Lauantai oli mielenkiintoisin konferenssipäivä. Ben Goertzel aloitti videopuheella tekoälystä ja sitten hänet herätettiin yöuniltaan vastailemaan yleisökysymyksiin. Harri Valpola näytti mukavia robottisimulaatioita ja Anatoli Bogdan piti perusesitelmän vitrifikaatiosta. Philippe Van Nedervelden esitys tarkkailuyhteiskunnasta oli asiallista katsottavaa. Sitten lavalle marssivatkin James Hughes ja heti perään Anders Sandberg. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Jose Cordeiro vetäisi extraesityksen energian tulevaisuudesta. Aika meni kuin siivillä, loistavia puhujia ja loistavia puheenaiheita. Paneelikeskustelu "Human enhancement 2020" ei tarjonnut suuria (ehkä pientä konferenssiväsymystä oli havaittavissa), mutta oli silti viihdyttävä.
Lopuksi ilmoitettiin H.G. Wells ja J.B.S. Haldane -palkinnoista. Charles Stross kiitti Wells-palkinnostaan videolla, Haldane-esseepalkinto meni Guido David Nuñez-Mujicalle. Konferenssin päätteeksi Nick Bostrom nosti esiin Reversal Testin, jota käyttämällä voi havainnollistaa kätevästi tehosteteknologioiden hyödyllisyyttä (katso tämän merkinnän loppu).
Konferenssi kokonaisuutena oli erittäin stimuloiva ja sisältörikas. Olisin jaksanut vielä päivän lisääkin. Jos jotain kritiikkiä keksisi, niin jäävesi pääsi lauantaina loppumaan, teknisistä ongelmista johtuva odottelu vaivasi vähän ja parin puhujan peruuntuminen oli tietysti ikävää (Sky Marsenin ja Natasha Vita-Moren). Voiton puolelle silti selkeästi jäätiin - jos ei rahallisesti, niin ainakin whuffien osalta.
Virtual conference -sivulta löytyy videota, kuvaa ja ääntä. Second Lifen virtuaalikonferenssin raportti
täällä.
Hajanaisia ajatuksia ja muistiinpanoja tulevaisuutta varten; näissä riittää pureskeltavaa joksikin aikaa:
*
George Dantzig luuli taululla olevia matemaattisia ongelmia kotitehtäviksi ja ratkaisi ne -- Täytyy mennä eteenpäin
"positiivinen singulariteetti on kotitehtävä" -asenteella, eikä pitää sitä supervaikeana.
* Kysymys Oraakkeli-tekoälylle: "Miten rakennamme ihmisystävällisen ei-oraakkeli-AI:n?"
* Millaisia kysymyksiä Oraakkeli-AI esittää ihmisille?
* Seuraavien 5-10 vuoden kuluessa AI-renessanssi, kuten nyt nanoteknologiarenessanssi - tarvitaan vain yksi rohkea sijoittaja, joka ottaa pioneerin roolin kuten nanoteknologian tapauksessa
* Meriantura syö omat aivonsa, kun sen ei enää tarvitse liikkua - liike ja liikkeen odotus ovat oleellisia - jos avaa ovea, mutta joku avaakin sen ensin, liike menee pieleen
* Tiedämme ihmisaivoista jo paljon enemmän kuin yleensä luullaan
* Aivoihin asennettavien keinotekoisten osien käyttäminen lähettimenä on helpompaa kuin vastaanottimena - aivot osaavat käsitellä sisään tulevaa infoa ja sopeutua hyvin nykyaisteilla (sokea käyttää kieltä näkemiseen)
* Brinin läpinäkyvä yhteiskunta vyöryy meitä kohti, eikä sitä voida estää - molemminpuolinen tarkkailuyhteiskunta syntyy joka tapauksessa smart dustin, silmäkameroiden ja teknologisen valokuvamuistin myötä (equiveillance)
* Kukaan ei jaksa katsoa kuutta miljardia reality-ohjelmaa, gets old pretty quickly
* Vain tärkeitä päättäjiä seurataan jatkuvasti (kuten nykyäänkin) - mitä enemmän valtaa, sitä enemmän seurataan - julkkis-kultin hajoaminen?
* P2P Panopticon
* TinyOS.org
* Virtue engineering - olemme yrittäneet hillitä itseämme vuosituhansia pelkällä tahdonvoimalla - teknologia tehostaa itsehillintää
* Humalassa ei saa ajaa, mutta väsyneenä saa - jos on pakko olla ottamatta alkoholia, pitäisikö olla pakko ottaa modafiniilia, jos aikoo lähteä väsyneenä ajamaan?
* Jos urosmyyriltä muuttaa yhtä geeniä, niistä tulee uskollisia - yhdistävät seksin vain yhteen naaraaseen sen sijaan, että yhdistäisivät sen kaikkiin naaraisiin
* ksenofobia on geeneissä - pitäisikö homofobiaa tai rasismia pitää geneettisenä sairautena? Ne ovat hallitsemattomia mielentiloja, pakko-oireilua - jos ei pysty hallitsemaan pelkoaan käärmeitä kohtaan, pelko pitää saada hallintaan; jos ei pysty hallitsemaan vihaa muukalaisia kohtaan, viha pitää saada hallintaan.
* Tietty geneettinen onnellisuuden perustaso - peak-kokemuksen jälkeen onnellisuusaste palaa aina samalle perustasolle - jos haluaa olla pysyvästi onnellisempi, täytyy 1.) muuttaa geneettistä perustasoa 2.) ottaa jatkuvasti mielialalääkettä 3.) tehostaa oman mielen hallintaa niin, että pystyy tietoisesti pitämään itsensä tietyllä tasolla päättämällä niin.
* Oksitosiini - diplomaatit pitäisi kaasuttaa sillä ennen tärkeitä neuvotteluja, niin syntyisi rauhanomaisia päätöksiä
* Skandinaaveilla korkea oxy-taso
* Kofeiini saa muuttamaan herkemmin mieltään - valistuksen aikana kahvilat nousivat suosituiksi
* Turn off submission to authority.
*
Lawrence Kohlberg 6 levels of moral development - liika shokki saa ajattelemaan asioita alemmalla moraalisen kehityksen tasolla (ei näe kuolemisen vapaaehtoistamista automaattisesti hyvänä asiana?)
* Tehosteen käyttöön ei voi pakottaa, mutta siihen voidaan rohkaista
* Mies menee lääkäriin: "Haluan olla nainen." Lääkäri: "Okei, haluatko pillerin joka saa sinut haluamaan olla mies vai haluatko naisen kehon?" -- Mutta pitäisikö halu määritellä itsensä sukupuolen kautta nähdä pakkomielteenä? "Minun on pakko olla mies tai en ole oma itseni." - (androgyyninä ongelmaa ei tietenkään ole, koska tuntee itsensä itsekseen sukupuoliroolista riippumatta) - ehkä täytyy antaa pilleri, joka vapauttaa pakkomielteisestä sukupuolimäärittelystä.
* Brain fingerprinting - näytetään kuvia Bushista ja jos aivokäyrässä näkyy merkkejä inhosta, käännytetään rajalta - näytetään kuvia Bin Ladenista ja jos aivoissa näkyy merkkejä mielihyvästä, menee suoraan vankilaan
* Hajamieliset vanhukset ovat liian "luovia", koska ajatukset vaeltelevat sinne tänne, eivätkä keräänny enää takaisin yhteen miksikään merkittäväksi
* Nootropiineista hyötyvät eniten tyhmät ihmiset; ei juuri hyötyä, jos älykkö jo luonnostaan? Sandbergilta tulossa jotain lisätutkimusta.
* Avainten katoaminen tuottaa £250 miljoonaa tappiota/vuosi briteissä - nekin rahat säästyisivät ihmisten muistia parantamalla
* Mitä jos lähetetään 1 tiedemies Marsiin ilman paluulippua - annetaan mukaan lääkettä, joka saa äijän pysymään tyytyväisenä yksinäiseen elämäänsä - löytyykö vapaaehtoisia?
* Tee-se-itse -lääkkeet. Kotitekoista buranaa? Mitä kannattaisi tehdä itse?
* Lääkepiratismi - asennetaanko nanolääkkeisiin DRM, jotta omaa lääkitystä ei saisi kopioida ilmaiseksi kaverille?
* Lääkkeet eivät tule markkinoille, jos eivät "paranna tiettyä sairautta" - sairauden määritelmät ovat status quo, status quoa ei nähdä sairautena = ei tehostelääkkeitä siltä suunnalta
* Jos AIDSin saisi paranemaan lasillisella puhdasta vettä, sitä ei siltikään olisi kaikille
* Koulu: hyvä opettaja on kallis älykkyystehoste
* Lisäveroja tehostetuille ihmisille? Jos olet superälykäs, joudut maksamaan älykkyysveroa? Jos olet 1000-vuotias, joudut maksamaan ikäveroa?
* Tieteellinen "Feng Shui": ihminen siirtää muistiaan ympäristöönsä, joten pitäisi järjestää ympäristönsä mahdollisimman tehokkaaksi eksomuistiksi (avaimet löytyvät aina tietystä paikasta, mutta kynttilöitä ei koskaan löydy, kun sähköt menevät poikki? Ergonomia + sisustusarkkitehtuuri + älytalo)
*
Herman Kahn* Öljynporauslautat ovat ylösalaisin käännettyjä avaruushissejä? - 2 km vettä ennen kuin pora osuu merenpohjaan (
"Drill for oil? You mean drill into the ground to try and find oil? You're crazy." - Drillers who Edwin L. Drake tried to enlist to his project to drill for oil in 1859.)
*
acunu.org* Tehosteteknologioiden leviäminen - naiset eivät pitäneet silmälaseja ennen kuin muutama rohkea nainen alkoi käyttää niitä
* värikäs kudossiirto tatuoinnin sijaan?
* "Tyhmyys ei ehkä vähene, mutta se muuttuu harmittomammaksi."
* IA: yhtä ihmistä voi parantaa vähän, mutta kun parannetaan miljoonaa ihmistä vähän, parannus onkin aika suuri.
Nick Bostrom, Double Reversal Test (
PDF)
Kylän juomaveteen pääsee myrkkyä, jonka tiedetään laskevan älykkyysosamäärää 10 pisteellä. Muuta vettä ei ole tarjolla. Tiedemiehet ovat kuitenkin sattumalta keksineet geeniterapian, jolla voi nostaa älykkyyttä 10 pistettä eli parantaa myrkyn aiheuttaman menetyksen. Jos geeniterapiaa käytetään, kaikkien älykkyys pysyy samalla tasolla. Vuosia myöhemmin selviää, että myrkky häviää hiljalleen, joten älykkyys nousee sittenkin 10 pisteellä. Pitäisikö myrkkyä kaataa veteen, ettei älykkyys nousisi vai antaa älykkyyden nousta? Jos vastaa, että älykkyyden nousu on hyvä asia tässä tapauksessa, yhtä hyvin voi vastata älykkyyden nousun olevan hyvä asia ilman myrkyttynyttä juomavettäkin.
Samaa esimerkkiä voi käyttää muihinkin tehostuksiin: juomaveteen pääsee myrkkyä, joka alentaa elinikää noin 30 vuodella, mutta tiedemiehet ovat kehittäneet sattumalta lääkkeen, joka nostaa sitä noin 30 vuodella. Ollaan taas siinä mistä lähdettiin. Mutta sitten selviää, että myrkky häviää hiljalleen, joten ihmisten elinikä nouseekin 150 ikävuoden paikkeille. Oliko nousu hyvä vai huono asia? Hyvä tietysti.