17.4.04

Askel kerrallaan

Avaruusaluksesi haaksirikkoutuu alkeelliselle planeetalle. Menetät yhteytesi muuhun galaktiseen sivilisaatioon täysin. Olet pahassa pulassa. Mitä teet?

Evil Dead: Army of Darkness –leffassa on loistava kohtaus, jossa pimeään keskiaikaan heitetty Ash löytää autonsa peräkontista sattumalta kemiankirjan. Jos nykyihminen joutuisi keskiaikaan, hän ei luultavasti osaisi valmistaa kovin nykyaikaisia keksintöjä. Ruudin valmistusaineet muistuisivat ehkä mieleen, mutta onnistuisiko kunnollisen käsiaseen valmistaminen? Pitäisi olla mukana kaikki mahdolliset ohjekirjat – ja idioottivarma ohjekirja siitä, miten ja missä järjestyksessä kaikki ohjekirjat täytyy lukea. Ase pitäisi pystyä rakentamaan ohjeiden avulla kuin Legoauto.

Mutta onneksi sinä et ole kirjoihin sidottu, olethan tulevaisuuden kansalainen. Sinulla on mukanasi tekoälyllä varustettu älypuhelin. Se antaa sinulle step-by-step ohjeet siitä, kuinka selviät pois alkukantaiselta planeetalta. Saat yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka saat rakennettua itsellesi uuden avaruusaluksen. Saat ohjeet teksteinä, sarjakuvina tai animaatio-opetusvideoina. Sinun ei tarvitse ymmärtää kaikkea mitä ohjeissa sanotaan, teet vain kuten ohjeet määräävät. Ei televisiokanavia virittäessäkään tarvitse tietää millaisen systeemin kautta kuva ilmestyy ruutuun, kunhan vain seuraat ruudulla näkyviä ohjeita. Uusi avaruusalus syntyy kuin ruokareseptiä seuraamalla: kaksi teelusikallista ydinpolttoainetta, kolme kappaletta kantoraketteja ja yksi kananmuna.

Mutta avaruusaluksen valmistusresepti on pitkä ja monimutkainen. Tarvitset avaruusajan materiaaleja, joten sinun täytyy rakentaa tehtaita ja laboratorioita, jotka valmistavat niitä. Tehtaiden valmistamiseen tarvitset hieman alkeellisempia materiaaleja, joten joudut rakentamaan ensin raakamateriaaliketjun alkupään tehtaat. Tarvitset polttoainetta kuljetuksiin, joten sinun täytyy rakentaa öljypumppuja. Ja niitä varten tarvitset myös materiaaleja, nostureita ja rakennustyöläisiä. Jos planeetalla ei ole alkuasukkaita (jotka voisit motivoida rakennustöihin esittämällä jumalan poikaa tai vastaavaa), joudut rakentamaan robotteja avuksesi. Itseasiassa joudut luodaan käytännössä koko ihmiskunnan historian uudelleen.

Olet sivilisaation siemen, joka voi kasvaa uudeksi puuksi. Jokainen ihmis-tekoäly –yhdistelmä pystyy luomaan kaiken ihmiskunnan kehityksen uudelleen tyhjästä. Vaikka kaikki galaksin ihmiset ja tekoälyt katoaisivat yhtä lukuunottamatta, jäljelle jäänyt voisi aloittaa uuden valtakunnan rakentamisen.

Sen pitäisi olla idioottivarma systeemi. Jos ihminen ei pystyisi motivoimaan itseään toimeen, tekoälyn pitäisi osata motivoida. Sen pitäisi osata neuvoa ihmistä niin tarkasti, että mitään kuolettavia virheitä luomisprosessissa ei pääse syntymään. Ihmisen ja tekoälyn pitäisi toimia täydessä symbioosissa parhaan tuloksen varmistamiseksi.

Askel kerrallaan –ohjeissa on vain se vika, että niitä on hankala tehdä etukäteen. Ensin on löydettävä oikea polku yrityksen ja erehdyksen kautta, vasta sitten voi piirtää lopullisen kartan.


Vinkit
Designing Effective Step-By-Step Instructions – tästä kaikki lähtee: kuinka teet hyvät askel kerrallaan –ohjeet!
Step-By Step Instructions – Wizardit ovat käteviä.
Howtoons – Käteviä sarjakuvaohjeita lapsille ja lapsenmielisille. Laske sormilla kuin tietokone!
(via Boingboing)

SoYouWanna – Taitoja, joita ei koulussa opetettu.
Technovelgy – Lista kaiken maailman scifikeksinnöistä ja niiden vertailua oikeisiin keksintöihin.
Prisoners Inventions – Tarve on keksimisen äiti.
Lisäys: eHow - 15,000 Step-By-Step How-Tos.

We all forgot that the future is yet to be written. No-one knows how it's going to turn out. The best we can do is track the future as it happens, and use our fiction as a tool with which to understand where we are.
- Warren Ellis

Ei kommentteja: