9.9.05

Jatkoa seuraa

Net.nyt: Tänään äänestettiin uuteen tekijänoikeuslakiin tehdyistä muutosesityksistä. Laista yritettiin poistaa älyttömiä ja epäselviä kohtia, jotka mahdollistavat nettioperaattorin haastamisen oikeuteen tiedostojen välittämisestä, antavat oikeuden kansalaisten rankaisemisen kopiosuojatun cd-levyn siirtämisestä mp3-muotoon (ainakin lain laatijoiden tulkinnan mukaan), kieltävät "organisoidun keskustelun" kopiosuojausmenetelmistä (mitä se sitten tarkoittaakaan), ja niin edelleen. Kaikki lakia järkevöittävät muutoksesitykset hylättiin, läpi meni ainoastaan ehdotus siitä ettei jumalanpalveluksissa esitettävästä musiikista edelleenkään aleta perimään tekijänoikeuskorvauksia. No sehän on hyvä että osataan pureutua kaikkien kannalta mahdollisimman olennaisiin seikkoihin.
--
Vaikka muutosehdotukset hylättiin, kirvestä ei kannata nakella kaivon suuntaan. Edessä on vielä lain viimeinen käsittely, jolloin se voidaan vielä kokonaan hylätä. Olen saanut kuulla useista lähteistä että sähköpostien huima määrä ja ihmisten aktiivisuus on tullut kansanedustajille todellisena yllätyksenä, on vain harmi että kansa heräsi näin myöhään. Aktiivisuutta ei ole siis mitään syytä hylätä nyt - eikä sen paremmin lain lopullisen hyväksymisen jälkeen. Kerran säädettyä lakia voidaan vielä muuttaa.Kun tällaista sattuu, tulee mieleen kaikki ne muut älyttömät ja epäihmismäiset lait, jotka ovat olleet voimassa vuosikausia ja jotka ollaan totuttu ottamaan ikään kuin "luonnonlakeina", koska ne on säädetty joskus kauan sitten, eikä niitä vaivauduta kyseenalaistamaan. Räikeimpänä esimerkkinä tulee mieleen totaalikieltäytyjien pistäminen vankilaan. Sitä nyt vain tapahtuu täällä meillä, vaikka sivistyneemmillä seuduilla sitä pidetään mielipidevankeutena. Ihmisiä kohdellaan kuin rikollisia, koska he eivät suostu tottelemaan älytöntä lakia - mutta jos laki on epäinhimillinen, velvollisuutemme inhimillisinä olentoina on olla tottelematta.

Tässä olisi toinen mahdollisuus olla aktiivinen.
Vanhasen hallitus heitti ihmisoikeussopimukset roskiin.
Vetoa aseistakieltäytyjien puolesta - lähetä vastalause sähköpostilla."To make laws that man cannot, and will not obey, serves to bring all laws into contempt."
- Elizabeth Cady Stanton


Kommentit
mr_Zombie @ 20:02:50 | 2005-09-09|
En pitäisi totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina. Tuomion syy ei ole varsinaisesti se mielipide, vaan se, että rikkoo voimassa olevaa lakia. Esimerkiksi pedofiili ei ole mielipidevanki, vaikka hän joutuisi vankilaan koska oli sitä mieltä että lapsiin on ihan ok sekaantua. Mielipidevanki on sellainen, joka joutuu vankilaan sanottuaan mielipiteensä. Kyseessä on siis sananvapauteen liittyvä asia.

Asevelvollisuutta tulisi sen sijaan vastustaa siksi, koska se on orjuutta eli ihmisoikeuksien vastaista.

Yksityisetsivä @ 21:30:34 | 2005-09-09|
Aivan totta. Amnesty ilmeisesti käyttää termiä mielipidevanki, mutta jos tarkkoja ollaan, niin orjatyöstä ja orjatyöstä kieltäytymisestähän tässä on kyse.

Mikko @ 20:28:25 | 2005-09-12|
"Asevelvollisuutta tulisi sen sijaan vastustaa siksi, koska se on orjuutta eli ihmisoikeuksien vastaista."

Totta turiset. Muutenkin olisi mukavaa, jos aseistakieltäytymiskeskustelu olisi kiertelemättömämpää. Esimerkiksi nyt tämä lainaus:

"suoran vapautuksen myötämistä kaikille asepalveluksesta vakaumuksen perusteella kieltäytyville"

Mikä on suomeksi sanottuna "vapaaehtoinen asepalvelus", eli ainoa oikea inhimillinen vaihtoehto.

Ei kommentteja: