26.2.04

Mainetta ja kunniaa

Mediachest on palvelu ihmisille, jotka haluavat lainata kirjoja, levyjä ja muuta omaisuuttaan toisille ihmisille. Verkottuminen kannattaa, sillä mitä enemmän verkossa on ihmisiä, sitä vähemmän sinun tarvitsee tuhlata rahaa esimerkiksi elokuvien vuokraamiseen. Kaikkien verkossa olevien ihmisten elokuva- ja kirjakokoelmat ovat ilmaiseksi käytössäsi – asianosaisten suostumuksella tietysti.

Lainaamisen maksuvälineenä toimii luottamus: mitä luotettavampi lainaaja olet, sitä helpommin sinulle lainataan. Mitä kiltimpi olet, sitä enemmän sinulle annetaan vapauksia. Jos taas jätät lainan palauttamatta, maineesi menee eikä sinulle enää lainata – eli mitä tuhmempi olet, sitä vähemmän sinulla on vapauksia. Sama tilanne on Huuto.netissä: mitä enemmän saat mainepisteitä onnistuneista kaupoista, sitä mukavampi kanssasi on käydä kauppaa. Jos maineesi on miinuksella, et saa mitään kaupaksi eikä kukaan myy sinulle mitään. Aina kannattaa tarkistaa netistä arvostelut ja muiden käyttäjien kokemukset sen sijaan, että luottaisi mainokseen tai myyjän sanaan.

Enää ei voi luottaa siihen, että huijaus unohtuisi tai jäisi vain pienen piirin tietoon. Maine on pisteytetty ja arkistoitu. Kollektiivisen muistin määrä kasvaa. Luotettavuus on yhä tärkeämpää selviytymisen kannalta. Maailma pienenee, teknologia kehittyy ja evoluutio itsekin evoluutioituu. Siinä sitä sitten ollaan kaikki yhtä suurta perhettä ja asiat ovat liiankin ihanasti.

Hippiperheessämme jakaminen on ollut aina itsestäänselvää. Puolet levykokoelmastani on lainassa siskollani tai veljelläni, enkä enää edes muista mitkä levyt ovat omiani. Eikä sillä ole väliäkään. Jos haluan kuunnella jotain levyä, käsken siskoani tai veljeäni lähettämään sen. Tai sitten kuuntelen MP3:sia. ”Uskovaisilla on yhteiset eväät”, niinkuin lestadiolaiset sanovat, paitsi että kukaan meistä ei ole uskovainen. Luottamus on ansaittu pitkän ajan kuluessa ja kaikilla on niin paljon mainepisteitä, että huijauksen mahdollisuus on käytännössä olematon. Huijaamisesta ei olisi kenellekään hyötyä.

Uskovaisilla on melko huono maine meidän piirissämme - lainatut tavarat ovat jääneet usein sille tielleen. Lapsuudestani muistan esimerkiksi tapauksen, kun lainasin Batman-videokasetin eräälle samaa luokkaa käyvälle lestadiolaiselle. Kasettia ei kuulunut takaisin viikkokausiin, vaikka muistutin palautuksesta usein. Eräänä päivänä menin sitten hakemaan kasettiani takaisin, kun satuin kulkemaan talon ohitse. Lestadiolaispoika tuli avaamaan oven ja selitti, että hän etsii kasetin. Olohuoneessa pistin merkille oleellisen seikan: telkkaria ei ollut. Eikä videoita. Mitä kasetillani oli tehty? Poika selitti, että telkkari oli vaatekaapissa. Kyllä – vaatekaapissa oli telkkari. Kummallista touhua. Tässä vaiheessa poika keksi, että vanhempi sisko oli ehkä palauttanut kasettini epähuomiossa videovuokraamoon muiden vuokrakasettien kanssa. Siis he myös vuokrasivat kasetteja? Juttu muuttui aina vain kummallisemmaksi. Käskin häntä hakemaan kasetin takaisin vuokraamosta ja palauttamaan seuraavalla viikolla. En ole saanut Batman-videotani takaisin vielä tänäkään päivänä. Enkä lainaa tavaroitani yhdellekään lestadiolaiselle ennenkuin saan sen takaisin, se on varma!

Soopa on tehnyt esimerkillisen teon jakaessaan käyttämätöntä levytilaansa harvinaisille ja uhanalaisille blogiyksilöille. Tällaisesta toiminnasta pitäisi antaa vähintään Kuukkeli. Minullakin lienee muutto Soopan siivelle edessä, kunhan ehdin perehtyä uuden kodin sisustukseen ja keksiä vallankumouksellisen konseptin.

The Everything Belongs to Me FAQ - mies nimeltä John Cooper omistaa koko maailmankaikkeuden ja kaikki tavaramme ovat vain häneltä lainassa.

Mutta mitä tapahtuu Jenkkilässä? Ihmisoikeuksia poljetaan! Alcorin toimintaa yritetään häiritä ja Bush haluaa kieltää homojen ja lesbojen avioliitot. Tämä on fasismia, rasismia ja basismia!


Hyötylinkit
Annetaan.fi – tavaraa jaetaan ilmaiseksi
Hyötynetti – monenlaista hyötyä
Vertaa.fi – vertaa hintoja
Epinions – yksi paikka verrata arvosteluja
Kirjastot.fi – ihan ilmaiseksi kirjoja lainaan!
Responsible Shopper – vertaa mitkä yhtiöt polkevat ihmisoikeuksia

Ei kommentteja: