18.1.04

Itsetutkiskelun paikka

Eräällä ystävälläni on tapana aloittaa joka toinen lause sanomalla ”Vasemmistoliiton kannattajana minä…” tai ”Etelä-Pohjanmaalaisena minä…”, vaikka asia ei liittyisi mitenkään politiikkaan tai synnyinalueeseen. Omituisen kuuloista. Tulee mieleen, että eikö hän voi ihan yksikseen olla asiasta jotain mieltä, kun aina täytyy vetää jokin vertaisryhmä mukaan asiaan? Vai pitävätkö Etelä-Pohjanmaalaiset niin tiukasti yhtä, että ovat kollektiivisesti kaikesta samaa mieltä?

Kun aikoinaan liityin transhumanisteihin, olin ollut jo pitkän aikaa transhumanisti tietämättäni. En ollut vain törmännyt tietoon siitä, että on olemassa kokonainen liike edistämässä juuri samoja asioita, joita olen pähkäillyt vuosikaudet. Olen aina ollut individualisti ja vältellyt porukoihin liittymistä (ja inhonnut itseni lokeroimista), mutta johonkin ryhmään sitä aina kuuluu: olenhan minäkin aina kuulunut siihen ”sopeutumattomien individualistien” suurehkoon jengiin. Joten tuumasin, että samantien sitä voi liittyä porukkaan ja katsoa mitä sillä on tarjottavana (ja paljon sitten olikin). En kuitenkaan aloita jokaista lausettani sanomalla ”Transhumanistina minä…”, koska ajattelen omilla aivoillani enkä ryhmän aivoilla. Pyrkisin omia päämääriäni kohti, vaikka koko ryhmää ei olisikaan.

Yleensä, kun tämä Etelä-Pohjanmaalla syntynyt vasemmistolaisystäväni puhuu omaan persoonalliseen tyyliinsä, annan ylimääräisten lisäkkeiden lauseissa mennä ohi korvien ja keskityn itse asiaan. Tämän blogin lukijat voivat ottaa saman asenteen, jos alan lisäillä transhumanismia joka toiseen lauseeseen.

Eräällä toisella ystävälläni on tapana huudahtaa ”Friikkiä!” suorastaan häiritsevän innokkaasti, kun hänelle kerrotaan jotain uutta ja outoa. Minussa on samanlaista riemuidiootin vikaa, vaikka en huudahtelekaan ihan yhtä innokkaasti. Kaikki normaalista poikkeava ja eksoottinen saa innostumaan (tämän päivän innostuksen aihe on dodekaedritalo). Oma riemuidiotismini on kaiken lisäksi kääntynyt vielä niin nurinkurisesti, että kaikki tavallinen kiinnostaa, koska normaaliushan se vasta friikkiä onkin. Tiesittekö, että jos Suomessa menee vieraaseen taloon, niin vieraalle tarjotaan heti kahvia? Friikkiä!

Ylioppilas Larvanto laittaa asioita järjestykseen. Myös NLP eli Neuro-Linguistic Programming tulee mainituksi. Hermo-kielellinen ohjelmointi tarkoittaa periaatteessa vain oman käyttäytymisen ja ajattelun ohjelmointia tehokkaammaksi. Esimerkkinä vaikkapa tupakoinnin lopettaminen: ajatus tupakoinnin lopettamisesta on väärä, sillä se vahvistaa negatiivista mielikuvaa. Jos ajattelet jatkuvasti tupakoinnin lopettamista, vahvistat mielikuvaa omasta tupakanhimostasi ja negatiivinen feedback-kehä syntyy. Tupakoinnin lopettamisen sijaan täytyy ajatella, että minä en tupakoi. Se vahvistaa mielikuvaa sinun ja tupakan erosta eikä yhdessäpysymisestä ja luo positiivisen feedback-kehän. Pikkujuttu, mutta sillä voi olla suuri merkitys.

Samoin on muiden käyttäytymismallien kanssa: olet itse synnyttänyt rutiinisi, joten on sinun tehtäväsi myös ohjelmoida itsesi pois rutiineistasi. Tarkkaile itseäsi, tee muistiinpanoja ja määrittele mitkä ovat hyviä toimintamalleja ja mitkä huonoja. Vahvista hyviä käyttäytymismalleja, hankkiudu eroon huonoista. Älä odota ihmeitä vaan toimi.

NLP ei myöskään ole se ihme, joka tekisi kaikesta automaattisesti hienoa. Ei kannata tuhlata rahaa kalliisiin huuhaakursseihin, kun homman ydinajatukset voi sisäistää helposti ilmaiseksikin. ”Tehokkaaksi ei tulla pelkästään vinkkeja lukemalla”, kuten Larvanto muistuttaa. Vaikka lukisi kuinka monta kirjaa itsensä kehittämisestä, kehitystä ei tapahdu ellei ryhdy tekemään jotain käytännössä. Älä odota NLP:n saavan sinua toimimaan vaan toimi.

Minkään ryhmän, tekniikan, vinkkien, lääkkeiden, implanttien tai ideologioiden ei pidä toimia itsenäisen ajattelun ja toiminnan korvaajina. Jos ne ovat hyviä, ne vahvistavat itsenäistä ajattelua ja toimintaa.


Listoja
Evil Overlord List – mitä kannattaa tehdä, jos on Paha Ylivaltias
Grand List of Overused Science Fiction Cliches – pitkä lista scifin kliseitä
Celebrity Atheist List – kuuluisuuksia, jotka eivät usko satuihin
The Phobia List – kaiken maailman pelkotilat
World Heritage List – Unescon lista maailman suojelluista matkailukohteista
Gary Price’s List of Lists – listojen lista

Ei kommentteja: