24.3.04

Tuomiopäivän kone

Kaksi autoa ajaa toisiaan kohti. Toisen täytyy väistää tai tulee kolari. Pelin nimi on Jänistys. Häviäjä on se, joka kääntää rattiaan ensin. Molemmat kuskit ovat kovia jätkiä. He ajavat mieluummin kolarin kuin väistävät.

Millä taktiikalla pelin voi voittaa? Yksi tapa on painaa kaasua lujemmin kuin vastustaja. Se tekee vastustajalle selväksi, ettei tämä mies aio pysähtyä. Vielä tehokkaampi keino voittaa on vetää ratti irti ja heittää se ulos niin että vastustaja näkee sen. Tämän jälkeen vastustajan on pakko väistää, sillä ratiton mies ei voi jänistää vaikka haluaisikin. Ratittomasta autosta on tullut pysäyttämätön voima. Tuomiopäivän kone. Poistamalla itseltään mahdollisuuden valita kuski on tehnyt itsestään voittamattoman. Vain järjetön vastustaja yrittäisi voittaa pelin tämän jälkeen.

Uskovaiset, nuo pienet ystäväni, käyttävät mielellään tuomipäivän taktiikkaa. Kuinka monta kertaa olemme kuulleet uskovaisen lausuvan ”Mikään ei horjuta uskoani!” tai jotain muuta yhtä jämäkkää. Näin sanomalla uskovainen vetää autostaan ratin irti ja näyttää, ettei voi enää hallita itseään. Mitkään perustelut eivät pysty kääntämään uskovaisen kurssia, joten vastustajan on pakko väistää. Uskovainen voittaa pelin riistämällä itseltään valinnanvapauden ja tekemällä itsestään järjettömän, epäihmismäisen automaatin.

Kun kaksi tällaista automaattia kohtaa, seuraukset ovat hirvittävät. Vain järkevä ihminen ymmärtää väistää ja antaa uskovaisen mennä menojaan (ja alas jyrkänteeltä, kenties). Tässä on uskovaisen ja järkevän ihmisen ero: järkevä ihminen ei ikinä heitä rattia ulos. Hän voi irroittaa ratin, mutta säilyttää kuitenkin aina mahdollisuuden kiinnittää se takaisin paikalleen.

Nainen ei halua järkevää ja rakastavaa miestä. Nainen haluaa järjettömästi rakastavan miehen, koska rakkauden hallitsemattomuus ja hulluus osoittavat rakkauden olevan aitoa. Aitoa hymyä ei voi teeskennellä, koska aitoja hymylihaksia ei voi käskeä tietoisesti. Järjettömästi rakastuneen miehen uskollisuuteen voi luottaa. ”Minun on pakko saada sinut”, julistaa tuomiopäivän kone ja tarkoittaa sitä. ”Rakastan sinua ikuisesti”, ”En voi elää ilman sinua” - ja nainen uskoo vakuutteluihin, jos mies itsekin uskoo, joten miehen kannattaa uskoa. Ratti kannattaa vetää irti, jotta mies ei voi enää kääntyä ja pettää lupaustaan. Myöhemmin sama tuomiopäivän kone kuristaa uskottoman vaimonsa ja julistaa: ”Jos minä en saa sinua, ei saa kukaan muukaan”.

Nainen ei halua kuulla mieheltä, että ”sinä kelpaat”. Jos mies on valinnut naisen pitkän harkinnan ja vertailun jälkeen, missä ovat iki-ihanat tunteet? Valitseminen ei ole romanttista. Nainen haluaa olla ainoa mahdollisuus. Hän haluaa rakkauden olevan konemaista, automaattista toimintaa. Rakkauden pitää olla tahdosta riippumaton refleksi, muuten se ei ole aitoa. Valinnanmahdollisuuksien riistäminen itseltään on romanttista.

Ja sitten järkeviä ihmisiä pidetään konemaisina ja epäinhimillisinä. Miettikää, kumpi on enemmän kone: tunteidensa orja vai tunteidensa hallitsija? Tunteidensa orja ei tee valintoja, hän tekee vain kuten tunteet määräävät. Hänellä ei ole rattia millä ohjata autoa. Hän voi mennä vain suoraan, suorittaa kehonsa antamat määräykset ja sanoa kirkossa ”tahdon”, koska tunteet eivät anna muita vaihtoehtoja.

Järkevillä ihmisillä on ratti autossaan. Heidän ei ole pakko mennä suoraan – he voivat itse valita ajavatko suoraan vai kääntyvätkö. Ja tässä on jälleen asian ydin.

Wikipedia: Mutual Assured Destruction (MAD)

In movies, the lunatic threatening to kill everybody because they don't love him enough is the guy Bruce Willis shoots a lot of times. In the Bible, it's the guy Bruce Willis prays to.
- Back of the Bible: Book of Zephaniah