Taas kuulostaa ihan science fictionilta. Nanoalkemiaa! Todellisuuden hakkerointia! Keinotekoisia atomeja! Kvanttipisteitä! Nanoteknologiakin alkaa kuulostaa ihan normaalilta ja arkipäiväiseltä touhulta tällaisten vinkeiden rinnalla. Mutta tieteeseen ohjelmoitava materiakin perustuu, joten ei sitä auta hömpäksi leimata. Asia vaatii lisätutkimuksia – ja tutkimuksia tehdäänkin parhaillaan ympäri maailmaa.
Miten tämä eroaa nanoteknologiasta? Nanoteknologia pyrkii rakentamaan pieniä koneita nykyisin olemassaolevasta materiasta, kun taas kvanttipisteiden avulla luotaisiin ihan uutta materiaa. Ainoat liikkuvat osat olisivat fotoneja ja elektroneja. Keinotekoisesta lyijystä voisi tehdä napin painalluksella keinotekoista kultaa, joka poikkeaisi oikeasta kullasta vain väriltään – väärän väristä se olisi siksi, että keinotekoiset atomit olisivat luonnollisia atomeja isompia. Jos keinotekoisesta kullasta taas haluaisi oikean kullan väristä, se saattaisikin olla väärän painoista, mutta mitäs pienistä. Vähän kuin Vihreän Lyhdyn sormus, joka voi luoda mitä vain, mutta pelkästään vihreänä.
Vedin taas sarjakuvahahmon mukaan, koska sarjakuvat ovat olennaisen tärkeä asia. Jim Kakalios on professori, joka opettaa fysiikkaa sarjakuvien avustuksella – esimerkkitapauksina käytetään mm. Teräsmiehen kotiplaneetan Kryptonin räjähdystä. Tällaista tiedeopetuksen pitäisi olla, niin johan löytyisi intoa ja motivaatiota! Muistakaa sekin, että meillä on edelleen robotteja Marsissa. NASA:n tutkimusmatkailijat elävät edelleen Marsin ajassa. Kannustakaa niitä kahta pientä mönkijää sen sijaan että ilakoisitte aina, kun niillä on vähän yhteysongelmia.
Tiede on suuri avaruusseikkailu. Ihmiset totutetaan koulussa siihen, että tiede on tylsää numeroiden pyörittelyä vailla tarkoitusta, mutta älkää menkö siihen ansaan! Tiede on rokkia eikä mitään tylsää jaarittelua. Heittäkää helvettiin ne kuivat koulukirjat ja menkää lainaamaan kirjastosta sellaisia tiedekirjoja, joiden kirjoittajat hallitsevat instrumenttinsa. Älkää kuunnelko kaupallisesti tuotettuja tusinapoppikanavia - menkää kuuntelemaan oikeaa musiikkia, jossa on asennetta, tyyliä ja haastetta!
Ärh!
Linkit
Wired: Ultimate Alchemy
Quantum Dots and Programmable Matter
Programmable Matter FAQ
Lisäys: The Programmable Matter Corporation
"I am going to get out of this chair, throw it away and walk.”
- Christopher Reeve, 1996
“ -- if you create urgency, if you remind people, remind scientists about their opportunities to change the course of history. Lay people like myself can speak up and say, why not? And not accept no for an answer.”
- Christopher Reeve, 2003
Kommentteja
Janne @ 20:17:42 | 2004-02-18|
Minulla oli oiva tilaisuus kuunnella herra McCarthyä itseään viime viikolla. Hän on erinomainen puhuja, ja ainakin näin ei-ihan-ammattifyysikon-mutta-fyysikoksi-itsensä-aikoinaan-opiskelleen korvaan juttu kuulosti vakuuttavalta.
Keinotekoiset atomit eivät muuten enää ole spekulaatiota, vaan niitä osataan jo tehdä, joskin pienissä määrissä.
Oikea programmable matter -kotisivu asuu osoitteessa http://www.programmablematter.net/, nuo muut ovat hieman vanhentuneita.
Yksityisetsivä @ 21:09:46 | 2004-02-18|
Erinomaista! Kiitos.