8.10.04

Odottamaton käänne

Tänään taivaalta satoi valkoisia hiutaleita. Ihmiset kutsuvat sitä ”lumeksi”. Mielenkiintoinen ilmiö. Hetken kuluttua hiutaleet sulivat pois. Ennustan, että lähitulevaisuudessa kohtaamme pienimuotoisen jääkauden, jota voimme kutsua vaikkapa "talveksi". Olisi hyvä varautua sen tuloon tekemällä etukäteisvalmisteluja, kuten hankkimalla kylmää pitäviä suojapukuja ja pitävämpiä renkaita maa-ajoneuvojen alle. Myös ylimääräiset pihalla lojuvat arvoesineet kannattaa siirtää sisätiloihin, sillä saattaa olla, että tätä valkoista töhnää kerääntyy maahan jopa niin paljon, että ne ovat vaarassa peittyä täysin. Skenaarion todentuminen ei ole aivan varmaa, mutta se kannattaa silti ottaa huomioon laskelmissa.

”Talvi yllätti autoilijat”, ”Talvi yllätti laivayhtiöt”, ”Talvi yllätti veneilijät”, ”Talvi yllätti tänäkin vuonna.”

Historia opettaa meille, etteivät ihmiset osaa varautua tällaisiin äkillisiin muutoksiin elinolosuhteissaan. Luullaan, että kesä kestää ikuisesti. Varautuminen aloitetaan vasta viime tingassa, kun tilanne on oikeasti päällä. Tällainen tulevaisuudesta piittaamattomuus johtaa usein turhiin ihmishengen menetyksiin, puhumattakaan materiaalisista vahingoista.

Näyttäisi kuitenkin siltä, ettei talven tuleminen aiheuta välitöntä vaaraa koko ihmislajin olemassaololle. Meillä on jo käytössä teknologia (mm. eristetyt asunnot ja lämpimät autot), jonka avulla pystymme ylläpitämään yhteiskunnan infrastruktuuria tämän kylmän kauden ylitse - itse asiassa talvi tulee suurella todennäköisyydellä päättymään jo muutaman kuukauden kuluttua, viimeistään ensi kesään mennessä.


In times of change, learners shall inherit the earth, while the learned are beautifully equipped for a world that no longer exists.
- Eric Hoffer

Ei kommentteja: