30.12.04

Ruokalista, osa 2

Huhtikuussa kirjoitin, että olen alkanut siirtyä pikkuhiljaa CRON-dieettiin. Siirtyminen on sujunut kutakuinkin aikataulussa. Käytännön syistä on tullut pieniä epäterveellisiä piikkejä - joulut, lomamatkat ja muut kissanristiäiset sekoittavat ruokailurutiinia. Perheen jouluperinteisiin kuuluu se, että ruokailuun täytyy käyttää aikaa ja se on "viihdettä", mutta yritän pitää kiinni siitä, että ruoka on vain kehon polttoainetta ja ennaltaehkäisevää lääkettä.

Koko vuoden kuvaa katsoen olo on kuitenkin keventynyt. Paino oli alkuvuonna 60 kg, nyt se näyttää pysyttelevän 57 kilon kohdalla (painon pudotus ei tietenkään ole CRON:in pääasia, se on vain sivujuonne). Mutta itse asiaan:

Toissapäivänä laitoin suuhuni:
- 2 ruisleipää
- tonnikalaa sweet & sour -kastikkeessa
- Kunto-näkkileivän
- 3 lasia appelsiinimehua
- useita laseja vettä
- banaanin
- rusinoita
- kurkkusalaattia
- puolukkarahkaa
- 2 kpl multivitamiinia
- 2 kpl omegat-kapseleita
- 2 kpl omega-3 kapseleita
- 1 kapseli karnitiinia
- 3 kpl karnosiinitabletteja
- 2 kpl Q10-kapseleita
- 2 kpl alfalipoiinikapseleita
- yhden xylitol-purukumin

Eilen söin:
- kukkakaaligratiinia
- 2 perunaa, pientä
- 3 porkkanaa
- 2 ruisleipää
- useita laseja vettä
- tomaattia
- tuorekurkkua
- salaatinlehtiä
- rusinoita
- 2 kpl multivitamiinia
- 2 kpl omegat-kapselia
- 1 omega-3 kapseli
- 1 kapseli karnitiinia
- 3 kpl karnosiinia
- 2 kpl Q10:ntä
- 2 kpl alfalipoiinia
- aspiriinin

Tänään olen ottanut:
- uunilohta
- perunan
- 2 ruisleipää
- 2 paprikaa (keltainen ja punainen)
- 2 tomaattia
- puoli tuorekurkkua
- punajuuriviipaleita
- ananaspaloja
- useita laseja vettä
- punaviinimarjamehua
- rusinoita
- 1 kpl multivitamiinia
- 2 kpl omegat-kapselia
- 1 omega-3 kapseli
- 3 kpl karnosiinia
- 2 kpl Q10:ntä
- 1 kpl alfalipoiinia

Vielä on parantamista ja tarkentamista, ja listalla taitaa olla näin joulun jälkeen tavallistakin vähemmän mittaa. Eikä muutos kovin suurelta loppujen lopuksi näytä alkuvuoteen verrattuna. Pitäisi laskea kalorit noista kaikista. Huomenna on ruokaohjelmassa ainakin broileria.

Nälästä en ole erityisemmin kärsinyt, eikä kylmyyskään ole vaivannut. Mainitsin aikaisemmin, että seksihalut ovat hävinneet melkein täysin, mutta hankala sanoa, kuinka paljon ruokavaliolla siihen on ollut merkitystä. Samalla olen kuitenkin muuttunut enemmän ulkona käyväksi ja sosiaalisemmaksi ihmiseksi, mikä on näkynyt vähentyneenä nettiaktiviteettina. Energia on siirretty (näin scifistisesti sanoen) kommunikaatiosta ja lasertykeistä warppimoottoreihin ja elossapitoon.

Ensi vuonna saatan ehkä siirtyä vielä tiukempaan ravintorytmiin ja alkaa laskemaan tarkkoja kalorimääriä summittaisten arvioiden sijaan, mutta on myös mahdollista, että pysyttelen nykyisessä rytmissä. Extremeurheiluksi en aio syömistä muuttaa enkä käyttää koko päivää hedelmien punnitsemiseen. Keskityn pikemminkin nykyisen ruokamäärän sisällön säätämiseen kuin varsinaisen määrän vähentämiseen.

Edelliseen CRON-juttuun tullut Markun kommentti oli jäänyt minulta huomaamatta. Taidanpa lainata sen tähän kokonaan:

Minäkin ihmettelen tätä kuoleman välttelemisen ihmettelyä. Itse asiassa pidän aika röyhkeänä ajatusta, että kuolema kuuluu essentiaalisesti ihmisyyteen. Kuka sellainen ihminen kuvittelee olevansa, joka esittää itsensä lisäksi muiden puolesta, että heidän täytyy kuolla, koska "kuolema kuuluu ihmisyyteen"?

CRONista muuten sen verran, että entropian vähentynyt kasvunopeus soluissa, kudoksissa ja elimistössä todennäköisesti selittää sen tehosta valtaosan. Entropiaa aiheuttavat hapetuksessa sivutuotteena syntyvät vapaat radikaalit ja sokerimolekyylien sotkeutuminen proteiineihin (karmelisaatio).

Antille tiedoksi, että CRANin toimivuudessa ei löydy kymmenistä testatuista eläinlajeista yhtään ainutta poikkeusta. Sitä on testattu vuosikymmenien aikana myös korkeammilla nisäkkäillä. Kulttuurierot ruokailutottumuksissa toimivat suuntaa-antavana testinä ihmisillä. Keskielinikäodote on pisin niissä kulttuureissa, joissa syödään niukkakalorista mutta ravitsemuksellisesti korkeatasoista ruokaa, kuten Japanissa. Lisäksi yksilöiden välisistä eroista henkivakuutusyhtiöillä on kiistatonta näyttöä. Katso Metropolitan Life Insurance Companyn kuolleisuustilastot suhteessa painoindeksiin. Optimiväli oli 18-21.


Syö kuin tyttö:
April’s CR diary – Aprilin kalorinrajoitusblogi.
CRON diary – Maryn kalorinrajoitusblogi.

The Worlds Healthiest Foods List

Ei kommentteja: