16.8.04

Isoveli nukahti

Kun ihminen näkee itsensä vain käskyjä toteuttavana instrumenttina, ei tarvitse ottaa vastuuta mistään. Johtaja sanoo ”en minä mitään tehnyt, kirjoitin vain käskypaperin”. Lähetti sanoo ”en minä mitään tehnyt, minä vain toimitin käskyn”. Käskyn suorittaja sanoo ”ei se ollut minun vikani, minä vain tottelin käskyä”. Kukaan ei ota vastuuta. Se on aina JTO – Jonkun Toisen Ongelma.

Milgram Experiment – Stanley Milgramin koe siitä, kuinka hyvin ihminen tottelee auktoriteettia. Se on vain koe, ei sitä tarvitse ottaa vakavasti. Koe menee pilalle, jos et tottele. Anna mennä, minä otan vastuun.

Stanford Prison Experiment – Philip Zimbardon kokeessa toiset esittivät vankeja, toiset vartijoita. Eräät vartijat kävivät sadistisiksi. Sehän oli vain näytelmää.

The Third Wave – Ron Jonesin tarina siitä, kuinka koululaiset tutustuivat natsismiin. Perustuu tositapaukseen, mutta tarinaa on väritelty aika lailla.

Lord of The Flies – William Golding kertoo mitä tapahtuu, kun ”palataan luontoon”.


Sota on rauhaa
Vapaus on orjuutta
Tietämättömyys on voimaa

- George Orwell, 1984


The question to ask of Milgram's research is not why did the majority of normal, average subjects behave in evil (felonious) ways, but what did the disobeying minority do after they refused to continue to shock the poor soul, who was obviously in pain? Did they intervene, go to his aid, denounce the researcher, protest to higher authorities, etc.? No, even their disobedience was within the framework of 'acceptability'; they stayed in their seats, 'in their assigned place,' politely, psychologically demurred, and they waited to be dismissed by the authority. Using other measures of obedience in addition to 'going all the way' on the shock generator, obedience to authority in Milgram's research was total!.... It ought to give each of us pause as no other single bit of research has.
- Philip Zimbardo kommentoi Milgramia

Ei kommentteja: