2.4.09

Surrogaatit

Hondan human-to-robot interface tarjoaa Asimon etäohjausta aivoaalloilla.Kauko-ohjattavia kehoja fiktiivisessä muodossa tarjoaa myöhemmin tänä vuonna ensi-iltaan tuleva The Surrogates -elokuva, jossa ihmiset elävät turvallisesti kodeissaan ja liikkuvat ulkona ainoastaan telepresenssiandroidien eli etäläsnäolo-sijaisnäyttelijöiden eli surrogaattien kautta. Perustuu Robert Vendittin sarjakuvaan, joka muistuttaa paljon Keith Laumerin tarinaa The Body Builders vuodelta 1966. ChooseYourSurrogate on leffan mainossivu.

Marionettikehoissa on paljon hyödyllisiä puolia. Surrogaattien ei tarvitse olla ihmisen kokoisia tai näköisiä, joten lihallista kehoa voi säilyttää esimerkiksi Matrix-tyyppisessä säiliössä turvallisessa paikassa ja liikkua maailmassa pelkkinä minikokoisina surrogaatteina, jotka eivät tarvitse ihmisruokaa, eivätkä omaa muitakaan ihmismäisiä tarpeita. Maapallolla mahtuisi elämään satoja miljardeja ihmisiä erilaisissa surrogaattimuodoissa merissä autiomaissa, jäätiköillä, kevytversioina leijuvissa pilvikaupungeissa - puhumattakaan niistä ihmisistä, joita kiinnostaa enemmän virtuaalinen keho virtuaalimaailmassa kuin todellinen etäkeho todellisessa maailmassa.

Marsissa tai muualla avaruudessa asuvia surrogaatteja voisi tietysti ohjata Maasta käsin hieman viivettä tahdistamalla. Ihmiset voisivat elää useampaa elämää eri paikoissa, jokainen surrogaatti voisi periaatteessa olla kuka tahansa ihminen. Matkakustannukset olisivat minimaaliset, mieli "teleporttaisi" kehosta toiseen; Marsissa liikkuvasta jättirobotista Antarktiksella kulkevaan jääkarhurobottiin. Jos osaisit ohjata yhtä surrogaattia, oppisit nopeasti ohjaamaan monia muitakin. Pienellä harjoittelulla voisit ohjata useita surrogaattikehoja samaan aikaan, ehkä kokonaista parvea mikroskooppisia surrogaattikoneita. Surrogaattikehoja voisi vaihtaa, kopioida ja lainata kuin polkupyöriä. Murhia ei enää juuri tapahtuisi, sillä jos surrogaatti "tappaisi" toisen surrogaatin, se vertautuisi naapurin kalliin kauko-ohjattavan lennokin rikkomiseen.

Rajoittunutta on sellainen elämä, jonka voi kokea vain omalla kehollaan ja ikäviä ovat sellaiset ihmiset, jotka yrittävät pakottaa kokemaan elämän suoraan kuin tällainen yhteen kehoon jämähtäminen olisi "todellisempi" ja "elävämpi" vaihtoehto. Väärin. Surrogaattien maailmassa on paljon enemmän todellista elämää kuin tässä yhden koon kertakäyttöisen lihan maailmassa.


Alkeellisempaa etäläsnäolotekniikkaa

FPV Video Pilot - First Person View radio-ohjattavia. RC Airplane with Built-In Gyro Camera. Teddykarhupilottivideo.
Pilotview FPV 2.4 Ghz System $579.90
PRoP - Personal Roving Presence

Ei kommentteja: