24.7.04

Myyntipuhe ja mielikuvat

Myyntipuhe
Kreikan sana kybernetes tarkoittaa ruorimiestä. Kybernetiikka tarkoittaa ohjausta ja kontrollia. Kyborgi tarkoittaa olentoa, joka on itsensä ohjaimissa.

Evoluutio on laiva. Ole ruorimies.

Liity transhumanistiliittoon.


Mielikuva
Jos kyborgi-sanan lukiessasi näet mielessäsi jäykän, hitaasti löntystävän robotti-ihmisen täynnä karkeita, kitiseviä metalliosia, mielikuvasi on väärä. Kun puhun kyborgista, en tarkoita sellaista zombieborgia kuin Star Trekissä. Eihän sellainen olisi edistystä vaan askel taaksepäin. Kunnon kyborgi on nopeampi ja tehokkaampi kuin ihminen, joustavampi ja kevyempi kuin ihminen. Minun kyborgini ei ole rautaa eikä terästä vaan nanokuituja ja diamondoideja.

Älä ajattele borgia. Ajattele Primo Posthumania.

Mielikuvia olisi välillä hyvä muuttaa muidenkin sanojen kohdalla. Kun sanon talo, yritän nähdä mielessäni muutakin kuin pelkän harmaan kerrostalon. Näen ehkä pyramiditalon, muumitalon tai Gaudin suunnitteleman hotellin. Kun sanon robotti, näen normaalien tehdas- ja humanoidirobottien lisäksi verenkierrossa kulkevia nanorobotteja, hämähäkkirobotteja kutomassa avaruuspurjeita ja robottipuita kasvamassa avaruudessa.

Ei pidä juuttua vanhoihin mielikuviinsa.

Jos kirja alkaa sanoilla ”Olimme uimarannalla”, näemme heti kokonaisen uimarannan. Pystymme kertomaan, että hiekka on keltaista, meri sininen ja rantaa ympäröi muutamia kallioita. Näemme heti, että ”me” koostuu omasta perheestä tai omista ystävistä. Tämä on onnellinen, huoleton maailma täynnä hiekkalinnojen rakennusta ja leikkejä.

Vasta sitten, kun kertomus jatkuu sanoilla ”Minua ammuttiin päähän”, edellinen mielikuva onnellisesta perhepiknikistä vaihtuu syrjäisellä, autiolla rannalla tapahtuvaksi mafiateloitukseksi. Vanhat kulissit ja näyttelijät korvataan lennossa uusilla. Onnellinen maailma on kadonnut ja sen tilalle on syntynyt paha, julma maailma, missä viattomat ihmiset kärsivät ja taivas on aina pilvessä.

Tarvitsemme vain kaksi sanaa ja muodostamme kokonaisen maailman. Kolme sanaa lisää, ja muodostamme aivan uuden maailman. Utopia on muuttunut hetkessä dystopiaksi. Yksi kuva voi vastata tuhatta sanaa, mutta viidellä sanalla voi luoda kaksi kokonaista maailmaa (riippuen tietysti lukijan mielikuvituksesta). Jos lisäämme tarinaan sanat ”Leikimme rosvoa ja poliisia”, mafiateloitus muuttuu taas takaisin onnelliseksi päiväksi rannalla.

Jos tarina alkaa sanoilla ”kyborgi seisoi uimarannalla”, kyborgia täytyy aina kuvailla enemmän. Muuten lukijalle jää sellainen mielikuva, että siellä seisoskelee Star Trekin borgi tai Terminaattori-Arska. Täytyy muistaa kertoa, ettei se ole hidas zombie eikä natiseva metallimies. Ehkä kyborgi suunnittelee uivansa Atlantin ylitse tai miettii, levittäisikö siipensä ja lähtisi lentoon. Ehkä se ei näytä ollenkaan ihmiseltä vaan kahdella jalalla kulkevalta pantterilta, tai ehkä se näyttää aivan tavalliselta ihmiseltä, vaikka iho onkin hopeanvärinen.

Vanhojen mielikuvien korvaaminen uusilla on rankkaa puuhaa. Samoin on kokonaan uusien mielikuvien luominen. Millainen mielikuva ihmisillä on geenimanipulaatiosta tai nanoteknologiasta tai transhumanisteista? Jos ei ole luonut niistä mitään mielikuvaa, niistä ei voi oikein olla mitään mieltä. Ne yrittää yhdistää mielessään kaikkiin vanhoihin kuviinsa, jotka on saanut päähänsä fiktion kautta. Mielikuvat ovat satujen, uskontojen, Hollywoodin ja mainosmaailman luomia.

Niinpä puheet kuolemattomuudesta yhdistetään uskontoon ja legendoihin, käytetään mielikuvia ”nuoruuden lähteistä”, koska kaikki perinteiset mielikuvat kuolemattomuudesta tulevat fiktion puolelta. Vanhojen mielikuvien pohjalta onkin sitten helppo kuitata koko asia ”pelkkänä kauniina unelmana”, koska legendoja ei osaa yhdistää todellisuuteen ja teknologiaan. Teknologinen kuolemattomuus yhdistyy heti uskonnolliseen kuolemattomuuden kuvastoon, vaikka niitä ei pitäisi yhdistää.

Yhtä hyvin voisi yhdistää vesiskootterilla ajavan miehen ja vetten päällä kävelevän Jeesuksen. Veden päällä kulkeminen on ”vain kaunis unelma”. Kuolemattomuus on ”vain kaunis unelma”. Kuuhun lentäminen on ”vain kaunis unelma”.

Se ei ole vain kaunis unelma. Se on tekninen ongelma, joka voidaan ratkaista. Ensimmäinen askel ratkaisemisessa on päästä eroon siitä uskomuksesta, että se on ”vain kaunis unelma”.

Kokeile heittää kaikki ajan ja kulttuurin juurruttamat mielikuvat pois. Aloita puhtaalta pöydältä ja katso sitten uudelleen.


Muuta
The Mars Homestead Project – Suunnitellaan pysyviä asumuksia punaiselle planeetalle

Hong Kongissa on keksitty itsestään puhdistuvat nanovaatteet.

Star Trek: Enterprise aloittaa kuulemma neljännen tuotantokautensa anti-transhumanistisella tarinakaarella.

FBI:n opas piilotettavista teräaseista (PDF).


People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them.
- George Bernard Shaw

Ei kommentteja: