21.7.09

Kasvissyöjät ja lihansyöjät

Televisiosarjassa True Blood vampyyrien ei tarvitse enää juoda ihmisverta, koska he voivat juoda synteettistä verta. He voivat elää rauhassa ei-verenjuojien kanssa, koska synteettinen veri on tarpeeksi hyvää ja ravitsevaa.

Kuvitellaan maailma, jossa lihansyöjät ovat kuin vampyyreja. Lihansyöjillä on halu tappaa viattomia eläimiä ravinnokseen. Kasvissyöjät elävät päivällä ja lihansyöjät ovat yöllisiä saalistajia, joille kasvissyöjät iskevät vaajan sydämeen. Eräänä päivänä keksitään synteettinen liha, joka kelpaa lihansyöjille. Lihansyöjien ei tarvitse enää metsästää eläimiä, koska synteettinen liha on tarpeeksi hyvää ja ravitsevaa. He tulevat ulos arkuistaan ja elävät tasavertaisina kasvissyöjien keskuudessa.

Hyväksyvätkö kasvissyöjät keinolihansyöjät yhteisöönsä? Lihansyöjillä on edelleen primitiiviset metsästysvaistot, joten kasvissyöjät ehkä miettivät kaksi kertaa päästävätkö lihansyöjää eläintarhan vartijaksi tai jättävätkö yksin kotiin lemmikkieläimen kanssa. Mutta suurin osa luultavasti hyväksyy keinolihansyöjät.

Jää tietysti pieni kasvissyöjien ääriliike, joka ajattelee keinolihan vain ylläpitävän metsästysvaistoja ja haluaa tappaa kaikki lihansyöjät, jotta maailma olisi varmasti turvallinen paikka eläimille.

Ja pieni joukko äärimmäisiä lihansyöjiä haluaa palata entisaikojen metsästystapoihin, koska kasvissyöjien maailma tuntuu liian kesyltä ja keinolihasta puuttuu jahtiromantiikka.

2 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Uskaltaakohan tuonne New harvestiin lahjoittaa rahaa, kun ei ole aikaisemmin kuullut järjestöstä mitään(?).

Nettisivulla sanotaan 100% lahjoituksista menevän yliopistotutkimukseen.

Todellahan tällainen teknologinen kehitys pääsee vauhtiin vasta, kun isot yritykset löytävät mahdollisuuksia saada kehityksestä voittoja, muttei tuollaisesta yliopistotutkimuksestakaan varmasti haittaa ole.

Selkeiden eettisten seikkojen lisäksi, "tehdaslihan" yksi muista tärkeistä hyödyistä olisi ruoantuotantoon käytetyn maa-alan potentiaalinen selkeä pieneneminen. Ruokakarjan vaatiman ruoan viljelyyn vaadittu maa-ala on maapallolla yksi merkittävimmistä ympäristöhaitoista.

En ole varma pitääkö paikkaansa, mutta Mark Bittmanin TED-esitelmässä mainitaan ruoan tuotannon käyttävän tällä hetkellä yhtä kolmasosaa koko maapallon maapinta-alasta.

Entity kirjoitti...

New Harvest on toiminut jo useita vuosia, eli ihan viime päivinä ei ole tuota järjestöä pystytetty. Olen seuraillut heitä puolittaisella mielenkiinnolla jo joitakin vuosia.

Söisin keinotekoista pihviä siinä missä eläimestä leikottuakin. Ehkä söisin sitä jopa mieluummin, koska kaiken minkä luonto osaa, ihminen osaa tehdä paremmin.