26.12.03

Naisten oma juttu

Tiede ja teknologia on melko miesvaltaista puuhailua. Naisia on transhumanistisissakin yhteisöissä mukana selvästi vähemmän, vaikka tulevaisuus koskettaa heitä yhtä paljon kuin miehiäkin. Mikropiirien, avaruusaluksien ja robottien maailma ei välttämättä vedä naisia puoleensa samalla tavalla kuin miehiä, mutta tulevaisuus on muutakin kuin kovaa ja kylmää teknologiaa; sosiaaliset, psykologiset ja taiteelliset tekijät ovat yhtä oleellisia. [En tietenkään väitä, että naiset olisivat kiinnostuneita pelkästään juoruilusta, vaatteista, meikeistä, koriste-esineistä ja muotitrendeistä. Yritän aina katsoa ihmisiä yksilöinä enkä sukupuolensa edustajina]. Transhumanistit haluavat enemmän, paremmin, nopeammin ja korkeammalle, mutta sen lisäksi vielä tyylikkäämmin. Elämää täytyy laajentaa myös leveyssuunnassa eikä vain pituussuunnassa: työn pitää olla luovaa, haastavaa ja kehittävää, ja vapaa-ajalla täytyy järjestää entistä hauskempia, taiteellisempia ja suurempia juhlia. Koko elämän täytyisi olla yhtä suurta juhlaa eikä mitään masennuksen suossa rämpimistä.

Sanotaan, että jos aina olisi joulu, niin joulu ei tuntuisi miltään. Väärin. Ikuinen joulu ei tuntuisi miltään silloin, jos jokainen joulu olisi samanlainen kuin edellinen, mutta näinhän asia ei onneksi ole. Jokainen joulu on erilainen, oli se sitten kerran vuodessa tai kerran päivässä. Samoin väitetään, että tuhannen vuoden mittaiseen elämään kyllästyisi. Tämäkin johtuu ns. staattisesta virhepäätelmästä: ei osata nähdä sitä, että kaikki muuttuu ja kehittyy, sekä itse että ympäristö. Tuhannen vuoden elämä tuntuisi tylsältä vain silloin, jos jokainen päivä olisi samanlaista rutiinia. Jos elämäsi on nykyään tylsää rutiinia päivästä toiseen, tuhannen vuoden elämä tuntuu taatusti painajaiselta – mutta jos elämäsi on kiehtovaa ja jännittävää, tuhat vuotta ei riitä vielä mihinkään.

Eksyin taas vouhottamaan suosikkiaiheestani. Naisiahan minun piti esitellä. Unohtakaa girl power - tässä on muutamia naisia, jotka käyttävät brain poweria:

Extropy Instituten nykyinen johtajatar on Natasha Vita-More. Naisen ikää ei saisi koskaan kysyä (eikä näissä piireissä yleensä paljon kyselläkään), mutta Natasha on malliesimerkki siitä, miten hyvin itsensä saa säilymään nykytieteen avulla. Kyseessä on samaan aikaan tiedeprojekti ja taideprojekti: Natashan kehittämän extropiaanisen taiteen yksi alalaji on automorph-taide, jossa omaa kehoa muovataan kuvanveistäjän tavoin. Pitkää elinikää tavoitellessa ei ole kyse pelkästään pitkästä iästä ja terveenä pysymisestä – kyse on myös siitä, että saa vapaasti valita miltä näyttää 200-vuotiaana.

Fiorella Terenzi on Extropy Instituten neuvonantaja, astrofysiikan tohtori, kirjailija ja laulaja. Time-lehti kuvailee häntä Carl Saganin ja Madonnan risteytykseksi. Fiorella on kääntänyt galaksien radioaaltoja musiikiksi ja esiintynyt TV-ohjelmissa, sekä huippuartistien kuten Herbie Hancockin ja Ornette Colemanin kanssa. Myös Massive Attack on sämplännyt hänen musiikkiaan.

Gina Miller alias Nanogirl on lisänimensä mukaisesti valinnut alakseen nanoteknologian. Hän julkaisee Nanotechnology Industries Newsletteriä, kahta nanoteknologiaan keskittynyttä postituslistaa ja piirtelee vielä vapaa-ajallaan 3D-kuvia nanoboteista. Lievästi sanoen Gina pitää nanoteknologiasta aika paljon.

Monia, monia muitakin aktiivisia transhumanistinaisia löytyy ympäri maailmaa, mutta he eivät pidä suurempaa melua itsestään. Immortality Instituten perustajan Bruce Kleinin vaimo Susan Fonseca-Klein on vastikään järjestänyt pelkästään naisille tarkoitetun Infinite Females -foorumiosion. Amara Grapsin ja Sabine Atkinsin voisi vielä nimeltä mainita ja lopuksi Elaine Walkerin alias ZIAn. Hänen mikrotonaalisista kappaleistaan löytyy paljon viihdykettä kuuloaistille; esimerkiksi Ad Astra! ja To Mars! ovat reippaan retrohenkisiä marsseja avaruusmatkailun iloista ja saavat hymyn jokaisen futuristin huulille.

To Mars! To Mars! We're off to Mars today
It's just one world away, he's calling out our name
To Mars! To Mars! We're going there to stay
When we're on Mars we'll be halfway to the stars


Linkkivinkki
Slaves4sale - myy itsesi vapaaehtoiseksi orjaksi. Rahat menevät hyväntekeväisyyteen eli oikean orjuuden poistamiseen maailmasta.


”Hyvät naiset ja herrat! Pythagoras on lausunut: ’Ongelmien kimppuun käymisen ongelma on juuri kimppuun käyminen’. Omasta puolestani voin lisätä vain, että se on totuus!”
”Hän kumoaa kaiken entisen!”
”Mikä ajattelija!”

(Yleisnero, Aku Ankka 2/2000)

Ei kommentteja: