3.8.06

Apinatalo ja peiliuniversumi

All Together Now - George Dvorskyn mielestä eläimet pitäisi upliftata, koska on melkoisen mautonta ajatella, että vain ihmiset saisivat nauttia posthumaaniudesta ja kaikki muut olennot jätettäisiin heitteille.

Kun otimme kissat ja koirat sisälle ihmistaloihin, suoritimme kulttuurillisen upliftauksen. Kissat syövät ruokansa sivistyneesti lautaselta, nukkuvat patterin vieressä ja käyvät hiekkalaatikolla. Olisi aika kurjaa, jos kissat jätettäisiin palelemaan nälissään sateeseen. Todellisessa Apinoiden Planeetta -skenaariossa mennään vielä pidemmälle ja annetaan apinoille oma talo.

The Great Ape Trust in Iowa is engaging in an activity that is exploring this very issue. In their experiment, bonobos, which are part of the great ape family that include chimpanzees, gorillas, and orangutans, have been given their own house in which to live and dwell. -- The house is equipped with 18 rooms that include a kitchen in which to prepare meals and vending machines that dispense snacks. There are flushing lavatories, an indoor waterfall and walls for climbing. When it comes time to eat, the apes help their human handlers prepare meals in a compound kitchen. The bonobos can monitor the front door with a camera and decide for themselves who can come in – although they are known for welcoming visitors and often taking newcomers by the hand to show them around the complex.

Tässäkin on tietysti huomioitava, että apinat laitetaan ihmismäiseen taloon sen sijaan, että apinat laitettaisiin asumaan post-biologisten olentojen taloon. Tarkoitus ei ole muuttaa kaikkia lajeja ihmisiksi (sehän olisi monipuolisuuden vähentämistä), vaan antaa kaikkien lajien yksilöille mahdollisuus etsiä oma post-biologinen tiensä.

Star Trekin Prime Directiveä perustellaan sillä, ettei saa puuttua lajien "luonnolliseen kehitykseen" ja kontaktia saa ottaa vasta siinä vaiheessa, kun poimuajo on keksitty. Jos planeetalla oleva laji on kuolemassa, sen annetaan kuolla, koska se on lajin "kohtalo". Moraalista pelkuruutta: ei tehdä mitään, ettei tehtäisi jotain väärin.

Siinäkään ei tietenkään ole järkeä, että kiertäisimme ympäri maailmaa jakamassa moottorisahoja sademetsissä asuville heimoille. Mutta pitäisikö odottaa, että sademetsässä asuva heimo keksii tietokoneen ennen kuin annamme heille syöpää tai ikääntymistä estäviä lääkkeitä? Ei. Täytyy valita mitkä teknologiat ovat heille todennäköisesti hyväksi. Mustavalkoinen kaikki-tai-ei-mitään -asetelma ei ole hyvä ratkaisu. Teknologisen upliftauksen ohessa täytyy suorittaa samalla memeettistä upliftausta, jotta teknologiaa oppii myös käyttämään vastuullisesti.

Elinikää pidentäviä lääkkeitä ja tekniikoita aletaan luultavasti myymään ensimmäisenä lemmikkieläimille. Lääkkeitä testataan hiirillä, joten hiirille tarkoitetut lääkkeet tulevat kauppoihin ennen ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Kuinka paljon voisi maksaa esimerkiksi siitä, että lemmikkihiiri elää 5 tai 10 vuotta sen normaalin vuoden-parin sijaan? Tai siitä, että lemmikkikissa elää 50-vuotiaaksi? Myydäänkö erikseen terveitä, pitkäikäisiä eläimiä ja helposti sairastuvia luomueläimiä?

Kissat elävät noin alle 20 vuotta. Minä ainakin antaisin kissoille lääkettä, joka saa niiden eliniän tuplaantumaan, poistaa kaikki sairaudet ja tekee niiden elämästä kaikin puolin mukavampaa kuin "luonnollisessa" olotilassaan. Tekisin samoin törmätessäni sademetsässä asuvaan heimoon tai planeetalla asuvaan primitiiviseen humanoidilajiin.


Katsoin viikonloppuna Star Trek Enterprisen neljännen tuotantokauden Augments-trilogian, jossa joukko geenimuunneltuja ihmisiä yrittää selviytyä perusihmisten sorron alla. Kapteeni Archer perustelee geenimuuntelun vastustustaan sillä, että "supervoimat johtavat aina superkunnianhimoon". Arik Soong sanoo yhdessä vaiheessa jaksoa, että pienellä geenimuutoksella ihminen saisi 5% paremman näön, mutta sekään ei ilmeisesti käy, koska ihminen haluaisi uudessa superkunnianhimossaan nähdä 5% enemmän kuin normaali-ihminen. Augmentit käyttävät uusia kykyjään väärin, mutta pointtihan on, ettei lääkkeitäkään kielletä sen vuoksi, että jotkut ovat lääkkeiden väärinkäyttäjiä. Samaa kaikki-tai-ei-mitään -ajattelua: jos yksi käyttää väärin, kaikki käyttävät väärin; jos menneisyydessä on käytetty väärin, tulevaisuudessakin käytetään väärin; kerran kosketuksessa, aina kosketuksessa.

On aina mielenkiintoista katsoa elokuvia tai sarjoja, joissa olen periaatteessa enemmän antagonistien kuin päähenkilöiden puolella. Vähän kuin katsoisi vanhoja filmejä (The Birth of a Nation), joissa rasistit esitetään sympaattisina sankareina ja tasa-arvon kannattajat ovat pahiksia. Tai rikoselokuvia, joissa päähenkilöt ovat sympaattisia jalokivivarkaita ja poliisit ajotaidottomia idiootteja. Tai seikkailudraamoja, joissa primitiivinen elämä on eksoottisen romanttista ja modernit ihmiset ovat kultaa hamuavia ahneita valloittajia. Tai uskonnollisia leffoja, joissa jumala on sympaattinen papparainen ja uskonnottomat katkeria ilkimyksiä. Mustavalkoisessa peiliuniversumissa on joskus mukava käydä vierailulla, mutta ei sinne asumaan halua jäädä.


Imagine this butterfly, exactly as it is, but ugly instead of beautiful.
- Ludwig Wittgenstein


Extralinkit:
Mindshock - Feral Children on dokumentti koirien kasvattamasta tytöstä ja siitä miten ihminen kehittyy eläinten kanssa. Jos ihmislapsen laittaa elämään simpanssilapsen kanssa, simpanssi matkii lasta ja lapsi ottaa mallia simpanssista.

Dave Krieger kertoo ajastaan Star Trek TNG -sarjan teknisenä konsulttina.

Ei kommentteja: