8.12.03

Todellisen maailman säännöt

1. Elämä ei ole reilua. Totu siihen. Tavallinen teini-ikäinen käyttää fraasia ”tämä ei ole reilua” 8.6 kertaa päivässä. Opit fraasin käytön vanhemmiltasi, jotka sanoivat sen niin usein, että päätit heidän olevan maailman idealistisin sukupolvi. Kun he alkoivat kuulla sinun käyttävän fraasia, he ymmärsivät viimein säännön numero 1.

2. Todellinen maailma ei välitä itsetunnostasi. Todellisessa maailmassa sinun täytyy oikeasti saavuttaa jotain ennenkuin voit tuntea ylpeyttä saavutuksistasi. Tämä voi tulla sinulle shokkina. Yleensä, kun ylikorostunut itsetunto kohtaa todellisuuden, käytetään fraasia ”tämä ei ole reilua” (katso kohta 1).

3. Et tienaa 40 000 euroa vuodessa heti koulun jälkeen. Et myöskään ole kuuluisa rap-artisti tai omista Ferraria. Luultavasti joudut pitämään univormua, josta on muodikkuus ja glamour kaukana.

4. Jos luulet, että opettajasi on tiukka, odotapas kunnes saat pomon. Jos mokaat, hän ei tule kysymään miltä sinusta tuntuu. Uuden mahdollisuuden sijaan saat potkut.

5. Ruumiillinen työ ei ole arvokkuutesi alapuolella. Isovanhemmillasi oli toinen nimi ruumiilliselle työlle: he kutsuivat sitä tilaisuudeksi. He eivät hävenneet työntekoa. He olisivat hävenneet istua koko viikonlopun ajan telkkarin ääressä.

6. Jos mokaat, se on oma vikasi. Tämä on kolikon kääntöpuoli sellaisille sanonnoille kuin ”haluan elää omaa elämääni” ja ”et sä mua määrää”. Olet itse vastuussa teoistasi.

7. Ennenkuin synnyit, vanhempasi eivät olleet niin tylsiä kuin he ovat nyt. Heistä tuli sellaisia maksaessaan laskujasi, siivotessaan huonettasi ja kuunnellessaan millainen idealisti sinä olet. Siivoa oma huoneesi ennenkuin syöksyt pelastamaan sademetsiä ja kaatamaan systeemiä.

8. Yrittäminen ei ole yhtä tärkeää kuin tulokset. Koulussa voittajat ja häviäjät olivat samalla viivalla, kenenkään tunteita ei loukattu, aina oli mahdollisuus yrittää uudelleen, pelkkä paikallaolo riitti kurssista suoriutumiseen, kokeeseen tarvitsi vain opetella asiat ulkoa ja kokeen jälkeen ne pystyi unohtamaan. Tällaisella ei ole mitään tekemistä todellisesta elämästä selviytymisen kanssa (katso säännöt 1, 2 ja 4).

9. Elämää ei ole jaettu lukukausiin eikä kesää ole varattu lomailuun. Sinun täytyy ilmestyä töihin joka päivä oikeaan aikaan. Työnantajat eivät ole kiinnostuneita siitä, oletko jo ”löytänyt itsesi” tai saatko ”ilmaista itseäsi” tarpeeksi.

10. Televisio ei ole todellista elämää. Ongelmasi eivät ratkea itsestään 30 minuutin mittaisissa jaksoissa. Todelliset ihmiset eivät kerro nokkelia vitsejä jatkuvalla syötöllä, eivätkä todelliset ihmiset näytä jatkuvasti make-upista tulleilta. Todellisessa elämässä ihmisten täytyy poistua kahvilasta ja mennä töihin.

11. Ole ystävällinen nörteille. He ovat tulevaisuudessa pomojasi.

12. Tupakointi ei tee sinusta coolia. Se saa sinut näyttämään idiootilta. Seuraavan kerran kun näet kaupungilla 11-vuotiaan sätkä suussaan, huomaat miltä itse näytät kaikkien aikuisten silmissä. Sääntö soveltuu myös siihen, kuinka ”ilmaiset itseäsi” tatuoinneilla ja lävistyksillä.

13. Et ole kuolematon. Jos olet sitä mieltä, että täysillä eläminen, nuorena kuoleminen ja kauniin ruumiin jättäminen on romanttista, et selvästikään tiedä miltä sinä ja kaverisi näytätte normaalissa huoneenlämmössä (katso sääntö 12).

14. Nauti elämästä kun vielä voit. Vaikka koulu on tylsää ja elämä masentaa, jonain päivänä tulet huomaamaan kuinka hienoa oli olla kerran nuori. Voisit samantien huomata sen jo nyt.

- Charles J. Sykes: Dumbing down our kids (mukailtu suomennos)

Linkkivinkki:
Menneisyyden ihmiset pelasivat kivi-paperi-saksia. Tulevaisuuden ihmiset pelaavat kivi-paperi-sakset-lisko-Spockia.

Ei kommentteja: