18.1.05

Vaatteet tekevät ihmisen

Kommenteissa pyydettiin kirjoittamaan transhumanistin arkipäivän valinnoista. Ravinnosta nyt on tullutkin kirjoitettua, mutta hypätään työkaluihin. "Transhumanistista" nykypäivän työkaluvalinnoissani on lähinnä se, että ne ovat parhaita mitä on käteen sattunut: käytännössä toimiviksi todettuja, asiallisia ja kestäviä. Haluaisin kaikkien työkalujeni olevan vähintään iskunkestäviä ja vesitiiviitä. Tyylikkyydestä ja muodinmukaisuudesta viis, kunhan hoitavat hommansa.

Kyydissä on aina vähintään monitoimityökalu (Wave), matkaradio (ECB RS-007), nappikuulokkeet, korvatulpat (ER-20 joulukuusitulpat), kännykkä (vanha Nokia 6250), taskussa kulkeva valokuvamuisti eli digikamera (tällä hetkellä Canon A400), muistikirja-kalenteri (Ajasto), taskulamppu (Mag-lite), avaimenperälamppu, sytkäri, tulitikut, kyniä, laastareita, kipulääkettä ja haarukka-veitsi-lusikka-yhdistelmä. Ja tietysti mukana kulkee aina rulla ilmastointiteippiä oikeaan Macgyver-tyyliin. Sekä pari muovipussia, sadeviitta ja muuta pientä, kuten multivitamiinitabletteja. Jos nyt jokin odottamaton katastrofi tulisi, niin olenpahan keskivertoa paremmin valmistautunut.

Mutta mihin nämä kaikki kamat sitten laitetaan? Tarvitaan puettava työkalupakki ja suojavarustus, jota kuolevaiset kutsuvat "vaatteiksi".

Unelmavaatteeni olisi jostakin supervahvasta nanokevlarista tehty asu, joka kestäisi tulta ja luoteja, mutta olisi silti hengittävä, pitäisi talvella lämpimänä ja kesällä viileänä. Siinä olisi tuhat taskua ja sata salataskua, se hylkisi kaikkea likaa ja sen väriä tai maastokuviota voisi vaihtaa napista painamalla. Samalla se voisi myös kerätä aurinkoenergiaa itseensä, siinä olisi sisäänkudottu tietoverkko, paikka muistikortille ja ainakin USB-liitin. Lisäksi se osaisi parsia itsensä kokoon, jos siihen jostain kummasta syystä tulisi reikä. Eikä tietenkään maksaisi yhtään mitään.

Ennen ihmiset pukeutuivat nahkaan ja turkiksiin pysyäkseen lämpiminä. Nykyään pukeudutaan keinonahkaan ja silkkikankaisiin ihan vain näyttävyyden vuoksi, koska lämpimänä pysyy sisätiloissa muutenkin. Millaisiin vaatteisiin ihmiset sitten pukeutuvat tulevaisuudessa? Otetaan kuvaan vaikkapa molekulaarinen nanoteknologia. Koko vaateajattelu menee uusiksi. Tulevaisuuden ihmiset eivät ostakaan vaatteita kaupasta; heillä on päällään nanokuituvaatteet, joita voi muokata tietokoneella. Verkosta voi ladata malleja vaatteissa oleviin tietokoneisiin kuten soittoääniä ja kameleonttikuidut muuttuvat hetkessä nahaksi tai muoviksi. Oikeasti kaikkien ihmisten päällä on vain samanlaiset ihonmyötäiset haalarit, mutta haalarit voi saada näyttämään ihan miltä vaatteilta vain.

Oikea nahka vaihtui tekonahkaan, tekonahka vaihtuu virtuaalinahkaan.

Vaan eiväthän ihmiset tyydy pelkästään vaatteitaan muokkaamaan. Muokataan nyt hyvänen aika koko kehoa. Mitä merkitystä nanoboteista koostuvalle pilvelle on pukeutumisella? Vaatteiden käyttö saattaa mennä kokonaan pois muodista. Ehkä käy kuten Michael Moorcockin Viimeisten Aikojen Valtiaat -kirjoissa ja entisaikojen muoteja sekoitellaan surutta toisiinsa. Alastomat androgyynit lentelevät minijunilla ja leikkivät ihmissuhdedraamoja.

Ääh, takaisin arkipäivään. Täällä joudumme kitkuttelemaan tavallisilla kankailla ja valmistustekniikoilla. Nykypäivän suosikkivaatteeni valmistaa 5.11 Tactical. Käytännöllisiä, kestäviä, mukana paljon taskutilaa ja silti aika tyylikkäitä. Vähän edistyneempää ihmispukeutumista kuin ne Halpa-Hallin verkkarit.


Linkkivinkit
Cool Tools on yksi hyödyllisimmistä blogeista maan päällä, mitä työkalujen valintaan tulee.
Meta-Efficient taas kertoo tuotteista, jotka ovat hyväksi ihmiselle ja maailmalle.

Hyviä ehdotuksia arkipäivän työkaluiksi otetaan vastaan.


Weapons are force multipliers -- tools that perform the same function as hammers, levers, and pliers in that they make it easier to accomplish a specific task. As the purpose of a martial art is to deliver force against another human or group of humans, only the most ignorant of martial artists would dismiss or reject tools that make performing this task more efficient and less risky.
- Phil ElmoreKommentit
Lennart @ 17:01:48 | 2005-01-19|
Paljonko tuo varustuksesi painaa? Itse pyrin olemaan mahdollisimman kevyt. En käytä kelloa, jätän puhelimen ja lompakon aina kotiin kun uskon, etten niitä tarvitse. Otan mukaani vain tarpeellisen avaimen nipusta. On mukava kulkea ympäriinsä kantamatta mitään, ikään kuin olisi kotonaan kaikkialla.

Kelloja on kaikkialla ja jos ei ole, kannattaa opetella arvioimaan auringosta. Nettipäätteitä ja kahviloita on melkein kaikkialla, eli koneenrohjake kotonakin korvautuu parilla kolikolla takataskussa, joilla pääsee surffaamaan jos ei löydä ilmaista päätettä.

Jossain korvessa tietenkin on vähemmän julkisia kelloja ja nettipäätteitä, mutta siksihän korpeen mennäänkin, vaihtamaan viihdematriisi luomuversioon. Suunnistetaan arskan ja maamerkkien mukaan, kompuroidaan juurakoissa, haistellaan ja kuunnellaan. Päivän metsässärämpimisen jälkeen ja irrottamalla aivot mediaympäristöstä voin buutata itseni entistä raivokkaampaan kyborgikokemukseen pelien, netin ja muiden viihdeinnovaatioiden parissa. Kreegah!

Yksityisetsivä @ 20:33:27 | 2005-01-19|
Olen niin alipainoinen muutenkin, että kehonsisäisten kilojen puutteen voi hyvin korvata kehonulkoisilla painoilla Monesti tuntuu kuin yksi aisti olisi hukassa jos kännykästä loppuu virta tai multitool jää kyydistä.

Ei kai sitä täällä kaupungissakaan pääse veitsien kantamisesta eroon, kun on kotoisin alkeellisista luonnonoloista. Vietän edelleen monesti aikaa sellaisessa korvessa, mistä ei nettipäätteitä löydy eikä aurinkokaan paista. Ja kun olen siellä armottoman luonnon keskellä, niin haluan oleskelun olevan mahdollisimman nykyaikaista ja mukavaa, enkä mitään keskiaikaista rämpimistä Siitä sain tarpeekseni jo penskana, buuttasin itseäni ainakin seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Metsässä istuessa tulee vain mieleen, että pääsisipä jo kaupunkiin rentoutumaan.

Unohdettu Genesis @ 18:58:42 | 2005-03-14|
Juuh, mulla on avainnipussa punainen Photon Microlight ja Valkoinen Gerber Sonic, mol;emmat tietysti ledivaloja. Maglitet ovat aivan paskoja paitsi rungoltaan, eli tiputtamalla sisään ledimodauspalikan valo siirtyy aivan toiselle levelille (Esim. Terralux2 tekee MiniMagista ihan aikamiesten lampun

Joku mikrokokoinen Spydercon veitsi meinisi vielä avainnippuun, normaalikokoista kääntöveistä ei oikein viitsi kannella mukana kun lait ja asetukset voivat tulla vastaan. Onko monitoimityökalusta ollut hyötyä?

Yksityisetsivä 26.06.2006
On.

Ei kommentteja: