6.5.04

Uusi jääkausi

Uusimmassa Wired-lehdessä on Wil McCarthyn artikkeli BioTime-yhtiöstä. BioTime on kehittänyt prosessin, jolla voi jäähdyttää eläviä olentoja aivan jäätymispisteen paikkeille ja herättää uudelleen henkiin. Tällainen terapeuttinen hypotermia on kätevä juttu – kun aivoleikkaukset tai sydänleikkaukset suoritetaan pakkasessa pidetylle potilaalle, vältetään turhaa hosumista ja pidetään potilaan tila vakaana.

BioTimen salainen ase normaaleja jääkylpyjä vastaan on Hextend-antijäädytin, jonka avulla ollaan jo elvytetty pari tuntia kuolleina olleita eläimiä. Vaikka jäätyneillä eläimillä ei havaita minkäänlaista aivoaktiviteettia, ne heräävät uudelleenlämmityksen jälkeen eloon yhtä reippaina kuin ennenkin. Virallisen ”kuoleman” rajat siirtyvät taas askeleen eteenpäin.

Hextendiä ei vielä käytetä ihmisiin, mutta lähitulevaisuudessa saamme jo kenties nähdä, kuinka ambulanssimiehet laittavat onnettomuuden uhrin jääarkkuun ja ajelevat sairaalaan, missä kirurgit korjailevat vauriot potilaan ollessa edelleen sininen ja kylmä. Vasta leikkauksen jälkeen annetaan lämmön tasaantua entiselleen. Uusia elimiä kiireellisesti kaipaavat potilaat voidaan laittaa hypotermiseen säilytykseen, minkä jälkeen sopivan luovuttajan löytämisellä ei enää olekaan niin kiire.

Ihmisten jäädyttäminen (tai siis vitrifikaatio) ja säilyttäminen on helppoa. Vaikeus on siinä, kuinka lasijääpuikko saadaan elvytettyä. Aika on toinen oleellinen seikka: kuinka pitkään yleensä voi olla jäässä ja herätä siitä vahingoittumattomana? Elvytystoimenpiteet paranevat ja jäädytysajat pitenevät koko ajan, joten mitään ennusteita ylärajoista ei kannata esittää. Jos sanot, ettei viikon verran kuolleena ollutta ihmistä voi enää elvyttää, niin parin vuoden päästä saatetaankin jo elvyttää kaksi viikkoa kuolleena ollut tyyppi ja siinä sitä sitten ollaan.

Astronautteja voidaan varmasti tulevaisuudessa jäädyttää pitkille avaruusmatkoille kuten Alien-leffoissa. Toisaalta ennen nukkuja-aluksia voi tulla vaihe, jossa voimme itse säädellä kehomme lämpötilaa. Marsin matkaaja voi kyytiä odotellessaan sammuttaa kiiltävän teknohaarniskansa laitteet ja ryhtyä talviunille muutamaksi tunniksi tai kuukaudeksi.

Ja niille, jotka pelkäävät ikuisen elämän olevan tylsää, voi ehdottaa tätä taktiikkaa: nukkukaa tuhat vuotta, herätkää päiväksi vilkaisemaan miten maailma on edistynyt ja menkää takaisin nukkumaan tuhanneksi vuodeksi. Mieluummin unessa kuin kuolleena, vai kuinka?


Pari linkkiä
What is cryonics?
Cryonics Myths

Ja mitä itse kirjoitin viime vuonna kryoniikasta.

"There's an old axiom of resuscitology: You're never dead until you're warm and dead."

Ei kommentteja: