28.5.04

Ajatelkaa laajalla skaalalla

Universumi on ainakin 156 miljardia valovuotta leveä.

Älkää vain lukeko, että "oho, iso luku" vaan miettikää mitä luku todella merkitsee.

Yksi valovuosi on semmoiset 9,5 miljardia kilometriä. 156 miljardia valovuotta.

9,5 miljardia kilometriä 156 miljardia kertaa.

Se on aika paljon. Se on vastaansanomattoman paljon. Jos luulet ymmärtäväsi kuinka suuri universumi on, et ole ymmärtänyt prosenttiakaan sen todellisesta valtavuudesta. Pystymme näkemään tehokkaimmilla teleskoopeillamme vain häviävän pienen osan siitä valtavasta galaksien määrästä, joka meitä ympäröi. Galakseja on kuin Saharassa hiekanjyviä ja tähtiä on yhdessäkin galaksissa niin tylyn paljon, että ihan sydämestä ottaa.

Sitten vielä jotkut väittävät, että olisi tylsää elää miljardin vuoden ikäiseksi. Ehtisi muka nähdä ja kokea kaiken! Täytyy olla melko ahdasmielinen ja mielikuvitukseton, jos tällaista väittää. Miljardissa vuodessahan ei ehtisi nähdä kertakaikkiaan yhtään mitään - ei, vaikka pystyisi matkaamaan miljoonakertaisella valonnopeudella galaksista toiseen! Maailmankaikkeus on niin järkyttävän iso paikka, että on yksinkertaisesti pakko elää ikuisesti, jos aikoo nähdä puoletkaan kaikista universumin turistikohteista. Eikä sekään ehkä riitä.

Kosmos on niin laakea paikka, että siihen mahtuu suunnilleen kaikki kuviteltavissa oleva. Tuolla kymmenen tuhannen (tyhjän) galaksin takana Star Wars saattaa olla arkitodellisuutta. Hobitit saattavat hyppiä metsissä, jos mennään vielä tuhat galaksia siitä eteenpäin. Avaruudessa matkailevia supersivilisaatioita voi olla miljardeja joka puolella ympärillämme, mutta maailmankaikkeus on vain niin pirun käsittämätön paikka, etteivät kaikkein nopeimmatkaan klooniarmeijat ehdi törmätä toisiinsa.

Yhtä hyvin Marsissa asuva muurahainen voisi yrittää ottaa yhteyttä Venuksessa asuvaan etanaan.

Asiaan liittyvä opettavainen muurahaisvitsi:

Norsulla oli tapana kävellä muurahaiskeon ylitse. Muurahaiset rakensivat aina uuden keon, mutta norsu talloi sen kulkiessaan joka kerta. Muurahaiset päättivät tehdä lopun tällaisesta. Ne tekivät sotasuunnitelman: armeija odottaisi norsua puussa. Kun se yrittäisi tallata kekoa seuraavan kerran, ne hyppäisivät joukolla sen kimppuun.

Muurahaiset odottivat. Norsu tuli. Muurahaisarmeija hyppäsi norsun selkään ja alkoi tekemään siitä selvää. Norsu tunsi pientä kutitusta nahassaan ja ravisteli murkut kepoisesti pois. Yksi urhea muurahainen jäi kuitenkin roikkumaan sen kärsään. Muut muurahaiset huusivat:

”Hyvä, Joonatan, tapa se!”For arguments sake, lets imagine that primitive life happens once in the lifetime of a trillion galaxies, and out of those only one in a trillion ever evolves out of its womb planet into a space-faring civilization. In this example then we are still left with an astounding 1075 advanced societies - more alien cultures than the number of atoms composing planet Earth! Again, for some perspective on such a gargantuan number, there are more advanced civilizations partying it up around the galaxies than there are atoms in every single grain of sand on all the beaches and deserts in the world, and then some. That's more advanced alien civilizations than all the atoms composing our entire solar system!
- Life, Universe and Everything (Future Hi)


Vinkkilinkit
Free Inquiry tekee saman kuin The Humanist ja nostaa transhumanismin uusimman numeronsa erikoisaiheeksi. Cyborg Democracy –blogissa kommentoidaan artikkelia.

Secret Worlds: The Universe Within – Zoomaa kymmenkertaisilla suurennoksilla 10 miljoonan valovuoden päästä Maapallolle.

Android World – Kaikkien trendikkäiden droidien kokoontumispaikka.

Logarithmic Maps of The Universe

Ei kommentteja: