17.10.04

Rytmiä uniin

Pahis tekee kokeilua siirtyä Ubermanin polyphasiseen unirytmiin normaalin monophasisen eli kerralla pitkät unet –rytmin sijasta (tai biphasisen, eli yöllä melko pitkät unet ja päivällä lyhyet torkut).

Tarkoituksena on ottaa 25 minuutin torkut joka neljäs tunti. Kun elimistö on sopeutunut tähän, se siirtyy suoraan REM-uneen jättäen välistä muut univaiheet. Tämän pitäisi riittää. Internetistä löytyneiden kokemusten perusteella se myöskin on mahdollista. Suurin ongelma on luonnollisesti siihen siirtyminen. Suunnilleen seuraavat kymmenen päivää olo tulee olemaan kuin zombilla. Mutta kun siitä on päästy ohi, unentarve on vain kaksi ja puoli tuntia vuorokaudessa, ja silti hereilläoloaika pitäisi tuntua ihan virkeältä.

Seuraamme mielenkiinnolla miten päiväunilla pärjää. Toisille homma toimii, toisille ei; paljon riippuu geeneistä ja ruokavaliosta ym. Voi olla, että paras tapa on heittää tiukka aikataulu pois ja ottaa päivätorkkuja sen mukaan kuin itselle sopii. Liian pitkät unet (yli 8 tuntia) johtavat terveyden heikkenemiseen, samoin liian lyhyet. Pitkäikäisyyden kannalta sopiva määrä tavallista unta on noin 7 tuntia. Jos pystyy pitämään jonkinlaista päivätorkkurytmiä yllä tässä konservatiivisen unirytmin mukaan järjestetyssä maailmassa, se on aika kätevä juttu.

Mitä vähemmän nukkuu, sen enemmän ehtii elää valvetodellisuudessa. Toisaalta, mitä vähemmän nukkuu, sen vähemmän ehtii elää unimaailmassa. Parhaassa tapauksessa täytyisi pystyä hallitsemaan sekä unentarvettaan että uniaan – nukahtaa silloin kun haluaa ja tasan niin pitkäksi aikaa kuin haluaa, sekä nähdä juuri sellaisia teemaunia kuin tekee mieli. Tarkkaan ja tehokkaaseen unenhallintaan tarvitaan luultavasti tulevaisuuden teknologisia apuja. Siihen asti täytyy vain yrittää tulla toimeen nykyisillä ”pehmeillä” keinoilla, lääkkeillä ja itsekurilla.

Kaukaisessa tulevaisuudessa voi tietysti olla, että unet, virtuaalitodellisuudet ja tosimaailma sekoittuvat toisiinsa niin lahjakkaasti, ettei ole enää niin suurta merkitystä, pelaako sotapelejä unessa kuviteltuja hahmoja vastaan, virtuaalimaailmassa muita virtuaalihahmoja vastaan vai tosimaailmassa robotteja vastaan.


Linkkejä
Kuro5hin: Uberman’s sleep schedule
Wikipedia: Polyphasic sleep
Yahoo! Uberman group – Tukiryhmä Ubermaneille.

Polyphasic sleep experiment -blogeja löytyy Googlella.

Extralinkit
Sleepwalking Sex
Höyhensaaret
Floating

Ei kommentteja: