13.4.06

Putoan itseni läpi

Carolyn Burke aloitti tiettävästi maailman ensimmäisen nettipäiväkirjan, Carolyn's Diaryn, vuonna 1995. Nyt hän on ryhtynyt Singularity Instituten Communications Directoriksi, joten odotettavissa on varmaan jotain mielenkiintoista.

Maailman ensimmäinen bloggaaja oli kai Justin Hall, joka aloitti jo 1994. Pysytään siinä perusjaottelussa, että nettipäiväkirja ja blogi ovat eri asioita.

Muistan nähneeni 90-luvun lopulla televisiosta dokumentin Home Page, jossa pääosassa olivat juuri Justin Hallin blogipuuhailut. Mies vaikutti omissa ihmissuhdedraamoissaan pyöriskelevältä hipiltä, eikä dokkarin jälkeen tehnyt mieli lähteä tirkistelemään miehen elämää yhtään enempää. Kävin vilkaisemassa Hallin edesmennyttä blogia tänään ensimmäisen kerran. Olisi mielenkiintoista katsoa dokumentti uudelleen nykypäivän perspektiivistä.

Dokumentissa kuulin sanan weblog ensimmäisen kerran. Mietin, että minäkin aloitan varmaan blogin jonakin päivänä, mutta en ainakaan samanlaista kuin Hallilla. Odotin, että "jonakin päivänä" olisi vasta 10-15 vuoden kuluttua, mutta kului muutama vuosi, tekniikka kehittyi, modeemien nopeudet kasvoivat ja eräänä kauniina lokakuisena iltana 2003 päätin ottaa ensimmäiset haparoivat askeleet blogien maailmaan. Saattaa olla, että ilman Hallin näkemistä olisin aloittanut bloggaamisen jo aikaisemmin. Muistaakseni vilkaisin alkuvaiheessa muutamia silloisia suomalaisia blogeja, ajattelin niiden olevan aika tylsiä ja päätin, että pyrin kirjoittamaan jotain kehittävämpää. Vuosien varrella olen kai imeytynyt blogikollektiiviin sisälle, kun lueskelen myös merkintöjä, joita olisin tuolloin pitänyt turhana jaaritteluna.

Googlettamalla löytyi tieto, että dokumentti näytettiin Suomessa tarkkaan ottaen 1998.

Ei kommentteja: