12.8.06

Panttivankitilanne

Jännityselokuvassa on kohtaus, jossa sekava sivuhenkilö osoittelee viatonta ihmistä aseella ja panttivankineuvottelija yrittää puhua sivuhenkilöä laskemaan aseensa: "Älä tee mitään hätiköityä, keskustellaan asiasta..." ja niin edelleen.

Sekava sivuhenkilö uskoo astrologiaan tai muinaisiin kirjoituksiin tai johonkin muuhun älyttömään. Tähtikartta on kertonut, että syntisiä täytyy rangaista. Sormi pysyy liipaisimella. Mieli ei muutu. Harhasta ei halua päästää irti. Aseen laskeminen tuntuu niin vaikealta, vaikka sen pitäisi olla helppoa. Harhaluuloon on sijoittanut niin paljon, ettei siitä luopuminen onnistu. Aivot palkitsevat hyvällä ololla, jos jatkaa uskomista. Miksi luopuisi hyvästä olosta? Usko ei voi olla väärä, jos siihen uskominen tuntuu niin hyvältä. Tiukkojen köysien paine rauhoittaa. Käsiraudat vähentävät vaihtoehtojen määrää. Ei tarvitse tehdä itse päätöksiä, sillä joku tekee ne puolestasi. Kun tekee itsestään automaatin, elämällä on tarkoitus.

Tilanne laukeaa vain laskemalla ase maahan tai ampumalla. Erikoisjoukkojen miehet odottavat ulkona valmiina ryntäämään sisään, mutta neuvottelija haluaa yrittää vielä puhumalla.

"Älä tee sitä. Osoitat olevasi parempi ihminen, kun lasket aseen ja luovut uskostasi. Osoitat olevasi ihminen etkä automaatti. Alusta aloittamista ei kannata pelätä. Mieluummin täytyy pelätä sitä, että lukkiutuu harhakuvaan ja tekee itsestään orjan, joka vain tottelee mielihyvämekanismia. Laske ase maahan. Älä paina laukaisinta. Älä räjäytä bussia."

Sekava sivuhenkilö miettii ankarasti. Mitä jos siirtäisi aseen ohimolleen? Parempi kuolla kuin menettää kaikkea mihin uskoo. Mitä jos vain löisi syntistä kerran? Ehkä se riittäisi. Mitä tahansa paitsi sitä kauheaa tyhjyyden tunnetta. Joudun aloittamaan alusta tyhjältä pöydältä. Koko elämäni tähän asti on ollut valhetta. Kukaan ei enää sido minua. Kukaan ei enää rajoita vaihtoehtoja. Miten tiedän mikä on oikein ja väärin, jos kukaan ei ole kertomassa sitä minulle? Elämä lakkaa olemasta helppoa ja mustavalkoista. Joudun ottamaan itse vastuun teoistani.

"Et ole yksin. Sinulla on minut. Sinulla on toiset ihmiset. Et tarvitse uskoa. Ei ole mitään salaliittoa. Näytä, että olet ihminen etkä automaatti. Sinulla ei ole mitään muuta menetettävänä kuin harhakuvitelmasi. En halua olla vihollisesi. Perheesi on tulossa tänne, puhu heidän kanssaan."

"Ei! Te olette kaikki liittoutuneet meitä vastaan!"

Sivuhenkilö ei puhu edelleenkään itsestään. Vain "heistä" ja "meistä". Ryhmä käyttää perhesanoja: miehet ovat uskonveljiä, naiset ovat uskonsisaria, johtaja on pyhä äiti tai pyhä isä. Oikea perhe on korvattu sijaisilla. Hän ei näe yksilöitä, vain ryhmiä. Vihollinen on syntinen hirviö, ei ihminen. Sivuhenkilö pitää uhria panttivankina, mutta on samalla itse uskonsa panttivanki. Mielikuvituskaappaaja uhkaa helvetillä, mutta tarjoaakin sitten pelastusta, jolloin panttivankien pelko kääntyy kiitokseksi. Kiitos, ettet tappanutkaan meitä heti. Kiitos, että saamme käydä vessassa, kun sinä annat luvan. Panttivanki alkaa nähdä vangitsijan sympaattisena ja siirtyy hänen puolelleen. Tukholma-syndrooma.

Sniperit alkavat olla hermostuneita. Ampuminen olisi niin helppo ja nopea tapa laukaista tilanne. Rynnätään sisään ja ammutaan kaikki, ei sillä ole niin väliä vaikka muutama viatonkin kuolisi. Räjäytetään koko talo. Sekavan sivuhenkilön puhuminen takaisin raiteilleen on turha yritys. Sivuhenkilö luulee olevansa tarinan sankari ja sankarit uhraavat itsensä suuremman hyvän vuoksi. Hän ei epäröi hypätä kranaatin päälle ja ryhtyä marttyyriksi. Vain voitolla on merkitystä. Hän ei näe itseään ihmisenä vaan työkaluna.

Tarkka-ampuja ampuu sekavan sivuhenkilön. Panttivankidraama päättyy tragediaan.

Toivosta ei kuitenkaan luovuta. Ehkä seuraavan sivuhenkilön voi saada puhumalla järkiinsä. Ehkä seuraavalla kerralla vastassa on ihminen eikä sätkynukke.


Once you realize that humans have this trait, it accounts for the "why" behind everything from basic military training and sex “bondage” to fraternity hazing (people may have a wired-in "knowledge" of how to induce bonding in captives). It accounts for battered wife syndrome, where beatings and abuse are observed to strengthen the bond between the victim and the abuser--at least up to a point.

Nazism/communism caused more deaths this century than the plague did in the 14th century. We understand what caused plague, even our leaders understand. But the world's leadership has no clue as to what are the root causes of Aum Shinrikyo or Bin Laden's cult. Mind control is a label to hang on it, but without understanding why “mind control” works it may be like trying to advocate handwashing before Koch and Pasteur explained microbes as the reason behind why handwashing reduced death rates.


- Keith Henson, Sex, Drugs and Cults

Jason Trachtenburg - Religion Is Killing This World

Ei kommentteja: