Dickybox sai minut miettimään vanhaa ajatustani siitä, että olisi mukavaa kuljeskella sademetsässä jonkinlaisessa astronautin suojapuvussa. Pidän luonnosta, mutta haluan suodattaa siitä kaikki ikävät puolet pois, jotta nauttisin siitä enemmän. Nurmikolla auringossa makaaminen on kivaa, mutta sitä harrastaa mieluummin suojavoiteen turvin peiton päällä, koska nurmikossa mönkii kaikenlaisia ötököitä ja liika auringonvalo on pahasta. Jos haluaa nauttia Burning Manista ilman hiekkaisia sandaaleja, tai sademetsän ilmapiiristä ilman hyttysille altistumista, sellainen pitäisi olla mahdollista (vaihtoehtojen lisäämisestähän on aina kyse).
Ei minulla alastomuutta vastaan tietenkään mitään ole (varsinkaan kauniiden ihmisten alastomuutta), mutta mieluummin pidän nämä kankaiset säänsuojat päälläni ja kännykän housuntaskussa. Alasti voi olla silloin, kun ympärillä on esimerkiksi taloksi kutsuttu laajempi suoja.
Fergusonin itsemurhaestovaatetus sai puolestaan miettimään alkolukkoa, lapsilukkoa, turvavöitä ja muita ulkoisia itsehillintälaitteita, jotka suojelevat meitä sekä itseltämme että kanssaeläjiltämme. Soopa kirjoittikin rattijuopumuksesta vähän aikaa sitten. Alkolukosta voisi tehdä varmaan myös aivoimplantoitavan mallin, joka estäisi ihmisiä juomasta liikaa alkoholia. Jos promillet alkaisivat nousta liikaa, alkolukko käynnistyisi ja saisi aikaan pahoinvointireaktion (siis paljon ennen luonnollista yök-reaktiota seuraavana aamuna). Eihän kukaan nyt halua vahingossa alkoholimyrkytykseen kuolla siksi, ettei tyhmä ihmiskeho osaa arvioida tarkasti rajojaan alkoholin vaikutuksen alaisena.
Tällaisia keinotekoisia suojareaktioita tarvittaisiin enemmän. Kun ihminen laittaa käden kuumalle levylle, siihen reagoi automaattisesti vetämällä käden pois jo ennen kuin aivot ehtivät ajatella asiaa. Jos tätä reaktiota ei olisi syntynyt evoluution kautta, sekin olisi hyödyllistä luoda keinotekoisesti. Päässä oleva liikalämpöimplantti (kansan kielellä "poppalukko") käynnistäisi automaattisen reaktion ja suojelisi kehoa palovammoilta. Tietysti, jos kovasti tahtoisi, voisi huutaa tietokoneelle "Override!" kuin scifileffoissa ja pitää kättä kuumassa lämpölukon rajoituksen yli.
Evoluutio ei ole tuottanut kaikkia refleksejä, joita tarvitsemme nykymaailmassa selviytyäksemme. Väistörefleksit toimivat, kun ihminen liikkuu jalan, mutta autolla ajaessa tai Haloa pelatessa täytyy opetella uudet refleksit - taaksepäin nojautuminen ei tehosta jarrutusta eikä auta virtuaalihahmoa väistämään. Minusta "en halua alkolukkoa autooni" kuulostaa samalta kuin sanoisi, että "en halua kehooni vetäytymisrefleksiä" tai "en halua automaattisesti lyövää sydäntä".
(Sivumennen sanoen: jossakin tulevaisuuden toimintaelokuvassa pitäisi olla takaa-ajokohtaus, jossa tyyppi menee parkkihallissa autoon ja puhkuu ja puhaltaa alkometriin, jotta saisi auton käyntiin, kun antagonisti lähestyy autoa hitaasti kävellen teräsputki kädessään. Auto ei käynnisty, koska tyyppi on juonut liikaa - mutta ei se mitään, sillä hän voi laittaa auton ovet lukkoon ja auto on rakennettu uudesta nanomateriaalista, johon antagonistin iskut eivät tee edes lommoja.)
Automaattisia refleksejä ja sydäntä pitäisi voida hallita ja säätää niiden toimintaa haluamikseen, mutta yhtä hyväksi olisi se, ettei niitä tarvitsisi olla vahtimassa koko ajan. Ne toimisivat taustalla ja ilmoittaisivat mahdollisista ongelmista siinä vaiheessa, kun ongelman voisi välttää tai lievittää sen vaikutusta jo etukäteen. Aivoihin voisi asentaa hätätilaimplantin, joka kytkisi onnettomuuden sattuessa kaikki suunnitellut suojatoimet päälle ja siirtäisi kehon turvaan, vaikka ihminen itse olisi tajuton.
Proaktio on parempi vaihtoehto kuin pelkkä reaktio. Jos haluat välttämättä ajaa humalassa viittäsataa, mene autiolle aavikolle ja käännä vasta siellä alkolukko autosta ja aivoista pois päältä. Mutta kun liikut muiden ihmisten seurassa, pidä nopeus alle satasessa ja pää kylmänä.
Sama juttu tulevaisuuden kanssa yleensä. On parempi korjata kuntoaan ja lääkitystään jo tänään kuin miettiä vasta kuusikymppisenä, että pitäisiköhän ryhtyä syömään terveellisemmin, kun tuo ikääntyminen alkaa tuntua. Tai miettiä vasta palohälyttimen soidessa, että mitkä ovat tärkeimmät pelastettavat tavarat. Tai miettiä nanokokoojan ja tekoälyn rakennettuaan, että olisikohan pitänyt ajatella mitä vaaroja näistä voisi olla. Tai miettiä +60 asteen helteessä ja hurrikaanin lähestyessä, että mitenkähän tähän pitäisi reagoida.
dealing with hurricanes in cuba, as compared with how it's done in the u.s., is similar to the differences in how they deal with medicine. it's not reactive; it's proactive. they act as early as possible. the u.s. doesn't have civil defense, it has civil *reaction.*
- Aina kätevä BoingBoing
A Three-Layer Model of LLM Psychology
27 minuuttia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti