12.9.08

20812081 on tuleva lyhytelokuvaversio Kurt Vonnegutin tarinasta Harrison Bergeron. Se kertoo maailmasta, jossa ihmisten tasa-arvo on saavutettu nurinkurisella tavalla: tyhmistä, rumista ja heikoista ihmisistä ei voida (eikä haluta) tehdä parempia, joten tasa-arvon vuoksi älykkäimmät, kauneimmat ja vahvimmat joutuvat käyttämään 'tasoituksia' tai sanotaanko käyttörajoitteita. Tarinan päähenkilö on älykäs, komea ja vahva, joten hän joutuu kantamaan koko ajan ylimääräisiä painoja, peittämään kasvonsa naamiolla, käyttämään päänsärkyä aiheuttavia silmälaseja ja kuuntelemaan kuulokkeista hälyääniä.

Vertailu urheilumaailman tasoituksiin on ilmeistä (doping on kiellettyä, koska se tekisi muka urheilijoista liian epätasa-arvoisia), mutta synnynnäiset käyttörajoitteet ovat kaikkein pahimpia. Ihmisyys ja ihmiskeho itsessään on rajoite, jota emme voi ravistaa irti kuten jalkaan kiinnitettyä hiekkapussia.

Aiemman filmiversion Harrison Bergeron (1995) voi katsoa Google Videossa. Elokuvan lopussa on parasta se, että... spoilerivaroitus... nuoret vaihtavat laittomia kopioita Harrison Bergeronin laittomasta lähetyksestä ja riisuvat vielä laittomasti tasoituspantansa kuunnellakseen laitonta musiikkia ns. paremmalla laadulla.

Ei kommentteja: