19.12.04

Taru kaukosäätimen herrasta

Tarinahan alkaa siitä, kun kantasoluterapian avulla kuolemattomiksi muutetut posthumaanihaltijat tekevät nanoteknologia-avusteisesti sormuksen muotoisia universaalikaukosäätimiä. Haltijat ovat joko eliittiä, joka ei jaa kuolemattomuuttaan tavallisille ihmisille, tai sitten ihmiset kieltäytyvät ottamasta kuolemattomuutta vastaan. Sauron on luultavasti velhoilta vahingossa karkuun päässyt paha tekoäly, joka tekee itselleen kaukosäätimien kaukosäätimen; sormuksen, johon kaikki sivusormukset ovat langattomassa yhteydessä.

Kun suursormuksen laittaa sormeen, häiveteknologia laittaa käyttäjälle näkymättömyysmoodin päälle sekä käynnistää virtuaalitodellisuusohjelman, jota voi käyttää esim. ilmaisiin videopuheluihin. Sormuksessa on myös uploading-toiminto, joka käynnistyy käyttäjän tuhoutuessa ja savettaa persoonallisuuden sormuksen kovalevylle; näin käy siis Sauronille. Lisäksi, jos sormusta pitää sormessaan liian pitkään, sen säteilemät vapaat nanoradikaalit saattavat muuttaa käyttäjänsä pikkuhiljaa gray goon päällystämäksi mutantiksi.

Universaalisormus on tehty adamantiumista, joten se voidaan tuhota ainoastaan siinä nanotehtaassa missä se on rakennettu. Vähäisempää universaalikaukosäädintä (taikasauvaa) käyttävä nanovelho Gandalf antaa hobitille (Homo Florensis) tehtäväksi toimittaa sormus takaisin kyseiseen nanotehtaaseen jalkapatikassa, sillä geenimuunnellut superkotkat ym. henkilökuljettimet ovat jostain syystä tavoittamattomissa. Gandalf ja muut nanovelhot ovat sopineet keskenään, ettei nanokoneiden salaisuuksia jaeta tavalliselle kansalle, koska sellainen teknologia olisi liian vaarallista kuolevaisten käsiin, ja pitävät haltijoiden kanssa tahoillaan huolta siitä, että ihmiset pysyvät feodaalijärjestelmässä eivätkä ryhdy kehittymään eteenpäin. Välillä luodaan hirviöhologrammeja, joilla tavallista kansaa pelotellaan ja velhot sitten muka pelastavat kansan näiltä hologrammeilta hurjan valoshown avulla.

Sauron-tekoälyn käskystä Saruman tekee epäeettisiä bioteknologiakokeiluja; hän yhdistää örkkien ja hiisien geeniperimää ja kloonaa niistä armeijan. Sitten soditaan vähän. Sormus saadaan salakuljetettua tehtaaseen ja paha tekoäly nakataan sihisevään nanomassaan. Teollistumista ajavat kapinalliset häviävät statismia ylläpitävälle eliitille lopullisesti, joten haltijat katsovat työnsä tehdyksi ja seilaavat pois ihmisten maailmasta, mikä lienee lopullinen metafora transsendenttisestä siirtymisestä toiselle tasolle. Pikkuihmiset palaavat elämään luddiittiseen smurffikyläänsä.

Katsoimme Sormusten Herran Extended Editionia. Katsoessa juttu kuulosti hauskemmalta.

Ei kommentteja: