. Paljon kätevämpää olisi, jos kirjastossa muutettaisiin kaikki levyt MP3:siksi ja laitettaisiin verkkoon. Hoitaisivat musiikin lainauksen tehokkaammin ja halvemmalla. Turha niitä CD-muoviläpysköitä on kuljetella paikasta toiseen.

Sama juttu kirjojen kanssa. Skannaisivat uudet lainakirjat verkkoon kaikkien luettavaksi, ettei tarvitsisi odotella yhden paperinivaskan kiertoa kädestä käteen. Sarjakuvatkin vain PDF-muotoon ja verkkoon. Videot ja DVD:t myös, kaikki vaan digitaaliseen muotoon ja ilmaisjakeluun. Tekniikka on jo olemassa, mutta sitä ei vain pistetä kunnon käyttöön.

Millä ajalla tässä eletään, keskiajalla?

Jos muinaisihmisille olisi ehdottanut, että vaihtakaa kivitaulut paperikirjoihin, he olisivat pitäneet hieman kajahtaneena. Kyllähän tulen- ja vedenkestävä kivi aina heikon paperin päihittää!

Sama se on nykyään, kun sanotaan että kyllähän konkreettinen paperikirja sentään aineettoman bittikirjan voittaa!

Musiikissa: kyllä vinyyli aina CD:n voittaa! Ja CD on parempi kuin MP3! Ainakin piano on parempi kuin syntetisaattori!

Valokuvauksessa: kyllä filmi aina digikameran voittaa!

Elokuvissa: kyllä elokuvateatteri aina videokasetin voittaa! Kyllä oikeat näyttelijät aina animaatiohahmoja parempia ovat!

Maalaustaiteessa: kyllä aito maalaus tietokonegrafiikan voittaa!

Muodissa: kyllä kunnon turkki tuulipuvun voittaa!

Ihmisten välisessä kanssakäynnissä: kyllä lihallinen kohtaaminen virtuaalimaailmassa seikkailun päihittää!

Asumisessa: kyllä kunnon kiviluola puumajan voittaa! Kyllä talo maalla kerrostalokämpän kaupungissa voittaa! Kyllä oma kämppä hotellihuoneen voittaa! Kyllä hotellihuone teltan voittaa!

Ehkä ihmiset luopuvat pysyvistä asunnoista ja ryhtyvät elämään matkalaukkuelämää hotelleissa kuten elokuvatähdet. Omaisuutta ei tarvitse kuljettaa ympäriinsä, koska sitä säilytetään digitaalisessa muodossa verkossa. Sarjakuvakokoelma, levykokoelma ja kirjahylly kulkevat aina mukana, oli sitten missäpäin maailmaa tahansa. Oikeiden huonekalujen järjestelyn sijaan järjestellään virtuaalisen linnan huonekaluja.

Kivitaulu on kyllä paperia kestävämpi, mutta kivitaulua on vain yksi ainoa kappale. Digitaalisesta tekstistä taas on kopioita joka puolella maailmaa, joten se on säilyvämpi. Jos kivitaulu rikotaan, teksti on mennyttä, mutta digitaalinen versio säilyy. Mona Lisa rappeutuu, mutta digitaaliset kopiot säilyttävät sen piirteet ikuisesti.

Kivitaulut, CD-levyt, lehdet ja paperikirjat eivät häviä kokonaan. Pienet harrastajajoukot vaihtelevat tulevaisuudessakin postimerkkejä, vaikka suuri enemmistö käyttää sähköpostia. Aina löytyy se yksi arkeologi, joka haluaa kokeilla miltä elämä kivikaudella tuntui, siirtää mielensä lihalliseen kehoon, hakata kivitaulua ja lyödä vahingossa kivellä peukaloonsa. Sitten voi imeskellä peukaloaan innoissaan ja kirjoittaa merkintää Kivikauden Blogiin:

"Tänään löin itseäni kivellä peukaloon. Mielenkiintoinen kokemus, kivuntuntemus sai minut heiluttamaan koko kättä. Sormen työntäminen suuhun lievitti kipua huomattavasti. Toistin kokeen lyömällä itseäni myös toiseen peukaloon. Reaktio oli lähes sama, mutta tällä kertaa ihoa repeytyi sen verran, että veri alkoi vuotaa. Peukalon työntäminen suuhun toi jälleen mukavamman olon. Vietin koko loppupäivän imeskellen peukaloitani. Suosittelen."

Kun on hakannut merkinnän kivitauluun, voi ottaa kivestä kuvan ja laittaa sen blogiinsa. Kyllä se normaalin blogimerkinnän voittaa!


Linkkejä
Espanjassa kokeillaan kirjastorobottia. Nyt ei puutu muuta kuin se, että robotti lukisi ja skannaisi kirjat ja laittaisi ne verkkoon.

Japanissa myydään neliön ja kolmion muotoisia vesimeloneita.

Rings around the mindfield – Tulevaisuuden teknologioiden eettisiä, laillisia ja sosiaalisia puolia käsitellään Euroopanlaajuisesti näin.

Art History Can Trade Insights With the Sciences - Vanhat maalarimestarit käyttivät optisia apuvälineitä ja siitähän väitteestä eivät eräät taidehistorioitsijat tykkää. Sehän laskee ainutlaatuisten taideteosten ja nerouden arvoa, jos "nero" käyttikin suurennuslasia pelkkien silmiensä sijaan. Vaikeaa sen maalaamisen pitäisi olla eikä helppoa, muutenhan kaikki olisivat neroja ja se olisi ihan väärin! Hinnat laskisivat ja taidebisnes menisi alta! Kirjastoonkin pitää pyörällä polkea lainakirjoja hakemaan, muuten menee sekin homma liian helpoksi!

UbiButton – Sormia naputtelemalla voi ohjata laitteita. Ei olla enää kaukana siitä teknomaagitulevaisuudesta, missä näkymättömiin asennettuja laitteita ohjataan maagisilla eleillä ja taikasanoilla.

Thump – Aurinkolasit, joissa on 128/256 megaa muistia ja MP3-soitin. Ensi jouluksi?
Pasific Yurt – Kevytvaihtoehto kesämökille.
Movies by Philosophical Theme – Leffoja filosofisen teeman mukaan järjestettynä.
ArtMagick – Kivoja kuvia.

Ei kommentteja: