31.1.04

Kokemuksen neljä tasoa

The Levels of Human Experience (vilkaiskaa kaaviota linkin takaa!) kertoo, miten ihmiset kokevat maailman neljällä eri tasolla. Nämä viisaat sanat tarjoaa meille Paul Lutus.

1. Tunteet. Jos jokin tuntuu hyvältä, se on hyvää. Jos taikakristalli tuntuu tehoavan, se tehoaa. Sängyn alla on mörkö, koska pelkäät sitä. Käärmeet ovat inhottavia, koska käärmeet ovat inhottavia. Tunteet ovat pelkkää passiivista reagoimista.

2. Uskomukset. Hyväksy asiat todeksi ilman todisteita. Selitä, etteivät normaalit kokemukset riitä. Muuta terve järki toteltaviksi käskyiksi. Keksi profeetta. Kerro seuraajillesi, että he ovat erityisen arvokkaita. Kerro, että seuraajien tehtävä on käännyttää kaikki muut seuraamaan profeettaa. Älä ikinä kyseenalaista profeetan käskyjä. Todellisuutesi suodattuu uskomustesi lävitse.

3. Faktat. Uskomuksia testataan todellisuutta vasten. Ne, jotka läpäisevät testin, ovat faktoja. Faktat kertovat, millainen maailma on. Maa kiertää aurinkoa, se on fakta. Kun sait sen selville, muutit maailmankuvasi faktaa vastaavaksi. Jos saat uutta tietoa, sopeudut siihen. Odotat vain mitä tulevaisuus heittää eteesi.

4. Ideat. Faktat syntyvät ideoista. Ideat muuttavat faktoja. Ideatasolla ei tyydytä faktoihin vaan muutetaan niitä. Maan ei tarvitse kiertää aurinkoa, vaikka se nyt kiertääkin. Ihminen ei voi hengittää Kuussa, mutta meidän ei tarvitse tyytyä siihen: voimme muuttaa joko Kuun tai ihmisen, jolloin uusi fakta on se, että Kuussa voi hengittää. Faktat ovat reaktiivisia, ideat ovat proaktiivisia. Luot tulevaisuuttasi itse.

Jokaisella kokemustasolla on tietysti negatiiviset ja positiiviset puolensa. Pointti on, ettei pidä juuttua yhdelle tasolle. Voit pelätä käärmeitä, mutta voit halutessasi hallita pelontunnettasi. Sinulla voi olla uskomuksia maailmasta, mutta voit muuttaa niitä saadessasi uutta tietoa. Sinulla voi olla nippu käteviä Trivial Pursuit -faktoja maailmasta, mutta ne eivät luo mitään uutta. Ne ovat perusta, jolle aletaan rakentamaan.

If we fail to learn all four levels of human experience, we can still survive for a while on Earth – until nature deals with us as she deals with all inflexible, single-idea species. When looked at in a certain way, the fossil record is the sad story of those creatures that settled on a single idea and hoped nature wouldn't change anything ever again.

The people who ascend to the level of ideas are the same people who will cure diseases, who will colonize Mars, who will lead us into the next chapter of the human adventure. The rest can only be followers.


Lisää lukemista Lutukselta
How we confuse symbols and things
Interview with an Extraterrestial
Is Psychology a science?
Consumer Angst

Vinkit
The machine that invents – Stephen Thalerin Creativity Machine hallusinoi uusia keksintöjä, kuten esimerkiksi uusia keksimiskoneita. Koneen keksimistaidot johtuvat ylimääräisestä noisesta, jota tarvitaan ideoiden kehittelyssä. Psykedeliasta innostunut voisi vetää tästä sellaisen johtopäätöksen, että hallusinogeenit saavat aivot toimimaan ”huonommin” siinä mielessä, että ne yrittävät kaiken aikaa muodostaa järkeviä ajatuksia, mutta huumeet estävät sen ja saavat aivot sekoittamaan epätoivoissaan vanhoja ideoita eli keksimään päältä päin katsoen uusia ideoita - joten itseasiassa huume saakin ne toimimaan luovassa mielessä ”paremmin”. Jos siis haluaa tuhota aivonsa sienillä siinä toivossa, että saisi ehkä sävellettyä kuolemattoman avaruusrokkibiisin, niin siitä vain sitten.

World Transhumanist Associationin nettisivu on kokenut kasvojenkohotuksen. Pirteän aurinkoista oranssia ja heleän puhtoista päiväpeitonsinistä. Kylläpäs näyttää nyt nuorekkaalta ja raikkaalta!

Ei kommentteja: