6.6.04

Kerta kiellon päälle

Monty Pythonin Brianin Elämä –elokuvasta:

STAN: I want to be a woman. From now on, I want you all to call me 'Loretta'.
REG: What?!
LORETTA: It's my right as a man.
JUDITH: Well, why do you want to be Loretta, Stan?
LORETTA: I want to have babies.
REG: You want to have babies?!
LORETTA: It's every man's right to have babies if he wants them.
REG: But... you can't have babies.
LORETTA: Don't you oppress me.
REG: I'm not oppressing you, Stan. You haven't got a womb! Where's the foetus going to gestate?! You going to keep it in a box?!
LORETTA: [crying]
JUDITH: Here! I-- I've got an idea. Suppose you agree that he can't actually have babies, not having a womb, which is nobody's fault, not even the Romans', but that he can have the right to have babies.
FRANCIS: Good idea, Judith. We shall fight the oppressors for your right to have babies, brother. Sister. Sorry.


Kuten niin monissa muissakin Pythonin sketseissä, on tässäkin absurdin hauskuuden taustalla tärkeä filosofinen totuus: Tottakai miehellä on oikeus olla Loretta ja saada lapsia.

Ihmisen henkinen sukupuoli on eri asia kuin ihmisen fyysinen sukupuoli. Fyysistä sukupuoltaan hän ei voi vaihtaa (tuon ajan sukupuolenvaihdosleikkaukset ovat olleet varmaan aika alkeellisia), mutta mikään ei estä henkistä sukupuolenvaihdosta. Muiden täytyy päätöstä kunnioittaa, vaikka se vaikuttaisi kuinka hassulta. [Oikeasti mielisairaat, jotka luulevat olevansa Napoleoneja, ovat asia erikseen, koska he eivät voi valita ketä haluavat olla].

Ihmiset jaotellaan silti fyysisen sukupuolen mukaan. Hermafrodiittien ei anneta olla kaksisukupuolisia vaan heidätkin määrätään jompaankumpaan leiriin. Tulevaisuudessa, kun fyysisen sukupuolen vaihtaminen (ja sukupuolettomuus) on rutiinia, menneisyyden jaottelu ei enää päde. Tästä seuraa esim. se, ettei miehiä voida pakottaa armeijaan vain siksi, että he sattuvat olemaan miehiä, koska kaikki voivat olla miehiä yhtälailla. Joko kaikki menevät tai sitten ei mene kukaan. Biologian armoilla eletyt päivät eivät paina tässä vertailussa mitään, se tyylikausi meni jo. Vain mormonit ovat enää sitä mieltä, että ihmisen sukupuoli on ikuinen ja muuttumaton.

Ihmisen sukupuoli ei sanele mitä oikeuksia tai velvollisuuksia ihmisellä pitäisi olla sen enempää kuin värikään. Ennen jaoteltiin mustaihoiset ja valkoihoiset eri porukoihin, mutta siitä tavasta päästiin onneksi eroon. Nyt olisi aika päästä eroon siitäkin, että naiset ja miehet jaotellaan eri porukoihin elimiensä perusteella. Mies ei pysty synnyttämään lapsia, mutta miehellä täytyy olla ihan yhtäläinen oikeus lasten synnyttämiseen. Käytännössä se on vain ajasta ja tekniikan kehityksestä kiinni, milloin fyysinen tasa-arvo saadaan henkisen tasa-arvon kanssa samalle tasolle.

Jos tasa-arvoasiaa ei saada hoputettua tänä päivänä, niin luultavasti totaalikieltäytyjätkin pääsevät vapaaksi vankilasta vasta sitten, kun tekniikka todella on kehittynyt sille tasolle, että sukupuolinen jaottelu huomataan yhtä häpeälliseksi ja naurettavaksi kuin ihonvärin mukaan jaottelu.

Loppuun toinen lainaus Brianin Elämästä:

REG: Right. Now, uh, item four: attainment of world supremacy within the next five years. Uh, Francis, you've been doing some work on this.
FRANCIS: Yeah. Thank you, Reg. Well, quite frankly, siblings, I think five years is optimistic, unless we can smash the Roman empire within the next twelve months.
REG: Twelve months?
FRANCIS: Yeah, twelve months. And, let's face it. As empires go, this is the big one, so we've got to get up off our arses and stop just talking about it!
COMMANDOS: Hear! Hear!
LORETTA: I agree. It's action that counts, not words, and we need action now.
COMMANDOS: Hear! Hear!
REG: You're right. We could sit around here all day talking, passing resolutions, making clever speeches. It's not going to shift one Roman soldier!


Ja täysin edelliseen lainaukseen liittymättä: James Hughesin Battle Plan to be More than Well.

[Peter]Houghton has a wire that runs from a shoulder bag holding a battery through his carotid artery into the valve in his heart. He replaces the battery every couple of hours, and can control his heart rate with a knob.

Muistiin myös:
Kalevan juttu hiilikuitujaloista – Ihana nainen.
Spacebloom – Avaruuskukkia.

Puujalalla lonksuttavaa merirosvoa sanotaan muuten xyborgiksi (kreikaksi puu = xylo- tai xyl-). Xyborgi, puujalkaborgi! Seitsemän meren kauhu! 1600-luvun radikaali transhumanisti!

"Just a flesh wound."

Ei kommentteja: