27.4.04

CRON

CRON eli Calorie Restriction with Optimal Nutrition tarkoittaa yksinkertaisesti kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden syöntiä mahdollisimman vähäisellä kalorimäärällä. Keskimäärin aikuinen syö 2000-3000 kaloria päivässä (maailman kalorikartta) ja CR-dieetillä kalorien määrää pudotetaan jopa puoleen siitä. Rottakokeissa 10% pudotuskin pidentää elämää huomattavasti, joten pieni muutos ruokavaliossa on eduksi. Vähemmän kaloreita, optimaalisesti ravintoa.

Roy Walford on mies, joka teki kuuluisimmat kalorirottakokeet (ja kirjoitti kirjat). Hän on tällä hetkellä 80-vuotias ja harjoittanut CRON-dieettiä vuodesta 1984 [Korjaus: Roy Walford kuoli 28.04.2004]. Ensimmäiset tiedot kalorirajoitteisen dieetin eduista ovat kuitenkin jo vuodelta 1935 ja tutkimukset ovat kerta toisensa perään vahvistaneet, että kalorien rajoittaminen pidentää elämää ja vähentää sairastumisriskejä. CRON toimii – vielä ei vain tiedetä, miksi se toimii. Lisäys: How does caloric restriction slow down aging.

CRON ei ole "dieetti" siinä mielessä, että sitä harjoitettaisiin hetken aikaa ja lopetettaisiin sitten, kun paino on pudonnut tietylle rajalle. Painon putoaminen on pelkkä sivuseikka - päämääränä on elää mahdollisimman pitkään syömällä oikein. CRON on muutos elämäntavoissa ja sen harjoittaminen on koko elämän ajan kestävä prosessi. Se ei ole tiettyihin sääntöihin sidottua, vaan CRON muuttuu sitä mukaa kun saadaan uutta tieteellistä tutkimustietoa. Jos uudet tutkimukset yhtäkkiä kertovatkin, että kalorien rajoittamisen sijaan pitäisi rajoittaa jotain muuta, silloin täytyy unohtaa CRON ja vaihtaa jääkaapin sisältöä. Parempi olisikin puhua vain anti-ikääntymisdieetistä. Yhden ihmisen dieetti ei sovi toiselle, koska ihmisten kehot ja elämäntavat ovat niin erilaisia – vain kokeilemalla löytää itselleen sopivan tyylin.

Nyrkkisääntöjä: Syö vähemmän sokeria ja jauhoja, syö enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Älä syö roskaruokaa, syö salaattia. Älä juo limsaa, juo vettä. Syö mieluummin kalaa kuin lihaa. Älä anna kehosi päättää mitä syöt. Jos söisit vain sitä mikä tuntuu hyvältä, vetäisit kaksin käsin hampurilaisia, suklaata ja makkaroita. Paisuisit kuin ilmapallo ja kuolisit sydänkohtaukseen 45-vuotiaana. Syö sitä mikä on sinulle hyväksi, älä sitä mikä on hyvää. Terveellinen ruoka alkaa pikkuhiljaa maistumaan hyvältä, kun jättää liian suolan ja sokerin pois - makuhermot alkavat huomaamaan hienompia aromeja. Tunnet myös olosi kevyemmäksi ja sairastut harvemmin. Verenpaine ja kolesteroli laskevat. Et väsy niin helposti ja jaksat keskittyä paremmin. Voit myös säästää rahaa, kun jätät ylimääräiset kaloripommit ostamatta. Elämänmuutos kannattaa lyhyelläkin tähtäimellä, vaikka ei pidemmästä tähtäimestä osaisi vielä välittää.

Jos CRON tuntuu pahalta, homma ei suju niinkuin pitäisi. Kaloreja täytyy alkaa rajoittamaan hitaasti, mielellään 1-2 vuoden jakson aikana. Kun kalorit pikkuhiljaa putoavat ruokavaliosta, sen pitäisi tuntua hyvältä. Jos kalorimäärät putoavat liian nopeasti, elämä saattaakin lyhentyä pidentymisen sijaan. Ei siis kannata hoppuilla. Liian tiukkaa kuntoiluakaan ei kannata CRONilla ollessa harrastaa, koska silloin kuluttaa enemmän ja joutuu syömään enemmän, minkä seurauksena taas syntyy enemmän haitallisia vapaita radikaaleja. Tavallinen päivittäinen liikunta riittää.

Vaan entä sosiaaliset ja psykologiset seikat? Kurjistunko täysin ja alan näyttää aliravitulta humanoidilta? Ruumiinlämpö laskee ja seksihalut heikkevät. Kaverit kyselevät mikä on hätänä, kun näytän niin riutuneelta. Jos kylässä tarjotaan kääretorttua, niin pitääkö siitä kieltäytyä yhtä tiukasti kuin tupakasta? Kumpi on tärkeämpää: elää pitkään ja terveellisesti vai grillata makkaraa ja juoda olutta kaveriporukassa? Vähemmän ruokaa ja pidempi elämä vai enemmän ruokaa ja lyhyempi elämä? Kumminpäin tässä käy: tajuanko viisikymppisenä, että olen tuhlannut elämäni turhuuteen ja olisi pitänyt nauttia kieltäymyksen sijaan? Vai tajuanko, että olisi pitänyt lopettaa rasvaisten ruokien syönti jo nuorena ja aloittaa terveydestä huolehtiminen aikaisemmin?

Minulle makkara ja olut eivät maistu, joten valinta on helppo. Summittaiselta paleodieetiltä on lyhyt matka kalorirajoitteiseen dieettiin. "CRONiesien" keskimääräinen painoindeksi on arviolta 19 ja minun painoindeksini myös, joten siltäkin osin siirtymä vaikuttaa melko pieneltä. Koko elämänsä makkaraa syöneelle elämänmuutos voi olla paljon suurempi hyppy tuntemattomaan. Jos on ihan pakko saada kulinaarisia makuelämyksiä, niin voi ryhtyä harrastamaan Hollywood-ruokailua – eli pureskella makkaraa muutaman kerran ja sylkäistä sitten pois. Se on typerän näköistä (ja kutsu kavereiden kanssa mökille grillaamaan voi jäädä tulematta vielä varmemmin), mutta jos ei mikään muu auta niin siitä vain.

Ja vaikka välillä vähän lipsuisi ruokavaliosta ja söisi yhden palan kääretorttua, ei se ole maailmanloppu, jonka takia dieetti pitäisi hylätä. Täytyy vain tehdä selväksi itselleen, ettei lipsahdus toistu joka päivä ja jatkaa yrittämistä.

Lopuksi tosi huono: kuka on CRONiesien suosikkiohjaaja? No tietysti David CRONenberg!


Linkkejä
CR Society
CRON-WEB
CR "How To"
How Food Works
How Calories Work
Life Extension Manual
Calorie Restriction FAQ
Ian Goddard: Less Calories More Life
Top 12 Most Important Dietary Supplements
Some Non-Original Thoughts on Diet, Health, and Longevity


Esimerkkejä dieeteistä
Peter Vossin dieetti
Ben Bestin dieetti
Tim Tylerin dieetti
Dean Pomerleaun dieetti (aika yksitoikkoinen; mies syö samaa ruokaa joka päivä)
Khurram Hashmin dieetti (terveen näköinen tyyppi, herkullisen näköinen ruoka-annos)
Roy Walfordin esimerkkiruoka-annoksia ja haastattelu vuodelta 2000


If people ask me why I want to live forever, I ask why they want to die. This is not a trick answer -- my bafflement is as genuine as theirs. I can only speculate that most people live lives that are woefully boring, depressive or painful -- and they are locked in despair that things will ever change. Many people complete the goals of social programming (education, marriage, family, career and retirement) -- and then feel that there is nothing left to do but die. Ultimately, I cannot understand why people are so content to age and die when science is making strides towards the prevention of these things. There is an incomprehensible gulf of different attitudes.

To ask someone "What is the purpose of life?" in search of an answer, is to surrender self-control and ask "What purpose do you have for my life?"
- Ben Best, Why life extension - or why live at all?
Kommentteja
Unohdettu Genesis @ 15:34:50 | 2004-04-27|
Hieno homma. Itse syön kohtuudella mutta en vähennä kaloreita. Toivottavasti CRONin aiheuttaman geeniekspression muutokset ovat kohta selvillä ja osa eduista saadaan pelkällä pillerillä

Tiedemies @ 8:38:16 | 2004-04-28|
Ihmettelen suuresti tätä kuoleman välttelemistä, joka on teemana monissa näistä jutuista. En voi olla ihmettelemättä, miksi ihmeessä joku haluaisi elää ikuisesti - tai edes reilusti yli sen 120 vuotta. Pitkäikäisyys ja _terveys_ ovat kyllä minustakin tavoittelemisen arvoisia asioita, mutta kuolema on osa ihmisyyttä, eikä siinä loppujen lopuksi ole mitään negatiivista, jos se tapahtuu siinä elämänvaiheessa, jossa sitä odottaa ja siihen on valmis.

Antti @ 11:33:43 | 2004-04-28|
Kalorikartasta voit selvästi nähdä, kuinka alueilla, jossa kaloreita saadaan vähän, ihmiset elävät onnellisina, terveinä ja ennen kaikkea pitkään. Eivätkä edes innostu tappamaan toisiaan...

Unohdettu Genesis @ 12:45:45 | 2004-04-28|
Kyllä minulle ainakin kelpaisi rajoittamaton elinikä, ja 200 vuottakin voisi olla jees. Tiedemiehen suhtautuminen väistämättämään kuolemaan on sinänsä terve, mutta en ymmärrä mitä vikaa paljon pidemmässä terveessä elämässä olisi.

Antin kommentti taasen ei liity CRONiin millään tavalla.

Aleksei Riikonen @ 15:35:39 | 2004-04-28|
Tiedemiehen kommenttiin liittyen todettakoon, että itse jossain määrin ihmettelen, miksi kuoleman vältteleminen usein koetaan suurta ihmetystä herättäväksi.

Ei mulla mitään sitä vastaan ole, jos joku haluaa kuolla, enkä myöskään ole korostuneen kiinnostunut siitä, kuolenko itse vai enkö, mutta joka tapauksessa mun nähdäkseni on pääsääntöisesti pelkästään rationaalista, että haluaa vältellä kuolemaa melko paljon. Jos ei kerran toistaiseksi ole elämäänsä päättänyt, niin miksi sitä yhtäkkiä haluaisi päättää? Kyllä mä ainakin uskon löytäväni syitä olla hengissä vielä pitkään, mikäli mahdollista (ilman että kuitenkaan koen tätä koko kysymystä oman elämäni jatkumisesta erityisen keskeiseksi tai tärkeäksi itselleni).

Yksityisetsivä @ 17:41:45 | 2004-04-28|
>Kalorikartasta voit selvästi nähdä, kuinka alueilla, jossa kaloreita
>saadaan vähän, ihmiset elävät onnellisina, terveinä ja ennen
>kaikkea pitkään. Eivätkä edes innostu tappamaan toisiaan...

Optimaalinen ravinto. Siitä on pulaa Afrikassa. Kuten myös lääkkeistä.

Yksityisetsivä @ 17:54:33 | 2004-04-28|
>Ihmettelen suuresti tätä kuoleman välttelemistä

Jos rekka tulee kohti, niin kyllä järkevä ihminen sitä yrittää väistää.

>kuolema on osa ihmisyyttä, eikä siinä loppujen lopuksi ole
>mitään negatiivista, jos se tapahtuu siinä elämänvaiheessa,
>jossa sitä odottaa ja siihen on valmis.

*Pakollinen* kuoleminen on alistavaa ja epäinhimillistä, *vapaaehtoinen* kuoleminen on hyvä asia. Jotta saisimme kuolla silloin kun haluamme ja olemme valmiita, meidän täytyy olla vapaita pakollisesta kuolemasta.

Markku @ 1:14:47 | 2004-09-24|
Minäkin ihmettelen tätä kuoleman välttelemisen ihmettelyä. Itse asiassa pidän aika röyhkeänä ajatusta, että kuolema kuuluu essentiaalisesti ihmisyyteen. Kuka sellainen ihminen kuvittelee olevansa, joka esittää itsensä lisäksi muiden puolesta, että heidän täytyy kuolla, koska "kuolema kuuluu ihmisyyteen"?

CRONista muuten sen verran, että entropian vähentynyt kasvunopeus soluissa, kudoksissa ja elimistössä todennäköisesti selittää sen tehosta valtaosan. Entropiaa aiheuttavat hapetuksessa sivutuotteena syntyvät vapaat radikaalit ja sokerimolekyylien sotkeutuminen proteiineihin (karmelisaatio).

Antille tiedoksi, että CRANin toimivuudessa ei löydy kymmenistä testatuista eläinlajeista yhtään ainutta poikkeusta. Sitä on testattu vuosikymmenien aikana myös korkeammilla nisäkkäillä. Kulttuurierot ruokailutottumuksissa toimivat suuntaa-antavana testinä ihmisillä. Keskielinikäodote on pisin niissä kulttuureissa, joissa syödään niukkakalorista mutta ravitsemuksellisesti korkeatasoista ruokaa, kuten Japanissa. Lisäksi yksilöiden välisistä eroista henkivakuutusyhtiöillä on kiistatonta näyttöä. Katso Metropolitan Life Insurance Companyn kuolleisuustilastot suhteessa painoindeksiin. Optimiväli oli 18-21.

Tapsu @ 8:25:37 | 2005-03-31|
"Sitä on testattu vuosikymmenien aikana myös korkeammilla nisäkkäillä."
Ai niinku isoilla koirilla, lehmillä ja kirahveilla? ...joo, huono vitsi, sori. Tuo luomakunnan kruunun asema ja elukoitten asettaminen kehittyneisyysjärjestykseen ei oikein uppoa.

Oma painoindeksi huitelee jossain 24-25 kieppeillä. Se on mielestäni hieman omituista, koska en tosiaankaan syö kovin paljon. Harmillista, että sen voisi olettaa lyhentävän elin-ikäennustettani, mutta asetan toivoni sen varaan, että lääketiede kehittyy nopeammin kuin minä rapistun.

Kannanotto vielä tuohon kuoleman kuulumisesta ihmisyyteen: kuinka monta kuollutta ihmistä tunnette? En siis tarkoita sellaisia ihmisiä, jotka ovat kuolleet ja kuopattu, vaan sellaisia, jotka ovat kuolleet ja kuolema on muuttunut osaksi heidän ihmisyyttään, sen sijaan että olisi lopettanut sen, niin kuin se useimpien kohdalla tekee.