9.1.05

Mikrolahjoitus mikroprojektiin

Olen tässä ajatellut mikrolahjoituksia. Esimerkiksi bloggaajaa, joka voisi kertoa mikä hänen projektinsa on ja pyytää lukijoita lähettämään mikrolahjoituksia projektin tekemiseen.

Projekti voisi olla vaikkapa ojan kaivaminen. Bloggaaja kertoo, miksi oja pitää kaivaa ja paljonko hän tarvitsee rahaa ostaakseen lapion, jolla kaivaa ojan. Hän laittaa sivulleen virtuaalisen tippikupin, johon jokainen verkossa liikkuva voi pudottaa vaikka 5 tai 10 senttiä projektin toteuttamiseen. Virtuaalikupin täyttymistä voi seurata reaaliajassa. Blogiinsa hän kirjoittaa, että "tähän tarvitaan oja ja minäpä kerron mistä syystä -", ja kun blogia voi lukea vaikkapa miljoona ihmistä joka puolella maailmaa (ne 10 oikeaa lukijaa pistävät sanan kiertämään, että klikatkaa tuolle miehelle lapio), viisisenttisistä kertyy lopulta iso summa. Tuhannet pienet sähkösykäykset ympäri maailmaa kerääntyvät yhteen paikkaan, juuri sinne missä resursseja juuri sillä hetkellä tarvitaan. Yksi ihminen nostaa käden ilmaan ja koko planeetta rientää auttamaan. Bloggaaja saa rahat kokoon, käy ostamassa lapion ja lähettää blogiinsa elävää videokuvaa siitä, kun hän kaivaa ojan valmiiksi. Lukijat voivat nähdä mikrolahjoituksensa tehon suorassa lähetyksessä, kaikki ovat tyytyväisiä ja maailma on taas yhtä ojaa parempi paikka.

Tippikupilla voisi kerätä rahaa tutkimustyöhön, hyväntekeväisyysprojektiin, sarjakuvan piirtämiseen tai uuden kamerakännykän ostamiseen. Kaikkeahan voi yrittää. Jos kollektiivi katsoo projektin toteuttamisen arvoiseksi, mikrolahjoituksia alkaa kertyä. Ihmiset äänestävät taskurahoillaan. Virtuaalikupin klikkaamisen vaivalla voi saada aikaan suuria muutoksia jonkun ihmisen tosielämässä. Ojankaivuuta isommissa projekteissa täytyy olla välissä jokin kolmas osapuoli, joka pitää huolta siitä, että huijarit eivät ryhdy keräämään tippejä kuvitteellisiin projekteihin, mutta kun on kyse pikkurahoista ja pikkuprojekteista, ja bloggaajien yhteisöstä, jossa tieto huijareista leviää pikavauhtia koko kollektiiville, huijari merkkaa maineensa miinuksen puolelle ja virtuaalikuppia on sen jälkeen turha heilutella.

Mistä löytyy tippikuppi? BitPass, Peppercoin, PayPal ja jotkut muut tahot yrittävät ainakin olla jotain sinnepäin, mutta ihan perillä ei vielä olla. Näkyy bändejä myymässä biisejä viidellä sentillä, mutta ei näy Sri Lankalaisen rokkibändin blogia, joka keräisi rahaa soittimien ostamiseen. "Hei, olemme köyhä Sri Lankalainen rokkibändi. Tsunami vei treenikämppämme ja haluaisimme ostaa uudet soittimet. Laita 5 senttiä tippikuppiin, niin saat kuulla meidän versiomme Paranoidista, kun kuppi täyttyy. Sitä odotellessa voit seurata, kun kitaristimme soittaa lapiota."

Mikrolahjoituksia mikroprojekteihin. Vähän kuin ne pahalta haisevat ihmiset bussiasemilla, jotka heiluttelevat kolikoita ja sanovat jokaiselle vastaantulijalle, että anna 20-senttinen, kun juuri sen verran puuttuu bussilipusta. Paitsi ettei sinnepäinkään. Pikemminkin niin, että kaikki bussipysäkillä seisoskelevat menevät yhdessä sisään ostamaan lipun ja työntävät haisulin bussiin.

Järjestelmästä pitäisi tehdä maailmanlaajuinen ja niin yksinkertainen, että virtuaalikupin pystyttäminen ja mikrolahjoituksien klikkaaminen sujuu yhtä kätevästi kuin bloggaaminen tai soittaminen kännykällä mikrokeräysnumeroon. Eikä maksa ylimääräistä.

Kenelle voin lähettää mikrolahjoituksen kunnollisen mikrolahjoitussysteemin rakentamista varten? Voin antaa vaikka 10 senttiä. Tai kokonaisen euron.


Linkkejä
Strengthen the Good – Alan Nelson etsii mikrohyväntekeväisyyksiä ja kertoo niistä olennaisen blogissaan. Jos touhu vaikuttaa asialliselta, sinä linkität siihen.

You’re It! – Maailmaa parantava hippapeli.
Adopt-an-Activist - Adoptoi aktivisti.
Misunderstanding Micropayments – Scott McCloud

Ei kommentteja: