29.11.07

Katsoin Teema-kanavalta ohjelman Tutkiva juttu: ikuinen elämä?. Haastateltavien puheissa toistuivat vanhenemattomuuden vastaiset kommentit kuten "tehdään tilaa uusille sukupolville" (aivan kuin uudet sukupolvet olisivat sitten tarpeeksi arvokkaita elämään pidempään kuin nykypäivän sukupolvet) ja "luonnollisen elämän pituuteen täytyy vain alistua" (vaikka yhdessä vaiheessa tehtiinkin selväksi, että ihmisen kokoisen nisäkkään luonnollisen eliniän pitäisi olla periaatteessa noin 35 vuotta). Mielen siirtämistä koneeseen ja NBIC-konvergenssia käsiteltiin myös lyhyesti, tosin otsikon "scifi" alla.

Lyhyesti sanottuna: aihe oli hyvä, mutta aiheen järkevään käsittelyyn tarvittava transhumanistinen ajattelutapa jäi jälleen uupumaan.

3 kommenttia:

Aleksei kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aleksei kirjoitti...

Leena Palotie oli aika vihjeetön (ja toimittaja vähintäänkin hassu esim. kysyessään, tarkoittaako hidas aineenvaihdunta että "kakkaa vain kerran vuodessa"), mutta oli ohjelma joiltain muilta osin hieman parempi kuin mitä mainitset.

Esim. se paleontologi siinä alussa totesi varsin suoraan, ettei ole periaatteellista estettä ikuiselle elämälle (joskin vierastan tämän ikuinen-sanan käyttöä). Ja se yksi lääkäri, että tähän sukupolvien nopeaan vaihtumiseen vain on evolutiivisista syistä päädytty, sen sijaan että organismit koittaisivat pysyä kunnolla koossa.

Scifi-leima ei myöskään tuntunut vähättelevältä, sillä toimittaja totesi että scifi on yleensä toteutunut. Mikä toisaalta toki on täysin virheellisesti sanottu, sillä tietenkin suurin osa scifistä jää toteutumatta, koska monet skenaariot ovat toisensa poissulkevia. Korrektia olisi ollut todeta, että kaikki mikä tieteessä toteutuu, on sitä ennen esitetty scifissä, eli että todellisuus on scifin osajoukko.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Kakkaa vain kerran vuodessa? o_0

Minulta jäi ehkä parhaat palat kuulematta, kun tein katsomisen ohessa iltapalaa.